Bøg - thuja - taks - laurbærkirsebær: Hvilken hæk skal det være?
Bøg - thuja - taks - laurbærkirsebær: Hvilken hæk skal det være?

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Af: Ulla Sørensen, 17. september 2009

Klippet eller buskformet hæk?

Mange foretrækker en klippet hæk. Den er nem at holde på begrænset plads i bredden, og den er tæt helt op i den færdige højde på oftest 180 cm.
Andre ønsker at slippe for arbejdet med en eller to årlige klipninger og vælger en mere buskformet hæk. Den kræver imidlertid god plads i bredden, den bliver noget tyndere i toppen, og den skal også passes med beskæring og foryngelse bare ikke på helt så faste tidspunkter.

Vælg hæk efter havens størrelse

Valget afgøres af smag og behag, af grundens størrelse og af praktiske hensyn. Fx. kan en klippet hæk plantes helt ud til fortovet, mens en uklippet hæk skal plantes 1-2 m inde på egen grund.

Hække i alle højder

Hækplanter sælges oftest barrodede (uden jord). De kan købes i forskellige højder. De laveste er de billigste. De er selvfølgelig længere tid om at nå den ønskede højde, men til gengæld får de hurtigere fat og klarer sig bedre gennem en tørkeperiode. Helt store hækplanter sælges i potter eller med klump. I dag kan det lade sig gøre at plante en færdig 180 cm høj hæk.

Plant efterår eller tidlig forår

Det bedste plantetidspunkt er i efteråret eller i det tidlige forår, når planterne er i deres hvileperiode.

En hæk skal – bogstaveligt talt – plantes snorlige. Begynd med at spænde en stram snor ud mellem de punkter, som hækken skal forbinde. Grav derefter en rende i et spadestiks dybde og løsn jorden i bunden af renden. Til klumpplanter skal renden være så bred, at der er ca. 10 cm luft på hver side af klumpen.

Sådan planter du 

Anbring planterne – tre til fire pr. løbende meter alt efter størrelse – i samme dybde, som de stod i på planteskolen. Rødderne må ikke bøjes opad, kort dem hellere af, hvis de er for lange. Fyld renden op med løs jord efterhånden. Tryk jorden i renden sammen med fødderne, så overfladen er ca. 5 cm lavere end den omgivende jord.

Vand hækken rigeligt

Kontroller, at planterne stadig står lige. Vand rigeligt, gerne ad flere gange, inden renden fyldes helt op.

Gødning er vigtig

En nyplantet hæk kræver ikke den store pasning. Vand flittigt i tørre perioder og giv et par gange gødning, så hækken kommer godt i gang. 40-50 g NPK-gødning pr. løbende meter i maj-juni og august-september er passende. Husk også at gøde i de kommende mange år.

Fjern sideskud på hæken

Hold på formerne ved at klippe lange sideskud ind, men undlad at klippe i toppen, før hækken har nået sin færdige højde. En udvokset hæk holdes i en bredde af 40-50 cm i bunden og 30-40 cm i toppen. Så kommer der lys til hele fladen, og hækken holdes tæt også nede ved jorden. Sørg for mindst en meters afstand til andre buske, så er det også nemmere at klippe hækken. Undgå, at træer skygger for meget for hækken.

Husk klipningen

Løvfældende hække som fx bøg klippes bedst i juni, eventuelt med en studsning senere på sommeren, hvis den begynder at se for lodden ud.

Klipning af stedsegrønne hække

Stedsegrønne hække som thuja og taks klippes kun én gang om året, gerne i august, så de nye skud får tid til at modnes, inden frosten sætter ind.

Plantning af fritvoksende hække

En fritvoksende hæk plantes på helt samme måde som en klippet hæk. Pasningen de første år er også fuldstændig den samme. Med en fritvoksende hæk er man mindre bundet af klippetidspunkterne, men klippes skal den alligevel. Hvert tredje eller fjerde år bør planterne forynges ved udtynding af de ældste grene. Fjern dem helt lige i jordoverfladen.

Vedbend eller klatrehortensia

Et fast hegn eller en vægflade kan vinterforskønnes med selvhæftende planter som vedbend eller klatrehortensie. Den første er stedsegrøn, den anden står med dekorative, visne blomsterstande det meste af vinteren, indtil de meget tidligt afløses af lysegrønne bladknopper.

5 forskellige hækketypper

1. Bøg (Fagus sylvatica)

Ikke meget overgår en velplejet bøgehæk, når den står i sin kanelbrune vinterdragt og lyser op blandt stedsegrønne og nøgne træer og buske.

2. Thuja (Thuja occidentalis)

Thuja er stedsegrøn. Sorten "Brabant" har en bekvem, søjleformet vækst og en meget fin farve.

3. Taks (Taxus baccata)

Taks har en dyb mørkegrøn farve og er stedsegrøn. Den er nem at holde i den form, du ønsker, da den sætter nye skud også på gamle grene.

4. Laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus)

Laurbærkirsebær har blanke, mørkegrønne blade hele året. Den tåler fint at blive beskåret om nødvendigt, men findes i øvrigt i flere sorter med højder
fra en til to meter.

5. Myrtegedeblad (Lonicera nitida)

Myntegedeblad er en lav, tætgrenet, stedsegrøn busk, som beholder sine purpursorte bær det meste af vinteren.
17. september 2009 Ulla Sørensen
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.