Byg en pergola og få en vidunderlig krog i haven
En pergola, pavillon eller rosenbue dækket af grønt løv og blomster er et smukt syn, der samtidig giver en dejlig skyggefuld plads i haven. Ved hjælp af for eksempel træstolper eller pilegrene kan du nemt selv lave det grønne uderum.
Lav din egen pergola
Træet skal være robust
Robinie til pergola er godt og billigt
Stolperne skal ned i 90 cm dybde
Pergolaen skal være solid
Brug en rionet som overligger til pergolaen
En hytte af pil
![]() |
|
En pergola egner sig også fint til vedbend. (Billede: Colourbox) |
Egnede planter til pergola
- Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla): En rigtig god klatrer, der kan vokse 15 meter eller mere opad og hen over en pergola. Den har tætsiddende store og hjerteformede blade, der danner effektiv skygge.
- Blåregn (Wisteria sinensis): Er du til masser af blomster, er denne plante sagen til pergolaen. Dens ranker bliver let 10 til 15 meter lange og byder i maj og juni på et overdådigt hav af blålilla blomsterklaser.
- Polstjärnan (Rosa beggeriana): En fantastisk hårdfør og kraftigt voksende klatrerose, der egner sig perfekt til pergolaer. I juni dækkes det smukke grønne løv af kaskader af små hvide roser med rosa midte.
- Willestrup: Denne rose er yderst velegnet til en rosenbue. Plant en i hver side af buen. Planten bliver cirka 2 meter høj og får store fyldte blomster, der changerer i hvid, creme og rosa. Rosen er remonterende.
- Klematis: Der findes flere gode sorter – prøv fx med Clematis Jackmannii, der har en særlig kraftig vækst, og som blomstrer med violette blomster fra juli til og med september.
- Guldregn (Labernum): Guldregnens gule blomster, der hænger ned fra den højtvoksende busk er et prægtig syn i en pergola. Guldregnens bælge er dog giftige, og det er sket, at små børn har forvekslet guldregn med spiselige bælgærter. Derfor skal man overveje det grundigt, før man planter guldregn ved sin pergola, hvis man har småbørn i familien.
- De fleste typer af slyngplanter og klatreplanter er velegnede til pergolaer. Det er bare at gå på opdagelse. Der er helt sikkert en plante, du kan forelske dig i og se for dig i din nye eller gamle pergola.
Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen
Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.
Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær
Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...
Nabokrig! Sådan slutter I fred
Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.
Sådan laver du en klassisk hvid havelåge
Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.
Få træstolpen til at stå fast
Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...
Forskellige muligheder for hegn til haven
Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...
Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen
Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.
Vinterstiklinger til nye buske
Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.
Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden
En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...
Vælg den rigtige hæk til din have
En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.
Gode grunde til at vente med hækklipning
Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...
Mere om hegnsloven
Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...
Herlige havehegn
Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.
Hyggelige havehegn
Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...
Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn
Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.