Foto: Kerstin Engstrand

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er godt at kende, hvis du ønsker dig en velnæret have. Fx er læforholdene vigtige, og her kan du med fordel bruge naturens eget læhegn: hæk og buskads.

Beskyt dine vækster mod vinden

Det er oftest vinden, du skal beskytte dine vækster mod - ikke sol eller kulde. Gode læforhold kan skabes på mange måder. Undersøg først forholdene i haven. Stik en fugtig finger i vejret og mærk efter, hvorfra vinden kommer. Den side, som føles kold, er vindsiden. Nu kan du kigge dig omkring, hvor du står og observere, om du også kan se vindens indflydelse på planter og træer. Gentag øvelsen i resten af haven.

Hække og buskadser skaber læ

De bedste læforhold skaber naturen selv, fordi vinden fordeles i det tætte grenværk i hække og buskadser. Vinter- og forårsvinde trækker iskolde spor ind i din have – oftest fra nord. Forskellen i effekt mellem vintervinde fra nord eller syd kan være helt op til minus 20° til den kolde side. Derfor er det vigtigt at anlægge et læhegn eller beplantning, der kan blive mindst 180 cm og gerne 2 m højt.

Uklippet hæk giver jævn læ

En tæt hæk af for eksempel buksbom giver god læ lige omkring hækken, mens en uklippet hæk eller måske endda et buskads af forskellige grønne vækster giver jævnt læ over et større område.

Sørg for rigelig plads til den uklippede hæk

En uklippet hæk kræver mere plads end den traditionelle. Regn med, at hækken bliver mindst lige så bred, som den bliver høj. Der skal være mindst 1 m fra plantestedet til fortovets begyndelse, hvis du vil undgå problemer og risikere at blive tvunget til at gå i gang med hækkesaksen for at sikre passage på fortovet.

Vær opmærksom på reglerne

Planter du en uklippet hæk i skel, skal du være enig med naboen om, at hækken skal have plads til at udvikle sig smukt. Hvis der plantes andre buske og træer tæt på hækken på den ene eller anden side, går det galt.

Hækken skal være vindstærk

Vælg gerne vindstærke arter. Sikr dig for eksempel, at knopper og blade skal kunne tåle den udtørring, som oftest sker om foråret med frost i jorden og høj sol.

Højbede giver frodigere have

Højbede med planter og blomster er den enkleste genvej til en frodigere have. At anlægge et højbed er også en smart og hurtig måde at dræne jorden på. For at give disse fordele skal du lægge mindst 15-20 cm mere jord på end niveauet i de øvrige omgivelser. Virkningen vil du især bemærke om foråret. Den ophøjede jord bliver hurtigere varm. Dermed vil højbedet også være stedet, hvor du først ser blomstrende erantis, krokus, vintergækker og andre løgvækster.

Behold grundens skråninger

Hvis du har en grund med niveauforskelle, så behold grundens skråninger og skrænter. Skrånende arealer er naturligt veldrænede, og hældninger gør også, at sne og frost forsvinder hurtigere.

Vin, bambus og løgvækster trives på skråninger

Vin trives på skråninger, da dens rødder kræver en god jorddybde. Det er helt normalt, at gamle vinstokke har rødder, der fører 8-11 meter ned i jorden. Det betyder, at der sjældent er behov for at ekstra-vande vin, når den har etableret sig. Også bambus og løgvækster trives godt på skrænter eller skråninger.

Sten lagrer varme

Sten, i form af store enkeltplacerede sten, sten i grupper eller deciderede stensætninger, opmagasinerer varme i løbet af dagen og afgiver den i løbet af natten. Det er specielt smart at plante fersken og vin op mod en stensætning.

Kaktus og stenbedsplanter plantes ved solitær-sten

Et andet tip er at plante tæt ved store solitær-sten. Her trives for eksempel diverse kaktus og stenbedsplanter. Dæk jorden med sandfarvede sten eller perlegrus, og du slår to fluer med et smæk. Du får middelhavslyset, når solen reflekteres i stenene, og stenene holder på fugten i jorden.

Vinden skal kunne komme igennem læhegnet

Et læhegn må helst ikke blive for tæt. Vinden må kunne komme igennem. Et stakit af for eksempel pil er smukt, hurtigt at etablere og vedligeholdelsesfrit. Det kan kombineres med klatrende klematis, der også er hurtige at etablere i haven. Et andet alternativ er et lavt stakit, som afsluttes med et espalier, hvor klatreplanter kan få lov at slå deres rødder.

Jorden skal helst være veldrænet

Det er yderst få planter, som holder af konstant fugtig jord. Hovedparten af de mere eksotiske vækster foretrækker helt klart en veldrænet jord. Lav din egen jordforbedring med groft grus og/eller muldjord i en dybde på ca. 50 cm. Er dele af din have altid fugtige, er det en god ide at lægge dræneringsslanger i jorden, så vandet kan trække væk.

25. marts 2013
Mere om Hegn og hæk

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten. 

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposithegn, Skagen stakit, klinke-hegn og retro-hegn.

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsninger, der understreger din haves stil. Brug de indkøbte hegn på nye måder og klæd dem på med masser af planter.

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.