Lad planter vokse op ad birkestammerne til havelågen.
Lad planter vokse op ad birkestammerne til havelågen. Foto: Casper Kjerumgaard og Rikke Berg

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Af: Casper Kjerumgaard og Rikke Berg, 18. maj 2018

Havelåge med stemning

En havelåge kan mere end blot holde hunden inde og uvedkommende ude. Den kan være et lille stykke stemningsfyldt eventyr, som du nyder at kigge på hver dag.

Denne naturhavelåge kan du selv lave på en dags tid, alt efter hvor handy du er.

Det skal du bruge

 • 3 birkestammer på ca. 10-15 cm i diameter og 3 m lange. Birkestammerne her er købt af en skovfoged i den lokale skov.
 • 2 lægter, 2,4 m
 • 5 hobbylister 21  x 21 mm  x 3 m
 • 2  galvaniserede hængsler   
 • Et stykke egetræ til lukke-systemet
 • Grus og egetræsklodser til fæstning af stolperne
 • Træskruer til udendørs brug, 5,0 x 100 mm eller franske skruer 6,0 x 100 mm
 • Træskruer til listerne,  4,5  x  50 mm, til udendørs brug
 • Spade
 • Vaterpas   
 • Evt. propbor
 • Kapsav
 • Bore- og skruemaskine

Vil du selv lave et raftehegn, kan du finde en grundig guide her.

Sådan gør du

 1. Beslut dig for havelågens størrelse. Havelågen her er 1 m bred, så man nemt kan komme igennem med en læsset trillebør.
 2. Grav huller til stolperne. Der skal være 1,10 m mellem stolperne. Start med at mærke af, og grav så 90 cm ned i frostfri dybde.
 3. Sæt stolperne fast. Stolperne her er sat ned og stampet fast med egetræsklodser, grus og jord. Det holder lige så godt som cement, måske endda bedre, og er mindre miljøbelastende. Stamp klodser og jord grundigt med en af birkestammerne. Tjek med vaterpas, at begge stolper står i lod, og at afstanden mellem dem er korrekt både foroven og forneden.
 4. Læg topremmen på. Den 3. birkestamme bruges som top-rem. På denne låge stikker top-remmen 20 cm ud i hver side af æstetiske årsager. Vælg den løsning, du bedst kan lide.
 5. Skru topremmen fast. For et flot finish kan du som her lave prophuller, to i hver side, og montere propper af birketræ, så skruerne ikke er synlige.
 6. Skær lister til lågens ramme. Her er rammen 90 cm bred og 105 cm høj i ydre mål. Skær 2 lister på 90 cm og 2 på 115 cm.
 7. Skær listerne i gering. Brug kapsaven til at skære 45 ° i gering i hjørnerne. Lim rammen sammen og skru en skrue i hvert hjørne.
 8. Skær lister til rammens front. Her er lavet 13 lister på hver 115 cm. Montér listerne med et mellemrum på 4,5 cm, så de stikker 3 cm over rammen i toppen og 4 cm ud forneden. Bor for med boremaskine eller forsænker, inden du skruer listerne fast, for at sikre at de ikke flækker.
 9. Skær listerne skråt i toppen. Brug kapsaven og lav et snit på ca. 20°. Det skrå snit sikrer, at regnvand løber af listerne, så de holder længere. Dette kaldes også konstruktiv træbeskyttelse.
 10. Montér hængslerne. Sæt lågen oven på et par 5 cm høje klodser ved egetræsstammerne, og placer den der, hvor den står pænest. Markér hvor hængslerne skal sidde og skru dem fast.
 11. Lav et lukkesystem. Du kan lave en sjov lukkemekaniske, men en krog er også praktisk og nem. 

Vil du beskytte træværket? Vælg den rigtige træbeskyttelse.

Naturhavelåge: Her er enderesultatet

På billedet nedenfor ser du enderesultatet. Stolpen er sat ned og stampet fast med egetræsklodser, grus og jord. Det holder lige så godt som cement – måske endda bedre. Lad gerne brombær, klatrehortensia eller en rose klatre op ad birkestammerne. Det gør bare din indgang endnu mere stemningsfuld.

 

18. maj 2018 Casper Kjerumgaard og Rikke Berg
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsninger, der understreger din haves stil. Brug de indkøbte hegn på nye måder og klæd dem på med masser af planter.

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.