Foto: Birgitte Svennevig

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse lidt indimellem. Har du en hæk, der skal klippes, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du griber det an.

Af: Birgitte Svennevig, 5. maj 2008

Når hækken er helt ny

Formentlig er de små nye hækplanter godt forgrenede allerede fra planteskolen, og så behøver du ikke at klippe dem ned efter udplantning i haven. Hvis de unge hækplanter ikke er tilstrækkeligt forgrenede, er det selvfølgelig oplagt at klippe dem tilbage.

Pas på toppen

Husk at klippe helt ned til det punkt, hvor der er brug for forgrening – også selvom det kun er fem cm over jorden.
Du skal ikke klippe af toppen, før den ønskede højde er nået. Det er en skrøne, at toppen skal studses for at få en tæt vækst.

Nye stedsegrønne skal have fred

Du kan godt studse hækken på siderne, mens den vokser op til den højde, du vil have. Nye stedsegrønne hækplanter skal have fred de første år. Klip dem først det tredje år.

Brug for en studsning

En tæt og velproportioneret hæk har kun brug for en let studsning, hvor de nye spæde skud let klippes af. Husk at holde øje med, at hækken forbliver lidt smallere foroven end forneden.

Husk grensaksen

Husk i øvrigt altid at have grensaksen ved hånden – måske der lige er en gren eller to, som skal skæres ind/ned. 

Fornyelse af hæk

For bred, for høj eller med for åben vækst - det er de typiske årsager til, at hækken trænger til en større indsats end blot en sommerstudsning. Er hækken blevet for tynd i bunden, er det nødvendigt at klippe den helt ned for at få gang i en ny vækst med nye tætte forgreninger. 

Er hækken for bred

Er den for bred, skal siderne klippes ind. Det er bedst at tage én side af hækken om året. Det giver hækken mulighed for at komme sig igen. 

Er den for høj

Er hækken for høj, er det bare om at skære af den. Måske det så viser sig, at væksten nu ser for åben og løs ud - så må du i gang med en foryngende nedklipning.

Tjek sorten

De fleste hækplanter kan skyde fra nedskårne stubbe, men tjek sorten, før du går i gang! Det er sikrest at udføre kraftige beskæringer af løvhække om vinteren, hvor planterne hviler. Der er altid risiko for, at en plante går ud, når den beskæres kraftigt – især hvis planten er gammel.

Før sankthans?

Det korte svar er: Begge dele. De fleste hække skal nemlig helst klippes to gange om året – i hvert fald hvis haveejeren vil have en skarpt markeret form på sin hæk.

Fyldt med nye skud

I juni er de fleste hække så strittende af nye skud, at hækken helt har mistet sin form, og det er oplagt at klippe den. 6-8 uger senere stritter det hele igen, og hækken har brug for en ny klipning. Men så kommer der også mere ro på, og hækken kan holde en pæn form til næste år.

Hvert år i august

Stedsegrønne hækplanter bliver traditionelt kun klippet en gang om året og det i august. Der er dog ikke noget til hinder for at klippe dem tidligere. Blot må de ikke klippes meget senere end i august/september, for de nye skud skal have tid til at modne og blive modstandsdygtige over for den kommende vinterfrost.

Mål for hækken

En hæk må iflg. hegnsloven være op til 180 cm høj – medmindre andet er angivet af fx grundejerforening eller lokalplan. Den skal helst være bredere forneden, da det gør den mere stabil og sikrer lys til hele hækkens overflade.

En hæk bør hælde ca. 15 pct

Bredden afhænger af højden, men som hovedregel gælder, at en hæk bør hælde ca. 15 pct. En 1,80 meter høj hæk vil således blive knap 30 cm bredere forneden end foroven. Toppen kan fx være 50 cm bred og bunden 80 cm. Er hækken lavere, kan bredden selvfølgelig blive passende mindre.

I komposten

Se, om du ikke kan finde plads til hæk-afklippet i haven i stedet for at køre det på genbrugspladsen. Saks det igennem med hækkesaksen til mindre stykker og læg det på komposten, under bærbuskene eller under den nyklippede hæk, hvor det vil formulde og give ny næring til havens planter.
5. maj 2008 Birgitte Svennevig
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.