Foto: Plus

Havelågen er husets visitkort

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort: indgangen, på. Ud over at byde velkommen er din indgang med til at sætte prikken over i’et i husets stil. En låge og et hegn er ligeledes med til at skærme mod nysgerrige blikke udefra.

Af: Marianne Engelbrechtsen, 25. maj 2010

Lågen virker som en grænse
Der er mange fordele ved at have en havelåge: Det er tydeligt markeret, hvor indgangen til huset er. Lågen er en grænse, der fortæller uvedkommende, at de kan komme hertil og ikke længere, og så er havelågen også en stor hjælp, hvis du har hunde eller børn: Det holder dem inde i haven – og væk fra vejen.

Vælg mellem standardmål eller specialfremstillet
Der er rigtig mange muligheder at vælge imellem, når du skal købe eller lave ny havelåge. Du kan enten vælge en af de mange standardløsninger, der kan købes i diverse byggemarkeder eller du kan få specialfremstillet en låge på mål. På nettet findes der mange firmaer, der tilbyder skræddersyede løsninger.

Lågen skal passe til resten af huset
Når du skal bestemme dig for, hvilket materiale din havelåge skal være i, skal du selvfølgelig sørge for, at både stil, materiale og farve er i harmoni med husets stil og farver, samt en evt. omkransende hæk eller et hegn. Men du skal også tjekke hvor lang tid producenten siger, at havelågen holder.

Træ bliver ofte brugt til havelåger
En af fordelene ved træ er, at det kan males og udformes efter ønske. Du kan vælge både det helt naturlige udseende, fx rafter, eller du kan vælge at male træet. Alt efter kvalitet har lågen en begrænset levetid, der dog godt kan være lang.

Stål eller smedejern?
Havelågen i smedejern giver mange muligheder for at lege med designet. Lågen kan males og udformes som du vil have det. Lang levetid. God til store låger/porte. Kan give et mere koldt og hårdt udtryk, der dog kan blødes op med designet. Stål-havelåger er enkle og stilrene i designet. De kan måske virke kedelige men er samtidig også neutrale, så de ikke stjæler opmærksomheden fra hus og have.

Polyrattan er bedst til mindre låger
Et plastmateriale, der bruges mere og mere, oftest i flettede udgaver. Der er mange muligheder for udformningen. Bedst til mindre låger. Lang, men begrænset levetid.

Låger af pil er moderne
Havelåger af pil og bambus er også en mulighed. Materialerne er meget moderne og giver en blød og “naturlig” indgang til huset. Især gode til mindre låger. Begrænset levetid, alt efter kvalitet.

Grøn indgang
med roser eller pergola
Hvis du vil have en mere levende indgang til din have, kan du vælge at opsætte en rosenbue eller en pergola, som du planter klatreroser, klematis eller andre slyngplanter op ad. Du kan også lade en hæk vokse så højt, at den udgør det øverste i en port med en almindelig havelåge i.

25. maj 2010 Marianne Engelbrechtsen
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.