Hæk der dækker året rundt

Små parceller, trafikerede veje, nysgerrige naboer og støjende hunde. Vælger du en stedsegrøn hæk, lukker du effektivt af for generende støj og nysgerrige blikke.

Af: Katrine Bertelsen, 1. september 2008

Hellere hæk end plankeværk

Med en stedsegrøn hæk, får du en hæk, der kræver et minimum af vedligeholdelse. Den bryder blidt vinden - i modsætning til et plankeværk, hvor vinden "hopper" over og skaber turbulens et sted i haven. En tæt stedsegrøn hæk er også effektiv som støjdæmper.

Gror langsomt

De fleste stedsegrønne hækplanter gror relativt langsomt. Det stiller krav til tålmodigheden i starten, men når hækken først er etableret, passer den næsten sig selv.

Trim hækken

Alle stedsegrønne planter kan klippes. Hvis du ønsker lige stramme linjer, kan hækken blot trimmes med hæksaksen. Hvis du ønsker at bevare den naturlige form, skal du klippe hver enkelt gren omhyggeligt. Her skal hvert klip vurderes.

Pas på størrelsen

Mange af de stedsegrønne kan kun danne nye skud fra grene, hvor der stadig er grønt tilbage. Derfor er det vigtigt, at den hele tiden holdes i en passende størrelse, så du ikke ender med en hæk, der er alt for stor og bred, og som ikke kan reddes, fordi der ikke er noget grønt at klippe i.

Gode stedsegrønne hækplanter

Taks er en af undtagelserne, der tåler meget kraftig beskæring. Taks kan nemlig skyde fra hvilende knopper og er i øvrigt en meget flot og stærk hækplante. Taks trives fint i både lys og skygge, så den er pæn næsten ligegyldigt, hvor den står.

Liguster

Liguster er en af vore foretrukne hækplanter, der tåler både sol til let skygge. Der findes et utal af varianter af liguster, så snak med din planteskole om, hvilken en du skal vælge.

Laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær er blevet meget almindelig som hækplante. Den har store grønne, blanke blade og kan blive meget frodig. De senere år er der dukket nogle hurtigtvoksende sorter op, der kan tage over, hvor fx udgået bambus skal erstattes i en fart.

Thuja

Thuja bliver af mange betragtet som en kirkegårdsplante, men det er synd, da den, plantet som hæk er en spændende løsning. 

Billigere uden rod

Hækplanter sælges oftest som barrodede planter. Det er billigere end at købe dem med rod. Men en plante uden jord er meget udsat for udtørring, og udtørringen går hurtigt, hvis de skal ligge længe. Opbevar dem køligt og i skygge til plantehullet er klar.
1. september 2008 Katrine Bertelsen
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.