Vil du undgå at fare vild i hækkeklipningen? Så følg disse råd.
Vil du undgå at fare vild i hækkeklipningen? Så følg disse råd. Foto: Getty Images

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Af: Redaktionen, 21. oktober 2020

Hække har mange funktioner i haven: De giver struktur i det åbne område, de beskytter mod vind, og de skaber en uforstyrret oase. Men for at hækken kan vokse sig tæt og busket, skal den klippes regelmæssigt. Her får du et par gode tips til pleje og beskæring af hækken:

1. Klip hækken på det rette tidspunkt

I princippet kan man klippe hæk hele året rundt. Men for at beskytte fugle og fugleunger bør man ikke klippe hækken kraftigt fra 1. marts til 30. september. Man må dog godt foretage lettere skulpturklipning. Uanset datoen bør du altid tjekke hækken for dyreliv, før du begynder at klippe. 

Tip: Klip hækken både om foråret og efteråret – det vil give den grønne væg et tæt udseende.

2. Sådan klipper du lige

Hvem kan foretage en nøjagtig vandret klipning over flere meter manuelt? For at sikre, at hækkens overkant er helt lige, kan du benytte et enkelt trick med at trække en snor langs hele hækkens længde i den ønskede klippehøjde. Der kan benyttes træpinde eller metalstænger til at stramme og fastgøre snoren. Efter klipning fjernes snoren, og så kan arbejdet på hækkens sider begynde.

Tip: Klip altid hækken i lange cirkelbevægelser fra bund til top.

3. Fjern grenene og red græsplænen

Efter hækkeklipning kommer naturligvis oprydningen. Hvis der ligger grene på græsset, vil dette hæmme græssets vækst, og der kan opstå bare pletter. Derfor bør grene fra hækken fjernes fra græsset.

4. Sådan fjerner du blade og små kviste

Det er en god ide at indsamle små afklippede grene med det samme. Især de små blade fra en buksbom kan være vanskelige at fjerne fra jorden. Du kan forberede dig ved at lægge et stykke stof, fx et gammelt lagen, rundt om buksbommen. Afklippet falder ned på lagenet og kan let transporteres væk.

5. Skaf dig en forlænget arm

Har du også stået og balanceret på en stige? Når du klipper høje hække, kan armene hurtigt blive tunge. Ved høje eller brede hække gør redskaber med et justerbart klippehoved arbejdet lettere.

Kilde:

Pressemeddelelse fra STIHL

21. oktober 2020 Redaktionen
Mere om Hegn og hæk

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige bær. Disse bær skal du være særligt opmærksom på.

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsninger, der understreger din haves stil. Brug de indkøbte hegn på nye måder og klæd dem på med masser af planter.

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.