Foto: Blomsterhegnet

Flyt rundt med hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Af: Birgitte Svennevig, 18. april 2007

Det nemme hegn

Du kan få flytbare pilehegn, der har “støtteben” med, når du køber det. Du vælger hvilke støtteben, du vil have, og så svejser producenten dem på, inden de sender hegnet til dig. Pilehegn fås i flere højder. Hegnene bliver oliebehandlede, inden de bliver sendt fra producenten.

Den blomstrende hæk

Skal der nogle flere farver på, så sæt et espalier eller klatrestativ i plantekasser på hjul. Så klatrende og slyngende planter i kassen, og se dem vokse op og danne et smukt blomstrende hegn, som du kan trille rundt med.

Prøv fx ærteblomst eller pragtsnerle. Eller noget lidt mere usædvanligt: stangbønne, der vokser ekstremt hurtigt, når først den kommer i gang. Smuk, både når den blomstrer, og når den danner de lange slanke bønner. Du kan få hjul, der er op til 125 mm i diameter i byggemarkederne, og de kan bære en kasse med op til 300 kg jord i. Du skal dog være opmærksom på, at jo tungere kassen er, jo mere risi kabelt er det at trille den hen over ujævne underlag. Tunge kasser på hjul har det afgjort bedst på et jævnt underlag som fx fliser.

TIP: Du kan også sætte hækplanter, stedsegrønne planter eller stauder i kasserne. Stil gerne flere aflange kasser ved siden af hinanden, så får du størst “hæk-effekt”.

Hurtig fast hæk

Er du mest til en permanent løsning, hvor hækken dækker år efter år, så er det nu muligt at plante en hæk, der stort set dækker allerede den første dag.

Grøn skærm hedder produktet, og det består af et metalgitter, der er dækket med levende planter. Nederst er gitteret bøjet, så der er plads til en biologisk nedbrydelig potte, som planterne gror i.

Når hækken bliver leveret, er det bare at montere gitteret til to stolper og så plante hækken med potte og vande. Så er hækken klar, og den dækker helt efter bare en vækstsæson.

Gør det selv-hegnet

Du kan sagtens selv flette et flytbart pilehegn. Du skal bruge: to stolper, maks. 140 cm høje. 50 cm lange tværpinde, der skal sidde med ca. 25 cm afstand – de skal sættes imellem stolperne på samme måde som stigetrin sættes mellem to stolper. Dette stigelignende skelet skal træbehandles, og nu kan du begynde at montere friske pilekviste, der flettes mellem alle tværpindene.

TIP: Sæt øskner og kroge på stolperne, så sektionerne kan hægtes sammen side om side til et langt hegn.

Læstativ med blomsterkasser

Et helt specielt blomsterhegn kan bruges til både pynt og læ (se det store billede øverst). Sort galvaniseret smedejern udgør skelettet, som er udstyret med lægivende plexiglas. For oven står to blomsterkummer af zink, klar til at blive fyldt med dine yndlingsblomster. Forneden er der plads til planter i krukker. Dertil kommer tilbehør som fx hjul, plexiglas og potter.

Bambus, lyng, bark, strå

Vil du gerne prøve noget andet end pil, så er bambus, lyng, bark eller strå oplagte ideer. Disse materialer kan der nemlig også laves gode hegn af. Bambushegn er nemme at lave selv, hvis du har en død bambus at plukke af. Husk, at bambus bliver sort, hvis den ikke bliver behandlet med træolie.

Alternativt kan hegn af bambus, lyng, bark og strå købes. Ofte er de pakket i ruller, og du skal selv montere disse “måtter” på et skelet. Typiske mål er 1 – 1,5 m højt x 5 m bredt.
18. april 2007 Birgitte Svennevig
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.