Foto: Lotte Bjarke

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske grønne vægge. Med planterne får du et fint blomstrende tapet, når de bruger hegnet som klatrestativ.

Af: Lotte Bjarke, 10. april 2019

Ram haven ind

Et stakit, et flethegn eller et plankeværk er en god løsning, når haven skal rammes ind eller deles op, uden at det kræver masser af plads og tilbagevendende hækklipning.

Kræver kun lidt plads

Slyngplanter er geniale, når det gælder om at skabe frodighed i haven, fordi de kræver så lidt plads at plante i men alligevel gør stor fyldest, når de kommer til vejrs. De fleste slyngplanter er fra naturens hånd skovbundsplanter, der lader deres lange ranker slynge sig langs jorden, indtil de finder et træ at klatre til vejrs i. En adfærd, der går fint i tråd med opgaven at klæde et hegn på.

Søger mod lyset

De fleste slyngplanter vil gerne have det skyggefuldt og køligt omkring basis men samtidig mulighed for at sende deres blomstrende skud op i lyset. Rankerne vil altid søge mod lyset, så hvis du fx planter på nordsiden af et hegn, kommer det flotteste flor på den anden side af hegnet.

Placer planten rigtigt

Nordsiden af et helt tæt hegn er dog for mørk til, at planten kan etablere sig, mens øst- og vestvendte placeringer er perfekte. Planter du på den sydvendte side, er det en god ide at sørge for skygge omkring plantens basis fx med en ”fodpose” af frodige stauder.

Bland kompost i havejorden

De fleste slyngplanter sætter pris på muldrig jord, så det er en god idé at blande kompost i havejorden på plantestedet, før du planter. Plant planten, så potteklumpens overflade er 5-10 cm under jordoverfladen.

Plant på skrå

Du kan lede planten på rette vej ved at plante den på skrå. Det kan være en god ide at hjælpe rankerne til vejrs i begyndelsen ved hjælp af tilbinding eller et tyndt espalier. Vand grundigt efter plantning og hold øje med, at planten ikke tørrer ud i den første tid efter plantningen.

Få et let helhedsindtryk

Et transparent hegn beklædt med slyngplanter giver et let og romantisk helhedsindtryk. En god løsning, hvis hegnet bruges som rumdeler inde i haven. Selv om hegnet forekommer let og gennemsigtigt, er det meget begrænset, hvor meget der kan kigges igennem det, så det kan også sagtens bruges som ramme om haven. Desuden giver et åbent hegn mere læ i haven end et tæt, fordi det filtrerer vinden i stedet for at kaste rundt med den.


Hvis det helst skal gå hurtigt med at få klædt hegnet på, kan du så et-årige slyngplanter som ærteblomst, blomsterkarse eller pralbønne langs hegnet.

10. april 2019 Lotte Bjarke
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.