Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for familien Juul Wagner. Ved at lave hegnet af sibirisk lærk selv, sparede familien ca. halvdelen af det en færdig løsning ville koste.

Af: Per Handberg, M. Juul Wagner, 2. maj 2014

Sparede halvdelen af prisen

Martin Juul Wagner havde bygget en terrasse til sit hus nær Roskilde, men de hegn, der var i handlen, passede ikke. Han tog selv fat – og det blev belønnet med et hegn til ca. 8.000 kr. – eller ca. halvdelen af prisen på en færdig løsning.

– Jeg ville have et hegn, der så let ud, så jeg syntes, at ideen med en "svævende" ramme med rionet i midten ville være flot, siger Martin .

Han er uddannet klejnsmed og ved godt, hvordan hænderne skal bruges, men han mener ikke, at projektet er større, end at enhver handy-mand kan kaste sig over det.

– Når først du lige får udtænkt, hvordan rammerne skal sættes sammen, så er
det ikke så svært, siger han
og fortsætter: – Jeg havde ikke lyst til at bruge trykimprægneret træ på grund af kemikalie-indholdet, så jeg valgte at bruge sibirisk lærk, som jeg har behandlet med lærketræsolie.

Fræs ikke for store riller

I den inderste ramme er der fræset riller ud til rionettet, og her er kunsten ikke at fræse for store riller, for så vil rionettet stå og klapre i vinden. Der, hvor rillen vender opad, skal vandet kunne løbe ud af den fræsede rille i hjørnet af rammen. Det er vigtigt, ellers vil den fræsede rille konstant stå med vand i.

Vandrør i løsningen

Som afstandstykker er der brugt vandrør i rustfrit stål, ligesom Martin også har brugt rustfrie træskruer, så træet ikke bliver sort alle steder, hvor det er synligt.

– Og når du arbejder med rustfrie rør, så brug aldrig en vinkelsliber. Varmen, der opstår, når du bruger vinkelsliber, vil simpelthen påvirke metallet, så det vil ruste i enderne. Det skal behandles koldt, så brug en nedstryger, siger Martin Juul Wagner.

Husk at forbore

Når du bruger sibirisk lærk, er det også vigtigt, at du forborer de steder, hvor skruen er tæt på enden af træet, inden du skruer skruerne i, da lærketræet ellers nemt kan flække.

Martin brugte to weekender på projektet, og der er indkøbt materialer for ca. 8.000 kroner. Jeg tror i hvert fald, at jeg har sparet 6.000 kroner på at lave det selv, og så fik jeg selvfølgelig et hegn, der passer til terrassen, og som hele familien er utroligt glade for, siger Martin.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk vokser meget langsomt. Så langsomt, at det kan være svært at skelne
årringene fra hinanden. Den langsomme vækst betyder også, at det består af helt op mod 90 pct. kerneved, og derfor holder det godt uden imprægnering.

Det bør dog behandles jævnligt, og skal det have jordkontakt, bør det imprægneres. Sibirisk lærk er meget sur, og derfor bør der bruges rustfrie materialer, da andre metaller kan angribes og give sorte rande. 

Det skal du bruge

(18 m hegn med 10 hegnsfag)
45 x 45 mm reglar,
høvlet sibirisk lærk
90 x 90 mm stolper,
høvlet sibirisk lærk
Stolpeholdere
Rionet
Stolpehatte
Rustfrit vandrør
Rustfrie træskruer og
lange udendørsskruer
igennem vandrørene

 

2. maj 2014 Per Handberg, M. Juul Wagner
Mere om Hegn og hæk

Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige...

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.