Foto: Lise Mortensen Høy

Sådan bekæmper du råd og svamp i træstolper

Oh rædsel. Det fine raftehegn, som rammer haven ind, er en tikkende bombe. For de bærende stolper, som du omhyggeligt har gravet dybt ned i jorden, er begyndt at rådne! Men heldigvis findes der en metode, der kan bekæmpe råd og svamp inde i træet.

OBS: Denne artikel er 10 år gammel. Det er ikke længere tilladt for private at bruge det omtalte middel - Boracol - og slet ikke tilladt at bruge det til træ med jordkontakt. Vi arbejder på at opdatere artiklen med en lovlig metode hurtigst muligt.

- Redaktionen

Stolper i jorden er særligt udsatte

Stolper, som er gravet ned i jorden, er særligt udsat for råd og svamp i jordoverfladen, fordi der her er den optimale kombination af fugt, varme og ilt, som mikroorganismer og svampe trives i.

Sådan tjekker du stolperne for råd

Værst går det ud over almindelige ubehandlede træstolper, men også trykimprægnerede stolper kan blive angrebet. Du efterser stolperne ved at grave et spadestik ned omkring hver stolpe og stikke spidsen af en kniv ind i træet lige under jordoverfladen. Er træet fast, er stolpen god.

Vigtigt – alle stolper skal efterses

Hvis du har en fornemmelse af, at kniven “synker i”, er det nu, du skal tage affære. Husk, at undersøge alle stolper, for selv om den første stolpe er ok, kan en af de andre godt være dårlig. Måske får den mindre sol, eller måske er jorden dårligere drænet osv.

Brug en borholdig væske

Hvis træet er “blødt”, skal du i arbejdstøjet – og jo før, jo bedre. Råd bekæmpes med en borholdig væske til efterimprægnering (sælges under navnet Boracol i større tømmerhandler).

Bor et hul i stolpen til væsken

Med et 10-15 mm bor borer du et hul skråt ned i stolpen ind til stolpens midte. Hullet skal begynde ved jordniveau. Sæt en tragt i hullet og hæld den borholdige væske i hullet ad flere gange, indtil træet ikke suger mere.

Væsken fordeler sig godt i fugtigt træ

Opløsningen trænger ud i træet. Den spreder sig specielt godt i fugtigt træ. Hullet lukkes med en træprop, så der ikke kommer regnvand i hullet. Efterfyld hullet med Boracol med tre til fem års mellemrum, så skulle det være slut med råd.

Forebyg råd med en patron

Du kan forebygge råd i udsatte konstruktioner ved at sætte en Boracolpatron ind i træet. Først når træet fugtes op, vil patronen afgive imprægnering til det fugtige træ og forebygge skader.

Sådan gør du

Bor hullet skråt nedad til midten af træet og slå en borholdig patron i. Luk hullet med en prop, da indtrængende vand eller fugt gør midlet inaktivt. Patronen kan fx benyttes i vindues- og facadepartier, døre, fod- og tagremme, spærender, ind- murede/udragende bjælkeender, bindingsværk, stolper og pæle.

Det er noget giftigt stads

Borvæske og borpatroner til imprægnering er klassifice- ret som sundhedsskadelig. Det betyder, at du skal undgå kontakt med huden, bruge gummihandsker, gerne overtræksdragt og undgå at spilde på jorden. Gravide og ammende skal holde sig langt væk.

OBS: Denne artikel er 10 år gammel. Det er ikke længere tilladt for private at bruge det omtalte middel - Boracol - og slet ikke tilladt at bruge det til træ med jordkontakt. Vi arbejder på at opdatere artiklen med en lovlig metode.

- Redaktionen

9. april 2008
Mere om Hegn og hæk

Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige bær. Disse bær skal du være særligt opmærksom på.

Nabokrig! Sådan slutter I fred

Strides du og din nabo over hegn og skel mellem jeres grunde? Vi giver jer førstehjælp mod nabokonflikten.

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Forskellige muligheder for hegn til haven

Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Hyggelige havehegn

Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsninger, der understreger din haves stil. Brug de indkøbte hegn på nye måder og klæd dem på med masser af planter.

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.