Denne artikel er sponsoreret

Undgå larver i dine frugttræer – allerede nu

Intet kan sammenlignes med den følelse man får, når man gnasker sig igennem årets første, modne æble. Det bliver dog mindre sjovt, når man opdager en orm der stikker hovedet op af æblet. Der findes råd for orm i dine frugttræer – så læs lige med her.

Af: Kommerciel redaktion for A Green Way, 1. februar 2021

Vi danskere elsker vore haver. Vi elsker at nusse om den, at vise den frem og ikke mindst fortælle om, hvad vi har formået at fremavle henover sommeren. Desværre viser det sig ofte, at vores frugttræer er angrebet af orm, hvilket medfører at æbler, blommer og pærer går i forrådnelse og bliver uappetitlige.

Hvor kommer larverne fra?

Larverne i dine frugttræer kommer fra et lille sommerfuglelignende insekt, kaldet en vikler. Viklerne ernærer sig af nektar og formerer sig tidligt i forårsmånederne. Kort tid efter træets blomstring lægger viklerne deres æg på bladene og i blomsterne.

Æggene klækkes efter 8-14 dage, ud kommer larverne, som straks vil søge efter en frugt, de kan leve i. Larverne lever derefter beskyttet inde i frugten, hvor de ernærer sig af kernehuset.

De angrebne frugter fyldes med larvernes ekskrementer, hvilket sætter gang i en nedbrydningsprocess, så frugten derved langsomt rådner. Larven er færdigudviklet i løbet af ca. 4 uger og vil hernæst søge plads til overvintring.

Hvad kan du selv gøre?

1. Viklerfælde sættes op i blomstringsperioden

Allerede i de tidlige forårsmåneder skal du tage det første skridt. Køb en god viklerfælde, hæng den op og hold godt øje med den. Hvis du har viklere i haven, ser du det ret hurtigt. De tiltrækkes nemlig af lokkestoffet i fælden. Fælden kan med fordel hænge på træet under hele sæsonen, men den virker kun, så længe lokkestoffet er aktivt (se brugsanvisningen vedrørende levetiden). Du skal derudover huske at bruge en fælde, der passer til frugten (se længere nede i artiklen).

2. Biologisk bekæmpelse

Det er vanskeligt at sprøjte et helt æbletræ med insektmidler, og hvem har egentlig lyst til at sætte tænderne i et æble sprøjtet med kemikalier? Du kan benytte dig af forskellige muligheder. Har du, ved at bruge viklerfælden, konstateret at du har viklere, kan du benytte dig af nyttedyr. Snyltehvepse er gode til formålet, men der skal sættes ind når du opdager du har et problem. Forhør dig hos din planteskole eller bestil snyltehvepsene på nettet.

3. Fjern angrebne og nedfaldne frugter hurtigst muligt

Sørg for at alle nedfaldne æbler og blommer fjernes og smides ud. Undgå at smide dem i en kompostbunke i nærheden. Smid hellere i skraldespanden, så er du sikker på at eventuelle larver ikke overvintrer. 

4. Efter høst

Sørg for at behandle jorden under træet i efteråret. Kultivering og harvning af jorden kan forhindre larverne i at overvintre lige under træet. På denne måde minimerer du risikoen for angreb i det efterfølgende år. 

Bonustip: A Green Way laver to forskellige typer viklerfælder:

  • A Green Way Æbleviklerfælde (kan også anvendes til pærer)
  • A Green Way Blommeviklerfælde

Begge fælder kan bl.a. købes hos Land & Fritid, Helsam, Matas, Kvickly og udvalgte Superbrugsen. De kan også købes online.

Vil du vide yderligere omkring bekæmpelsen af orm i dine frugttræer kan du kigge nærmere på www.agreenway.com eller Facebook-siden for A Green Way.

1. februar 2021 Kommerciel redaktion for A Green Way
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...