Foto: Lotte Bjarke

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis du tænker dig om, kan du også trygt tage i dit lokale havecenter og købe ind til foråret

Af: Emil Jensen og Karoline Faxe, 20. marts 2020

Solen skinner - og meteorologerne lover højtryk og forår på vej. Og under normale omstændigheder ville landets planteskoler være fulde af haveglade danskere.

Men det er ikke normale omstændigheder. Coronavirussen hærger og overalt i landet ligger bycentre og butiksstrøg øde hen.

Men coronavirussen er ikke en grund til, ikke at gøre noget ud af haven. Snarere tværtimod, nu hvor vi den næste tid skal tilbringe endnu mere tid i og omkring vores hjem end vi plejer, lyder det fra haveekspert Lotte Bjarke.

- Jeg vil gerne komme med en kraftig opfordring til, at man bruger denne lejlighed til at gå i haven. De danske gartnerier, planteskoler og havecentre er fyldt til bristepunktet med lækre planter, der har akut behov for at komme ud og sprede glæde i haverne og på altanerne, siger hun.

Det samme slår Lotte Bjarke til lyd for i sit seneste blogindlæg, hvor hun råder de danske haveentusiaster med kriblende grønne fingre til i første omgang at kaste sig over forårsblomster i krukker:

- Til de dejlige danske forårsplanter hører en mængde forskellige løgvækster, der er supergode som krukkeplanter. Der er for eksempel narcisser, perlehyacinter og de helt skønne vibeæg, Fritillaria meleagris, med de fineste ternede blomster. De står bare og savner dig derude.

Høj sikkerhed i havecentre

Og landets havecentre, kan man altså trygt besøge, lyder det også fra Per Boisen Andersen, der er direktør i de danske havecentre.

- Havecentrene ligger ofte i det fri og det giver i sig selv et højere niveau af sikkerhed end mange andre butikstyper. Desuden er havecentrene er yderst påpasselige med at leve op til regeringens retningslinjer for forebyggelse af smitte, fortæller han.

Der bliver eksempelvis holdt øje med, hvor mange kunder der befinder sig i centrene, og der opfordres til at holde afstand og mange steder kan man kun betale med kort.

Forårsblomster

Og planter er det nok af rundt om i centrene:

- Der er heldigvis ikke leverancestop, så havecentrene fortsætter naturligvis med at sælge planter og andre produkter som de plejer, afslutter Per Boisen Andersen. 

Så du kan trygt bevæge dig mod dit lokale havecenter - så længe du også selv er påpasselig, og overholder de gængse retningslinjer for indkøb, når du er i centrene.

God fornøjelse i haven.

20. marts 2020 Emil Jensen og Karoline Faxe
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson.

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske...

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...