Foto: Getty Images & Lotte Bjarke

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

Nu er det forår for fuld skrue. Fuglene synger himmelhøjt og verden er lysegrøn af nyudsprungne træer og buske. 

Haveenergien når sit klimaks, når der skal sås, plantes, prikles og pottes, for endelig kan vi få lun jord under neglene.

1. Mere plads til rødderne

De forspirede sommerblomster og grøntsager står nu så tæt, at de skal have mere plads for at blive til stærke, levedygtige planter. De skal derfor prikles – altså plantes om til hver sin lille potte. 

Det kræver en nænsom hånd, men skal netop gøres, mens planterne er helt små og blot har fået de første sæt blade efter kimbladene. Skil de små planter forsigtigt fra hinanden, så rødderne ikke lider overlast, mens du holder dem i bladene – aldrig i stænglen. 

Lav et hul i den gennemfugtede pottemuld med en blyant, og sænk forsigtigt rødderne ned i hullet – og tryk så let til. Vand, og placér dine planter lyst og køligt.

2. Forårsspuling af drivhuset

Drivhussæsonen står for døren, så det er på høje tid at give drivhuset en grundig rengøring helt ud i hjørnerne. 

Skadelige insekter og plantesygdomme har en forbløffende evne til at overvintre i gamle planterester samt revner og sprækker, hvor de sidder på lur og venter på friske planter at angribe. Derfor er rengøring så vigtig.

Begynd med at fjerne alle gamle planterester fra drivhuset, og skrub og spul så både glas og sprosser grundigt både udvendigt og indvendigt, så den uundgåelige algebelægning på glasset også kommer væk, og de kommende drivhusplanter kan få maksimal glæde af solens stråler.

3. Beskæring efter busktype

Foråret er så fremskredent, at det er sikkert at beskære roser, sommerfuglebuske og hortensiaer. Men de kræver hver sin teknik:

  • Roser beskæres, så sovende knopper nederst i busken vækkes. Dermed bliver busken tæt og blomsterrig. Skær altid lige over en knop, der ses som et rundt øje på grenen, og tænk på, at det nye skud vokser i den retning, knoppen vender. På den vis kan du forme din rose.
  • Sommerfuglebuske klippes helt ned til 20-30 centimeter over jordoverfladen, så der bliver plads til nye, blomstrende skud.
  • Hortensiaer klippes lige under de gamle blomster, hvor du kan se de første grønne knopper. Ellers risikerer du at klippe de kommende blomster af.

17. april 2019
Mere om Havetips

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig. 

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve forskellige regnvandsløsninger. 

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.