Foto: Mette Trudsø

Sådan planter du dig til en klimavenlig have

Planterne i din have kan give dig mere på klimakontoen. Derfor får du nogle tips til hvordan du gør din have mere klimavenlig.

Planter pynter på CO2 regnskabet

Planter kan noget, ingen andre organismer på kloden kan. De kan nemlig binde luftens CO2 med hjælp fra solensstråler og dermed opbygge de faste næringsstoffer, der i bund og grund er forudsæt- ningen for liv på jorden.

I takt med at flere og flere vil bo i byer- ne, bliver mere og mere af verden asfal- teret. Det går ud over de naturlige plan- tesamfund, og det er en af grundene til, at verden så at sige gisper efter luft, og at CO2 problematikken er et vigtigt punkt på den globale dagsorden.

Som haveejer har du mulighed for at pynte lidt på CO2 regnskabet og i det hele taget gøre noget godt for miljøet. Jo flere planter, du planter i din have, jo større bliver dit bidrag.

En oase til gavn for biodiversiteten

Haver med mange - og især mange for- skellige - planter fungerer samtidig som små oaser for insekter, fugle og dyr i byerne, hvor det ellers kan være svært at finde føde og levesteder.

Biodiversitet er endnu et alvorligt emne på den globale dagsorden, hvor især en faldende bestand af bier vækker be- kymring. Det er jo bierne, der står for bestøvning af planterne og dermed for arternes overlevelse. Uden bier, ingen frø og frugter, og så har vi et seriøst pro- blem. Når du planter blomstrende plan- ter i din have, hjælper du bierne og an- dre bestøvende insekter. Insekterne er ofte tilpasset helt specifikke fødekilder. De er med andre ord kræsne, så jo flere forskellige planter, din have har at byde på, jo større er buffeten for dyrelivet, og jo flere forskellige dyr hjælper du.

Undgå oversvæmmelser

Endnu en god klimagrund til at plante masser af planter haven frem for at dæk- ke den med belægninger er, at planterne hjælper til med at opsuge regnvand, der ellers bare fosvinder i kloakkerne eller forårsager oversvømmelser. Et problem, der er vokset gennem de senere år også i Danmark, fordi klimaforandringer har givet os kraftigere regnskyl og fordi, store områder i byerne er asfalteret eller dækket med fliser

18. maj 2020
Mere om Havetips

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i...

Ny dansk opfindelse hjælper dig med oprydningen efter havearbejdet

Ny opfindelse kan med et snuptag halvere forbruget af forurenende plastiksække og gøre det meget nemmere at rydde op efter arbejdet i haven.

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at kende, så du kan indrette din have derefter.  

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson.

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...