Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Højbede – hvilket materiale er bedst?

Højbede er geniale. Det er en god måde at give dine urter og grøntsager et forspring. Ikke nok med, at det er den ultimative løsning for dine afgrøder – er det også optimalt for dig, at dyrke dine grøntsager i et højbed. Det skåner nemlig både ryg og knæ for dårlige arbejdsstillinger.

Men når det kommer til valg af højbed, kan der være mange faktorer, der spiller ind. F.eks. hvilket materiale er bedst når det kommer til indre og ydre beklædning? En stor debat udviklede sig omkring, hvorvidt det er forsvarligt at bruge trykimprægneret træ eller ej.

Flere læsere gav udtryk for, at de har benyttet sig af trykimprægneret træ til deres højbede. De har malet brædderne og beklædt indersiden af bedene med fiberdug, for at undgå at skadelige stoffer fra træet trænger ud i jorden. Bedene er billige at lave og holder ganske udmærket. Læserne der har benyttet sig af denne fremgangsmåde, har været godt tilfredse.

Men hvorfor er det, at størstedelen af de andre læsere er imod at benytte trykimprægneret træ, når det kommer til konstruktionen af højbede?

Trykimprægneret træ eller ej?

”Hej. I må absolut ikke bruge trykimprægneret træ, da det indeholder en masse giftstoffer, der omdannes i jorden. Prøv at tænk på, at man skal aflevere trykimprægneret træ på specielle affaldssteder til kemisk affald, samt de problemer, der stadig er til stede efter det nedlagte firma, der lavede trykimprægneret træ.” Det er bare én af de mange kommentarer imod brugen af trykimprægneret træ.

Det viser sig, at noget trykimprægneret træ fortsat ikke er giftfrit og imprægneret med et middel, som ikke er godkendt i Danmark. Derfor kan det afgive giftige stoffer til den omkringliggende jord som ukrudtsduge og fiberduge ikke kan forhindre. Men hvilket materiale er så bedst at bruge til højbedene?

Flere læsere anbefaler at bruge lærketræ. ”Det siges at lærketræ er lige så holdbart fra naturens side, som trykimprægneret fyrretræ. Et højbed lavet af lærketræ holder i mange år og det er ikke alt for dyrt.” Lærketræet kan købes hos de fleste trælasthandler eller firmaer der laver hegn, udtaler en læser.

En anden læser anbefaler at bruge pallerammer. ”Det er langt den billigste løsning og jeg har lavet 3 højbede som fungerer upåklageligt”. Hvis man vil ofre lidt flere penge på sit højbed, kan man anvende Robine træ, foreslår en læser; ”Det er det bedste træ at lave højbede i, og det holder nemt 25-30 år. Men det er også det dyreste”.

Når du har valgt hvilket materiale, du vil lave dit højbed i, er der dog stor enighed i, at ukrudtsduge/fiberdug eller plast indvendigt absolut er en god idé. ”Dugene er til gengæld helt ukritiske i sig selv for de er alle lavet af polypropylen, noget af det mest stabile plast man kan få. Det er samme materiale som bruges til dunke til benzin, sylte-eddike og såmænd også koncentreret salpetersyre.” Uddyber en læser.

Har du selv erfaringer med nogle af de ovennævnte råd – eller har du gode råd til andre, der står og skal lave højbede? Læs selv de mange andre gode råd, der blev givet, eller hjælp med dit eget bedste råd til opsætning og vedligeholdelse af højbede.

Har du andre spørgsmål?

Brænder du inde med et spørgsmål, som du gerne vil have svar på? Så skynd dig ind og spørg på forum.idenyt.dk Her kan du også læse andre læseres spørgsmål og hjælpe andre, ved at kommentere på deres spørgsmål.

Læs også: Succes og indretning med plantekasser

Mest læste artikler