Foto: iStock

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Lyskæder i haven

Når det bliver vinter, og juletiden nærmer sig, så skal lyskæderne hænges op udenfor. Det giver lys og hygge, og så kan man mærke, at julen er på vej. Desværre kan det godt være lidt af et stykke arbejde at hænge dem op, men i virkeligheden handler det mest af alt om forberedelse.

Sådan hænger du lyskæder op

1. Print som det første et billede ud fra Google Street View, hvis det er muligt - ellers kan du lave en skitse af dit hus. Tegn lyskæderne på fotoet, som du gerne vil have dem hængt op, så du kan se det for dig.

2. Mål, hvor mange meter lyskæde du skal bruge til dit hus; afsæt gerne lidt ekstra længde, så du ikke kommer til at mangle. Der er ikke nogen smutvej til at måle op, så fat målebåndet, og skriv målene ned på din tegning, så du har styr på dem.  

Mangler du strømstik, kan du bruge vandtætte forlængerledninger med ekstra stik til udendørs brug. Det er især en fordel, hvis der er dele af haven, ledningerne ellers har svært ved at nå. 

3. Overvej at investere i en fjernbetjening, så du kan tænde lyset i haven inde fra huset. Det er dejligt nemt, og du bliver glad for det på en kold aften. 

4. Hvis du vil hænge lyskæder langs taget, kan du eventuelt overveje at installere små stål- eller plastikkroge, så de sidder med et par meters mellemrum; det gør også arbejdet nemmere næste år. Skal kæderne sidde langs tagrenden, kan du bruge klemmer eller klips.

5. Skal der kæder på buske i haven, kommer kædetypen an på, hvordan busken ser ud. Er busken velklippet, f.eks. i form, kan du kaste et lysnet over den, og er den knapt så veltrimmet eller lidt ujævn, egner lyskæder sig bedre. 

6. Hvis du skal hænge lys på et træ, bør du undgå at sno kæderne om hver eneste gren. Hæng i stedet kæderne fra gren til gren som en guirlande. Det ser flot ud, og det er langt mindre krævende arbejde. 

Kilde: Real Simple

30. november 2016
Mere om Havetips

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med en støjvold… helt gratis!

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve forskellige regnvandsløsninger. 

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.