Du kan blandt andet beskære æbletræet i starten af det nye år.
Du kan blandt andet beskære æbletræet i starten af det nye år. Foto: iStock

Sådan forbereder du din have på sommeren i det nye år

Med årsskiftet begynder sollyset langsomt at vende tilbage, og din have begynder stille og roligt at spire på ny. Det er nu tid til at forberede din have på sommeren i det nye år, derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du får en have i topform. 

1. Beskæring af frugttræer

Fik du ikke gjort det i løbet ad efteråret, kan du beskære dine æble- og pæretræer nu. I modsætning til kirsebær- og blommetræer, der først skal beskæres i september eller oktober, kan æble- og pæretræer faktisk beskæres hele året rundt.

Få gode råd til, hvordan du beskærer dit æbletræ til den bedste høst her.

2. Plant ud i dit opvarmede drivhus

Sidst i januar og først i februar kan du allerede begynde at så spirende blomsterfrø, hvis du har et opvarmet drivhus eller en havestue. Her er det vigtigt, at sørge for at dine potter er placeret frostfrit og lyst, så de spirende frø kan vokse og ikke tager skade.

3. Gennemgå dine overvintrende planter

Overvintrende planter kan, som de fleste andre planter, risikerer at blive angrebet af svampesygdomme. Tjek derfor dine stueplanter igennem, og fjern syge blade og grene.

Derudover kan det være en god ide at potte dine planter om, inden det øgede sollys for alvor sætter væksten i gang. På denne måde sørger du for, at dine planter er i topform til at komme ud i haven, når vejret bliver varmere.  

4. Afklipning af podekviste

Det er nu, at podekvistene skal klippes, hvis du planlægger at pode dine træer i foråret. Når kvistene er klippet af skal de holdes nedkølet, indtil de skal bruges. Dette kan du blandt andet gøre ved at pakke dem ind og grave dem ned i den kolde jord, eller du kan opbevare dem i køleskabet.

5. Undgå ødelagte planter i haven

Når store mængder sne falder på dine planter, kan de blive ødelagt. Fjern derfor sneen fra dine planter eller din hæk ved blidt at ryste grenene.  

14. december 2017
Mere om Havetips

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis du tænker dig om, kan du også trygt tage i dit lokale havecenter og købe ind til foråret

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson.

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af frø er en af de forberedelser du kan gå i gang med nu. Du kan læse meget mere om forspiring og en guide til hvordan du forspire frø her.

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...