Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer stormsikringen af den smukke sydbøg.


Genopretning af sydbøg

Jeg har længe gået og været bekymret på vegne af min smukke sydbøg, Nothofagus antarctica. Den er rendt voldsomt i vejret de seneste par år, og den er ærlig talt ikke særligt solidt forankret i jorden. Så risikoen for at den vil vælte, hvis der kommer en voldsom efterårsstorm lurer.

Bodil eller Gorm eller hvilken storm, det nu var, har tidligere slået træet helt ud af kurs, så der måtte en længerevarende opretning til. Det gik heldigvis godt, men nu er det blevet så stort, at det næppe vil kunne lade sig gøre. Det hjemmestrikkede genopretningsprincip ses her.

Beskæring af sydbøg

Der er to store grene, der er skudt direkte til vejrs som raketter. For at ændre træets tyngdepunkt og gøre kronen lidt mere harmonisk, er de nu blevet savet af ved en grenkløft, hvor snittet bliver så lidt synligt som muligt. Nu krydser jeg fingre for, at sydbøgen ikke tager indgrebet ilde op…

Jeg er nemlig umådelig glad for min sydbøg, der er et perfekt træ, som overstander i staudebedet, fordi de bittesmå løvblade og den åbne krone giver en fin, flimrende skygge, så der sagtens kan gro stauder under træet.

Sydbøgen er også smuk i vinterhalvåret, når man rigtig kan se den sære, skulpturelle vækstform og den stribede bark. 

Tilfredsstillende resultat efter beskæring

Det er altid med nogen angst og bæven, et indgreb af den størrelsesorden bliver sat i værk, men jeg er glad og tilfreds med resultatet. Sydbøgen såvel som helhedsbilledet ser betydeligt mere harmonisk ud, og jeg er meget mindre bekymret for, at Bodils yngre søster skal komme forbi.

Helt hen i haven

Følg årets gang i Lotte Bjarkes have på bloggen www.helthenihaven.dk og få altid gode tips og tricks til haven.

Mest læste artikler