Denne artikel er sponsoreret

Sådan beskærer du nemmest havens buske

Havetips

Der findes et utal af regler, når det handler om beskæring af buske. Men de vigtigste får du her, hvis du ønsker en enkel og overskuelig guide til at holde dem smukke og blomsterrige. 

Et beskæringsprojekt af havens buske er kun nødvendigt her og nu, hvis du opdager syge og ødelagte grene eller grene, der er i vejen. Hvis du vil forme buskene, skabe mere plads og lys eller ønsker en kraftigere blomstervækst er beskæring også løsningen, men det er vigtigt at gå i gang på det rigtige tidspunkt, så du er sikker på ikke at forstyrre buskenes vækst unødigt. Her får du tre simple tips til formålet:

1. Værktøj

Før du går i gang, skal du selvfølgelig have de rigtige haveredskaber. En beskæringssaks giver et præcist, let og sikkert klip og dermed det bedste resultat, der gør mindst mulig skade på busken.

Tip! Fiskars’ patenterede PowerGear beskæringssakse tripler klippestyrken og er udstyret med et ergonomisk design, der gør den behagelig at have i hånden og kan bruges til grene på op til 2 centimeters tykkelse. 

2. Timing

Det bedste er at slå op på nettet, kigge i en bog om beskæring eller spørge dit lokale gartner, hvad de præcise behov er for de sorter, du har. Som en tommelfingerregel kan du dog bruge disse simple guidelines: 

Sommer/sensommer

Her kan du beskære de buske, der blomstrede tidligt på foråret – men altså først, når blomsterne er faldet af.  

Forår

Her kan du beskære de buske, der blomstrede i sensommeren. Du bør i øvrigt være helt sikker på, at der ikke er nattefrost længere, når du går i gang med arbejdet. 

Vinter

Mange er tilhængere af at beskære deres løvfældende buske om vinteren, så er det desuden lettere at overskue arbejdet.

3. Metode

Den mest klassiske metode er udtynding, der kan bruges til stort set alle buske, så længe de er fire år gamle eller mere. Det er med til at holde busken ung og sund, da beskæringen sætter gang i ny vækst – og ret nemt: Beskær en tredjedel af de ældste grene, der er lige over jorden. 

Tip! På fiskars.dk kan du finde den beskæringssaks, der passer til din have.

10. april 2017
Mere om Havetips

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Havetips Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Havetips Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Havetips Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Havetips Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Havetips Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Havetips Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Havetips Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med en støjvold… helt gratis!

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Havetips Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

Havetips I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Ny i haven: sådan går du frem

Havetips Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Havetips Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone. 

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Havetips Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Havetips Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...