Denne artikel er sponsoreret

Sådan beskærer du nemmest havens buske

Der findes et utal af regler, når det handler om beskæring af buske. Men de vigtigste får du her, hvis du ønsker en enkel og overskuelig guide til at holde dem smukke og blomsterrige. 

Et beskæringsprojekt af havens buske er kun nødvendigt her og nu, hvis du opdager syge og ødelagte grene eller grene, der er i vejen. Hvis du vil forme buskene, skabe mere plads og lys eller ønsker en kraftigere blomstervækst er beskæring også løsningen, men det er vigtigt at gå i gang på det rigtige tidspunkt, så du er sikker på ikke at forstyrre buskenes vækst unødigt. Her får du tre simple tips til formålet:

1. Værktøj

Før du går i gang, skal du selvfølgelig have de rigtige haveredskaber. En beskæringssaks giver et præcist, let og sikkert klip og dermed det bedste resultat, der gør mindst mulig skade på busken.

Tip! Fiskars’ patenterede PowerGear beskæringssakse tripler klippestyrken og er udstyret med et ergonomisk design, der gør den behagelig at have i hånden og kan bruges til grene på op til 2 centimeters tykkelse. 

2. Timing

Det bedste er at slå op på nettet, kigge i en bog om beskæring eller spørge dit lokale gartner, hvad de præcise behov er for de sorter, du har. Som en tommelfingerregel kan du dog bruge disse simple guidelines: 

Sommer/sensommer

Her kan du beskære de buske, der blomstrede tidligt på foråret – men altså først, når blomsterne er faldet af.  

Forår

Her kan du beskære de buske, der blomstrede i sensommeren. Du bør i øvrigt være helt sikker på, at der ikke er nattefrost længere, når du går i gang med arbejdet. 

Vinter

Mange er tilhængere af at beskære deres løvfældende buske om vinteren, så er det desuden lettere at overskue arbejdet.

3. Metode

Den mest klassiske metode er udtynding, der kan bruges til stort set alle buske, så længe de er fire år gamle eller mere. Det er med til at holde busken ung og sund, da beskæringen sætter gang i ny vækst – og ret nemt: Beskær en tredjedel af de ældste grene, der er lige over jorden. 

Tip! På fiskars.dk kan du finde den beskæringssaks, der passer til din have.

10. april 2017
Mere om Havetips

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med en støjvold… helt gratis!

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...