Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du læser med her.


Står du og tripper med spaden i den ene hånd og beskærersaksen i den anden, så skal du lige tøve en kende. Det betaler sig at følge få, men enkle regler, før du går “i krig” i din  – måske nye – have.

Det handler blandt andet om at se haven som en helhed. Overtager du en brakmark, skal du først og fremmest sætte dig ned og lave en plan for, hvordan haven skal se ud. Efteråret er et godt tidspunkt for den slags. Gå på biblioteket, i boghandlen eller på loppemarkedet og indkøb et sæt havebøger, som du kan lade dig inspirere af. Spørg også gerne garvede husejere. De ved rigtig meget om deres have, hjælper gerne, og måske får du en trillebør fuld af stiklinger eller delte planter med hjem – helt gratis.

Bed eller krukke ved døren

Det næste råd er at begynde – langsomt og nært: Anlæg et bed lige udenfor din dør, der hvor I kommer mest – så I kan se det hver dag, når I skal ud og ind ad døren.  

Vælg fx et par store krukker og fyld dem med leca-nødder eller andet dræn og god jord, så er du klar til planterne.

Du kan stadig finde blomstrende planter, der kan nydes helt frem til den første frost. Se fx hvad Flittig Hans ‘Sunpatiens’ kan gøre for din have. Kan bruges i både krukker eller plantes ud i bede. Den er nem at passe, skal blot have gødning i løbet af den lange blomstring. God at plante mellem buske eller træer.

Lige nu skal løg til næste forår lægges, så køb et par spændende poser med blomsterløg og stik dem ned i krukkerne, når du nu er igang. Du bliver glad, når forårssolen skinner på dig og krukkerne.

Vælg efter din jord

Det er også en god idé at finde et par stedsegrønne planter, buske eller træer, som kan “fylde lidt” i den bare have.

Tag en tur på planteskolen og giv dig tid til at gå omkring og vælge. Husk at spørge. På planteskolen har de viden om jorden og dermed, hvad der kan lade sig gøre i dit lokalområde.

Funktion, smag og øjenfryd

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, har gennem årene rådet masser af haveejere. Hun anbefaler bl.a. andet, at du vælger frugttræer, når du skal købe ind til den nye have.

– Frugttræer er en gevinst for enhver have, fordi de både er smukke at se på, og selvfølgelig fordi de giver gratis frugt. Og selv når det er et nyplantet træ, går der typisk kun 2-3 år, inden man kan høste for alvor. Du skal blot huske at købe en sort, der passer til den jord, det skal plantes i. Du skal også være opmærksom på, hvor modtagelige sorterne er overfor sygdomme. Mange af de klassiske sorter som Cox Orange og Gråsten får f.eks. nemt sygdomme, mens f.eks. Discovery, Guldborg og Filippa er sunde sorter, der har det godt i en dansk have, mener hun.

Pas på havens skjulte skatte

Overtager du en allerede anlagt have, er det en rigtig god idé at vente en sæson med at gøre alt for meget derude. Din have kan gemme på skatte, der først åbenbarer sig, når sæsonen er der. Det kender Louise Møller, der er rådgiver hos Haveselskabet godt til:  

– Selv om det måske ikke er til at se, kan en have gemme på mange skjulte skatte, fx et lidt anonymt træ, der først i efteråret viser sin sande værdi med smukt efterårsløv. Eller et mylder af forårsblomster, der gemmer sig under græsplænen. Hvis man graver og fælder for hurtigt, risikerer man at tage livet af mange fine planter i haven, lyder hendes råd.

De uundværlige stauder

Det er også godt at satse på planter med smukke blade, så der er noget, der pynter i haven, også når planterne ikke blomstrer. Her er hosta fantastiske. De er nemme, smukke og grønne hele sæsonen.

Vil du kaste dig over andre stauder, så er planter som storkenæb, stjerneskærm, sankthansurt og katteurt gode begynderplanter. En af de spritnye stauder er prydløg, ‘allium millenium’ som slægter løgplanten prydløg på. Til forskel blomstrer dens kuppelformede smukke blomster fra juni til september, og har du et bed eller en terrasse i fuld sol, så vil denne plante stortrives.

Mest læste artikler