Foto: istockphoto

Hvilke planter kan man dyrke i en vindudsat have?

Blæsevejr i haven er sjældent særlig godt – specielt ikke, hvis der er fyldt op med smukke men følsomme blomster, der ikke tåler vind. Heldigvis findes der en række planter, som du sagtens kan plante i en vindudsat have helt uden problemer.

Af: Mariah Leitisstein, 16. marts 2017

Vind kan have stor effekt på planternes udvikling

Du kender det sikkert. Du har plantet smukke planter i haven, men efter en hård omgang blæsevejr, er planterne bare ikke, hvad de var før.

Vind kan nemlig have en stor effekt på de enkelte planters udvikling. Det skyldes, at luften tvinger planterne til at svaje. Resultatet er, at der bliver hevet og trukket i plantens rødder, og det har oftest en negativ indflydelse på den enkelte plantes evne til at blive i jorden og dermed absorbere vand. Hvis planten overlever de hårde omstændigheder, kan du desuden godt regne med, at den ikke vokser sig så stor, som den ellers ville have haft muligheden for. 

Sørg for at planlægge havens planter 

Det er vigtigt planlægge sin haves design ud fra, hvor det er den strategisk bedste idé at placere de enkelte planter. Med i den beregning er det godt at overveje, hvordan vinden typisk rammer haven, og hvor meget vind planterne og blomsterne vil være udsat for.

Der findes heldigvis en lang række forskellige planter, der kan betegnes som vindsikre. De vindresistente planter har fleksible stængler, der gør det muligt for dem at bøje sig og svaje uden at knække. Man kan nemt genkende vindstærke planter på, at de normalt har små og smalle blade. 

Hvilke træer kan tåle meget vind?

Bor du i et meget vindudsat område, kan det være en god idé at plante vindbeskyttelse i haven. Ahorn, ask og almindelige bøgetræer er blandt de sorter, der tåler vindfyldte områder. En smuk pyramideeg, en spidsløn eller en kuglelind kan du også sagtens plante i haven uden at være bekymret for vejrets indflydelse.

Træer, der tåler kraftig vind:

 • Ahorn/ær
 • Almindelig ask
 • Kugle Manna Ask
 • Avnbøg
 • Almindelig bøg
 • Vinteref
 • Stilkeg
 • Frynseeg
 • Rødel
 • Bærmispel spicata
 • Hestekastanie
 • Småbladet Lind 'Greenspire' / 'Rancho'
 • Krimlind
 • Kejserlind
 • Lind 'Odin'
 • Storbladet Lind
 • Orangebarket lind
 • Spidsløn
 • Paradisæble 'Braendkjær'
 • Blommebladet Tjørn
 • Glansbladet Tjørn
 • Akselrøn

Disse træer og buske kan fungere som vindblokerende i forhold til andre planter, du gerne vil have i haven, som måske ikke ville kunne klare vind lige så godt. 

Hvilke planter kan tåle meget vind?

Derudover kan du plante en række forskellige blomstrende buske. Gode eksempler på vindstærke buske er weigelia, snebolde, blodribes og slåen.

Gode og vindstærkte klatreplanter er bl.a. stedsegrøn kaprifolie, lonicera henryii, klatrehortensia, vedbend og krybende benved. Et godt tip er, at du blander et par skovlfulde kompost i plantehullet. Det vil nemlig være med til at forbedre jordens struktur og tilføre god næring til planterne.

Bjergfyr, hvidtjørn, rosa carolina og krybende pil er også blandt buske, der tåler at vokse i områder med meget kraftig vind og blæst.

Installér et hegn i haven

Det kan også være en god idé at installere små vægge eller et tættere hegn, hvis du ønsker at beskytte havens mere skrøbelige blomster og planter. Det er også en mulighed at grave små, beskyttende fordybninger i skråninger, der er udsat for blæsevejret. Du skal blot sørge for at udgrave de små lommer, som planterne skal vokse i og derefter omringe planten med sten. Tilføj med fordel lidt barkflis, som vil hjælpe med at holde jorden omkring ekstra god og fugtig.

Pyntegræsser trives også i vindfyldte områder. De har det fint med kraftig vind, og så kræver de desuden ikke særlig meget vand. To vindresistente sorter er bl.a. stipa og elefantgræs, der begge vokser højt og vokser godt i et koldere klima.

16. marts 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...