Foto: Getty Images

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd til, hvordan du bedst mulig undgår ulykkerne i haven.

Af: Nicole Hardt, 7. marts 2019

Vi er nu gået marts i møde, og foråret kan for alvor endelig begynde. Så snart solen begynder at vise sine stråler, begynder de fleste af os, at liste ud i haverne, for at rydde op fra vinteren, og gøre den ordentlig klar til sommeren. 

Men ifølge fysioterapeuten Niels Honore, er vi nødt til at tage den lidt med ro, og starte stille og roligt op.

Flere af havearbejdets opgaver består jo af flere fysisk hårde opgaver, og har du ikke været på de daglige gåture i vinterens kolde vejr, eller sneget dig op i det lokale træningscenter, skal din krop langsomt vækkes fra sin vinterhi, hvis du skal undgå de alvorlige ulykker og varige skader. 

Husk pauser og pas på de tunge redskaber

Udover skavankerne i ryg og skulder, som er forårsaget af havearbejde, kan ulykkerne udvikle sig til nogle af de mere alvorlige, som kræver indlæggelse.

Det er ofte i sammenhæng med, når vi skal trimme med den tunge hækkeklipper, slå græsset med plæneklipperen, eller står højt oppe på stigen, for at nå grenene på træet, der skal beskæres.

Derfor er det vigtigt, du lytter til din krop, og holder de nødvendige pauser. Ulykkerne sker nemlig, når musklerne begynder at svigte.

Mændene er specielt udsatte

Mange mænd har ofte et stort gåpåmod, og sætter måske forventningerne lidt for højt, når det gælder havearbejdets ugefordeling. Det viser sig, at mændene er dobbelt så uheldige som kvinder, og oftest er i alderen 50-55 år. Samtidig er uheldet oftest ude om søndagen.

Ambitionerne kan nemlig være store, og bestemmer du dig for, at alt havearbejdet skal klares på én dag, kan det udmatte kroppen.

- Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene, siger Niels Honore i en pressemeddelelse fra FysioDanmark og fortsætter: 

- Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen.

Tag derfor hellere en ting af gangen, og giv din krop mulighed for at komme godt i gang, uden overbelastninger. 

Sådan kommer du i gang med havearbejdet, og undgår uheldene

  1. Start langsomt ud og arbejd din vej op
  2. Mærk efter og lyt til din krop, når du har brug for en pause
  3. Fordel haveopgaverne ud på ugens dage, for mindre belastning
  4. Ligesom en tur i fitness, er havearbejde også træning for kroppen. Derfor kan det være en god idé, at opvarme kroppen først
  5. Pas på de tunge løft, og vær varsom med arbejde der kræver, at armene er over skulderne
  6. Gør din krop mere modstandsdygtig med regelmæssig træning
7. marts 2019 Nicole Hardt
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...