Du kan begynde forspiringen allerede nu
Du kan begynde forspiringen allerede nu Foto: Getty Images

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af frø er en af de forberedelser du kan gå i gang med nu. Du kan læse meget mere om forspiring og en guide til hvordan du forspire frø her.

Af: Karoline Faxe , 13. marts 2020

En god tommelfingerregel når du skal i gang med forårsspiringen: Så hellere for sent end for tidligt. Hvis du sår for tidligt, kan du risikere, at dine planter bliver ranglede og at de aldrig bliver sunde. Men frøene kan sagtens udvikle sig til sunde og raske planter, selvom forspiringen er begyndt lidt senere - så længe de har tid til at udvikle sig. 

Her er en liste over frø, du sagtens kan forspire i marts og altså begynde med allerede nu - de fleste af dem er fleksible nok til også at vente til april:

 1. Tomater - Du kan forspire dine tomater indendørs i vindueskarmen eller i dit minidrivhus. Dette kan du allerede gøre fra start marts. 

 2. Chilier - Du kan du begynde forspiringen af chiliplanten allerede mellem februar og maj måned. 

 3. Peberfrugter - Da peberfrugten er nært beslægtet med chilien, lyder processen næsten ens. Forspir dine peberfrugter indendørs i februar-marts. Denne plante har en lang udviklingsprocess på op til 7 måneder, så sørg for at der er tid nok. 

 4. Auberginer - Begynd forspiringen indendørs i marts-april. Udplantningen foregår gerne i starten af juni. 

 5. Kål - Forspires i marts og udplantning foregår i april-maj.

 6. Ærter - Her skal du være lidt tålmodig, da forspiringen optimalt set først begynder sidst i marts. 

 7. Salat - Du kan roligt gå i gang. Forspiringen er sikker fra start marts. Så er det bare ud i drivhuset med dem, når de første blade er vokset frem. 

 8. Radise - Med forår følger radiser. Så du kan sagtens begynde forspiringen nu!

Radise

Sådan gør du

 1. Brug en såbakke med potteindsatser, fiberpotter eller tørvebrikker til forspiringen. Husk at bruge en speciel jord til såning, der indeholder mere sand og mindre gødning end almindelige blomsterjorde. Det giver frøet en mildere start.

 1. Tryk så jorden let til og placer frøene jævnt i jorden. Dæk frøene til med jorden. Husk at nogle frø skal lysspires og derfor ikke skal tildækkes med jord.

 1. Vand jorden let. Hold jorden fugtig, indtil frøene spirer. Du kan eventuelt bruge en sprayflaske, så du ikke overvander. Læg låget på såbakken, men husk at fjerne det indimellem for ventilation.

 1. Sæt såbakken lyst og ved stuetemperatur.

 2. Fjern låget på såbakken, når frøene er spirede. Du kan nu vande direkte i såbakken.

 3. Plant de små planter ud i køkkenhaven, drivhuset eller krukkerne, når frostnætter er overstået (typisk i midt maj). Beskyt planterne de første dage med en fiberdug, og husk at gøde jævnt hen over sommeren for en optimal vækst.

Der er altså massere at tage sig til i haven. Og hvis du lige så stille går i gang nu, med at planlægge din køkkenhave i forhold til, hvad du kunne tænke dig at høste, så er du godt på vej. 

Held og lykke med din forspiring!

 

Kilde: Frøsnapperen og Plantorama

13. marts 2020 Karoline Faxe
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske...

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...