DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Få succes med dine højbede

Fra relativt simple kasser til større arrangementer med tilhørende siddepladser. Træ, plastik, metal – eller måske et rusten look? Er du til grøntsager, krydderurter, blomster, eller sågar træer? Vi planter i højbede som aldrig før, og det er efterhånden kun kreativiteten, som sætter grænser for, hvad vi vælger at plante i vores højbed, og hvordan vores højbed skal se ud.

Hvad enten du er til de klassisk smukke højbede i træ, eller om du har været kreativ og placeret dine højbede på garagetaget - så er det måske ved at være tid til at kaste et blik på de praktiske afgrænsede rum, og vigtigst af alt: hvad du vælger at putte ned i dem.

Brug den rigtige jord

For at få succes med dit højbed, er det vigtigt, at du bruger en god jord. Den jordtype du vælger, skal gerne have følgende egenskaber:

 • Porøs. Jordens struktur skal være let og løs, så man kan grave i den med hænderne.
 • Humusrig. Humus er organisk materiale, der dannes ved nedbrydning af f.eks. blade og grene. I en god kompostjord, er der stort indhold af humus. 

Du kan selv lave en kompostjord ved at blande have- og bladaffald, vådt køkkenaffald og husdyrgødning. Det tager dog noget tid, så hvis du gerne vil have en genvej eller måske supplere din egen kompostjord, kan du også sagtens vælge at købe noget godt jord til højbedet. 

Højbedsmuld fra Champost er en lækker og porøs højbedsmuld af høj kvalitet, som er 100 % organisk. Blandingen af finsorteret harpet muld, sand, organisk gødning og jordforbedring er særligt velegnet som færdig jordblanding til grøntsager, krydderurter og diverse sommerblomster. Den tilsatte jordforbedring (komposteret og pasteuriseret hestemøg) er godkendt til økologisk dyrkning.

                            

10 højbedsklassikere

Som sagt, er der næsten ingen grænser for, hvad du kan plante i dit højbed. Alt fra blomster til buske og træer. Men de fleste bruger nok deres højbede til at agere praktiske og smukke køkkenhaver med diverse grøntsager og krydderurter. Mangler du lidt inspiration til, hvad du kan plante i højbedet denne sæson, så kan du evt. tage et kig på denne liste. 

Helt generelt er der nogle ret bestemte planter, som man ofte ser i de danske køkkenhaver og højbede. Og det er der en ganske god grund til. Her har vi lavet en liste med 10 klassikere, som både er lækre men også super nemme at dyrke og har en høj succesrate.

Rodfrugter og grøntsager:

 • Gulerødder
 • Rødbeder
 • Løg
 • Radiser
 • Salat
 • Ærter

Krydderurter:

 • Purløg
 • Timian
 • Persille
 • Rosmarin

Fælles for dem alle er, at de nok skal klare sig – selv i de mere ukyndige hænder – hvis blot man husker at vande, ikke sår sine planter for tæt og husker at fjerne evt. ukrudt. Hvis du gerne vil mindske fordampningen fra højbedet og markant minimere mængden af ukrudt kan det være en god ide at topdække med Champost Jordforbedring, efter planterne er kommet op af jorden. Det lukker af for lyset, så ukrudt får svært ved at spire, det holder på fugten, og så er det en langtidsvirkende organisk gødning, som omsættes langsomt i løbet af havesæsonen. 

                            

16. april 2020
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Ny dansk opfindelse hjælper dig med oprydningen efter havearbejdet

Ny opfindelse kan med et snuptag halvere forbruget af forurenende plastiksække og gøre det meget nemmere at rydde op efter arbejdet i haven.

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis du tænker dig om, kan du også trygt tage i dit lokale havecenter og købe ind til foråret

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson.

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af frø er en af de forberedelser du kan gå i gang med nu. Du kan læse meget mere om forspiring og en guide til hvordan du forspire frø her.

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske...

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...