Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være en dårlig ting.

Regnvand kan være en gave til din have

Får du meget regnvand  – og ønsker dig fliser og carport, så kan en regnvandskonsulent hjælpe dig med, hvordan det kan lykkes.

Helt konkret fik Daniel Romer fra E. Stein Frandsen Anlægsgartnerfirma opgaven at hjælpe en villaejer, der ønskede sig en større carport og fliser,  men ikke en grund, der “svupper” i regnvand.

– Taget på den dobbelte carport og husets tag ville samlet set betyde, at en meget stor mængde regnvand skulle afledes til kloakken, hvilket kunne give risiko for oversvømmelser fra kloakken. Derfor foreslog vi en løsning, hvor regnvandet nedsiver på grunden, fortæller Daniel Romer Jensen, der er uddannet regnvandskonsulent.

Vandtønde og faskine

Løsningen består af: En regnvandstønde ved tagnedløbet. Her kan regnvandet opsamles og genbruges til vanding i haven. Når tønden er fuld, er der et overløb videre til den åbne rende tværs over indkørslen. Regnvandet kan både ses og høres, når det løber i den åbne rende. En flot visuel oplevelse!

Læs også: Regnvandstønde – sådan genbruger du regnvandet

På billedet nedenfor ses carporten i baggrunden. Til højre står regnvandstønden, der er koblet til tagrenden på carporten. 

Simple regnbede med smukke planter

Fra renden løber regnvandet ned i bedet – som er anlagt lige ved siden af belægningen. I bedet er der plantet med stor forståelse for farver, form og evne til at optage vand. Bedet skifter både udtryk og farver hen over året. Til sidst er der et overløb fra regnvandsbedet til en faskine. Således kan løsningen klare selv kraftige regnskyl.

På billedet nedenfor ses en enkel løsning, hvor tagvandet ledes over i regnbede med smukke planter. Der ligger faskine op til regnvandsbedet og lidt ind under belægningen, så vandet langsomt siver ned i jorden. 

Hvad koster denne løsning?

Løsningen kom til at koste 150.000 kr. i alt, men det skyldes, at der blev lavet ny bundopbygning og belægning i indkørslen. Hvis vi trækker selve regnvandsløsningen med faskine, anlæg og planter er den samlede udgift på ca. 25.000 kr.

Hvad er en regnvandskonsulent?

Teknologisk Institut, Skovskolen og Københavns Universitet udanner nu regnvandskonsulenter. De arbejder i hele Danmark. Konsulenterne er specialister i design af smukke og holdbare grønne anlæg, der fjerner regnvandet fra kloakken og udnytter regnvandet lokalt (LAR anlæg). 

Du kan finde en opdateret liste over uddannede regnvandskonsulenter hér.

Kilder: M-L. S. Andersen og I.F. Rosendal, KLIKOVAND og Daniel Romer Jensen.

Læs også: Sådan genbruger du regnvand med en regnvandstønde
Læs også: Sådan anlægger og planter du et regnvandsbed

Mest læste artikler