Det våde klima behøver ikke at være en dårlig ting.
Det våde klima behøver ikke at være en dårlig ting. Foto: iStock og Daniel Romer Jensen

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være en dårlig ting.

Regnvand kan være en gave til din have

Får du meget regnvand  – og ønsker dig fliser og carport, så kan en regnvandskonsulent hjælpe dig med, hvordan det kan lykkes.

Helt konkret fik Daniel Romer fra E. Stein Frandsen Anlægsgartnerfirma opgaven at hjælpe en villaejer, der ønskede sig en større carport og fliser,  men ikke en grund, der "svupper" i regnvand.

– Taget på den dobbelte carport og husets tag ville samlet set betyde, at en meget stor mængde regnvand skulle afledes til kloakken, hvilket kunne give risiko for oversvømmelser fra kloakken. Derfor foreslog vi en løsning, hvor regnvandet nedsiver på grunden, fortæller Daniel Romer Jensen, der er uddannet regnvandskonsulent.

Vandtønde og faskine

Løsningen består af: En regnvandstønde ved tagnedløbet. Her kan regnvandet opsamles og genbruges til vanding i haven. Når tønden er fuld, er der et overløb videre til den åbne rende tværs over indkørslen. Regnvandet kan både ses og høres, når det løber i den åbne rende. En flot visuel oplevelse!

På billedet nedenfor ses carporten i baggrunden. Til højre står regnvandstønden, der er koblet til tagrenden på carporten. 

Simple regnbede med smukke planter

Fra renden løber regnvandet ned i bedet – som er anlagt lige ved siden af belægningen. I bedet er der plantet med stor forståelse for farver, form og evne til at optage vand. Bedet skifter både udtryk og farver hen over året. Til sidst er der et overløb fra regnvandsbedet til en faskine. Således kan løsningen klare selv kraftige regnskyl.

På billedet nedenfor ses en enkel løsning, hvor tagvandet ledes over i regnbede med smukke planter. Der ligger faskine op til regnvandsbedet og lidt ind under belægningen, så vandet langsomt siver ned i jorden. 

Hvad koster denne løsning?

Løsningen kom til at koste 150.000 kr. i alt, men det skyldes, at der blev lavet ny bundopbygning og belægning i indkørslen. Hvis vi trækker selve regnvandsløsningen med faskine, anlæg og planter er den samlede udgift på ca. 25.000 kr.

Hvad er en regnvandskonsulent?

Teknologisk Institut, Skovskolen og Københavns Universitet udanner nu regnvandskonsulenter. De arbejder i hele Danmark. Konsulenterne er specialister i design af smukke og holdbare grønne anlæg, der fjerner regnvandet fra kloakken og udnytter regnvandet lokalt (LAR anlæg). 

Du kan finde en opdateret liste over uddannede regnvandskonsulenter hér.

Kilder: M-L. S. Andersen og I.F. Rosendal, KLIKOVAND og Daniel Romer Jensen.

13. april 2018
Mere om Havetips

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Sådan renser du flagstangen let og effektivt

Du kan nemt fjerne alger fra flagstangen uden at lægge den ned. Læs her hvordan.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig. 

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve forskellige regnvandsløsninger. 

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.