Sensommerhaven kan være smuk og farverig.
Sensommerhaven kan være smuk og farverig. Foto: Lotte Bjarke

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Af: Lotte Bjarke, 5. september 2018

Sensommer bliver til efterår

Frugter og bær lyser op som farvebomber, dekorative frøstande rasler lovende, og høstfarverne er så småt begyndt at melde sig. Sensommer bliver til efterår, og haven er ved at gøre sig klar til den kommende vinter. Det går ikke stille af, for der er meget, der skal nås inden vinteren.

Her får du 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Få 90 løg i en særligt udvalgt løgpakke og vores online havekursus her.

1. Saml gratis frø til nyt flor

Mange frøstande af stauder og sommerblomster er fyldt med spiredygtige frø, der kan høstes, lagres og sås til næste år. Høst frø på en tør dag, og høst kun dem, der er helt modne. De skal simpelthen rasle ud af frøstanden uden hjælp. Læg de høstede frø til tørre i flade bakker et lunt og tørt sted et par uger. De skal være helt tørre, før de fyldes i papirposer, der opbevares tørt og køligt.

Sådan planter du forårsblomster, så de overlapper hinanden.

2. Planlæg et farverigt forår

Når efteråret begynder, er tiden inde til at tænke på foråret. Det er nu, de forårsblomstrende blomsterløg skal i jorden, for de behøver vinterens kulde for at danne blomster. Det er dejligt at drømme om et farverigt forår og planlægge smukke kombinationer af tulipaner, narcisser og alle de andre lækre løgvækster. Løgene lægges med spidsen opad i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Altså små løg, små huller – store løg, store huller.

3. Frås i flotte buketter

Dahliaplanterne er superflotte lige nu, og det bliver de ved med at være, lige til frosten kommer, hvis de får lidt hjælp. Sørg for at klippe blomsterne af, efterhånden som de visner; så dannes der nemlig hele tiden nye blomster. Af samme grund kan du roligt fråse i flotte havebuketter med dahlia, for det udløser samme mekanisme: Der dannes endnu flere blomster.

Få 90 kvalitetsløg og vores online havekursus. 

5. september 2018 Lotte Bjarke
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...