Sensommerhaven kan være smuk og farverig.
Sensommerhaven kan være smuk og farverig. Foto: Lotte Bjarke

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sensommer bliver til efterår

Frugter og bær lyser op som farvebomber, dekorative frøstande rasler lovende, og høstfarverne er så småt begyndt at melde sig. Sensommer bliver til efterår, og haven er ved at gøre sig klar til den kommende vinter. Det går ikke stille af, for der er meget, der skal nås inden vinteren.

Her får du 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Få 90 løg i en særligt udvalgt løgpakke og vores online havekursus her.

1. Saml gratis frø til nyt flor

Mange frøstande af stauder og sommerblomster er fyldt med spiredygtige frø, der kan høstes, lagres og sås til næste år. Høst frø på en tør dag, og høst kun dem, der er helt modne. De skal simpelthen rasle ud af frøstanden uden hjælp. Læg de høstede frø til tørre i flade bakker et lunt og tørt sted et par uger. De skal være helt tørre, før de fyldes i papirposer, der opbevares tørt og køligt.

Sådan planter du forårsblomster, så de overlapper hinanden.

2. Planlæg et farverigt forår

Når efteråret begynder, er tiden inde til at tænke på foråret. Det er nu, de forårsblomstrende blomsterløg skal i jorden, for de behøver vinterens kulde for at danne blomster. Det er dejligt at drømme om et farverigt forår og planlægge smukke kombinationer af tulipaner, narcisser og alle de andre lækre løgvækster. Løgene lægges med spidsen opad i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Altså små løg, små huller – store løg, store huller.

3. Frås i flotte buketter

Dahliaplanterne er superflotte lige nu, og det bliver de ved med at være, lige til frosten kommer, hvis de får lidt hjælp. Sørg for at klippe blomsterne af, efterhånden som de visner; så dannes der nemlig hele tiden nye blomster. Af samme grund kan du roligt fråse i flotte havebuketter med dahlia, for det udløser samme mekanisme: Der dannes endnu flere blomster.

Få 90 kvalitetsløg og vores online havekursus. 

5. september 2018
Mere om Havetips

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig. 

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve forskellige regnvandsløsninger. 

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...

10 Ikea-hacks til haven

Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.