Tørke har ramt de danske haver.
Tørke har ramt de danske haver. Foto: iStock

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Af: C. Dahl, 5. juli 2018

Tørke har ramt de danske haver

Din græsplæne er bleg og tør som hø, dine frugttræer har tabt alt for mange frugter alt for tidligt, og bladene på dine buske er udtørret.

Ja, den tørre sommerperiode er hård for din have. Derfor har vi samlet 5 råd gode, der hjælper din have igennem tørken.

Her finder du den rette solafskærming til dit behov.

1. Lad intet vand gå til spilde

Bor du i et område, som har vandingsforbud, bør du tage forbuddet alvorligt. Sørg derfor for at samle det vand, du bruger i køkkenet og andre steder i huset, som kan bruges i haven.

Du behøver for eksempel ikke lade det vand, du bruger til at skylle grøntsager, løbe direkte ud i afløbet. Placer derfor en balje i vasken, og brug vandet til at vande dine planter i haven.

Er du en af de heldige hus- og haveejere, som har en regnvandsbeholder, så er det tid til at tage vandet i brug nu.

2. Vand din have morgen eller aften

Undgå at vandet fordamper, så snart du har vandet dine planter i haven, ved at vande om morgenen eller om aftenen.  

I en tørkeperiode skal du huske på, at din græsplæne bør have sidsteprioritet, hvad angår vanding. Den skal nok blive grøn og frodig at se på, når regnen vender tilbage. Vand i stedet de planter, som virkelig trænger.

Få grønt græs på plænen med disse simple tips.

3. Udnyt skyggen

Fjern krukker og andre transportable, tørstige planter fra direkte sollys og placer dem i skyggen. Du kan også skabe din egen skygge for planter, som ikke kan flyttes ved eksempelvis at sætte en parasol op eller at være kreativ med et gammelt lagen.

Derudover kan du nedsætte fordambningen ved at sætte skyggenet eller fiberdug over dine sarte planter.

4. Prioriter at få vandet de nyeste planter, buske og træer

Prioriter at få vandet de nyeste planter i din have, herunder også træer og buske, som er blevet plantet inden for de seneste tre år. Grunden til at disse behøver mere vand er, at deres rødder ikke ligger lige så dybt som andre gamle planter, buske og træer, hvor jorden er fugtigere.

Inden du vander kan du stikke en finger i jorden for at mærke, hvor fugtig jorden er. Hvis jorden er tør 2 cm nede, bør du vande. Vand med 1-2 kander per nyplantet busk og træ 2 gange om ugen.  

Er du i tvivl om, hvornår hækken skal klippes?

5. Giv dyrene i haven en hjælpende hånd

Dyrene i haven er ligeledes en del af din have, og de har det ligeledes hårdt i varmen. Giv dyrene en hjælpende hånd ved at stille en skål med vand i buskadset til pindsvin og lignende smådyr.

Du kan også fylde et fuglebad i skyggen, så fuglene i din have kan køle sig ned.

 

Kilde: Bolius

5. juli 2018 C. Dahl
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske...

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...