Foto: iStock

5 forårsforberedelser, der giver dig den smukkeste sommerhave

Hvis du bruger lidt tid på at lave forberedelserne i din have nu, får du med sikkerhed en smuk og frodig have til foråret og gennem sommeren. Vi har samlet 5 rigtig gode tips til, hvad du allerede kan gøre nu, for at få en smuk og frodig have til sommer og resten af sæsonen.

Af: Amanda Vejle , 31. januar 2017

Ryd op i haven

Henover efteråret og vinteren har vejrforholdene været hårde ved din have. Der kan være eftermælet efter blæsevejr eller en storm, meget regn eller andet. Derfor kan det være nødvendigt at tage en ordentligt omgang oprydning i haven, inden du fortsætter med noget andet.

Start med at gennemgå dine bed for døde planter, knækkede grene, blade og hvad der ellers måtte være. Gennemgå ligeledes din plæne og sørg for at alt er samlet op og kørt væk. Bedene skal være fri for eventuelle rester, der måtte være efter vinteren.

Det er en fordel at begynde oprydningen tidligt på året, da de små spirer fra forårsplanterne allerede begynder at pible frem tidligt. Jo tidligere du går i gang med oprydningen, jo mindre chance er der for, at du træder på og ødelægger de små skud.

Du bør også foretage oprydningen omkring træer og buske i haven. Saml nedfaldne grene op, og klip eventuelt døde eller visne grene af både træer og buskene. Det er også nu, det er specielt godt at beskære og forme træer og buske, som du ønsker det.

 
Sørg for at samle kviste, blade, grene og andet affald fra vinteren og kør det væk.  

Forbered dine haveredskaber

Haveredskaberne er en essentielle, når det kommer til at holde haven i top form. Find haveredskaberne frem fra deres vinterhi og sørg for at de er klar til opgaven, når du får brug for dem i haven igen.

Lækre haveredskaber giver lyst til at færdes mere i haven. Vask dem af så de bliver helt rene, brug olier og beskyttelse på redskaberne af træ og eventuelt maling eller andet, der kan friske lidt op.

Det er en god idé at rengøre haveredskaberne både om efteråret, når du stiller dem ind, men også igen om foråret når du finder dem frem igen. Sørg også for at holde dine haveredskaber nogenlunde rene hver gang du har brugt dem. På den måde får du haveredskaber, der holder sig pæne i længere tid, men som også holder i mange år. 

 
Forbered dine haveredskaber til sommerens opgaver og sørg for at de er vedligeholdte.   

Værn om din plantejord

Du skal sikre dig, at jorden i din have er plante klar. Start med at vende jorden i alle dine bede. Saml eventuelt ukrudt der måtte være sammen i en spand eller trillebøre, så du nemt kan smide det ud efterfølgende. Sørg for at samle alt det ukrudt du får øje på, så det ikke laver ravage senere på sommeren.

Når du har vendt jorden i dine bede, kan du supplere med frisk kompost fra din kompostbunke, købe-kompost eller anden form for gødning, så du tilføjer ekstra gode mineraler og næringsstoffer til jorden.

Sørg for at tilføre gødningen et par uger inden du planter nye ting, så det kan nå at blande sig godt med den gamle jord. På den måde sikrer du dig, at planterne får de bedst mulige levevilkår, når de bliver plantet.

Lav en plan over plantningen

Har du nogensinde overvejet, hvilken type jord, du har i din have? Om der er nogle planter eller grøntsager, der er oplagte at gro på grund af diverse forhold? Det kan være rigtig smart at være opmærksom på dette, og efterfølgende lave en plan over, hvornår og hvad, der skal blomstre i din have.

At du planlægger din haves blomstrings forløb, er noget af det vigtigste, hvis du vil sikre dig en smuk og frodig have resten af året. Bland smukke farver og sørg for at plante både flerårige blomster og etårige blomster, så de kan supplere hinanden og holde på farverne i din have i en længere periode.

Når du har sørget for at plante planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, skal du huske at sørge for at plante blomsterne de rigtige steder. Nogle planter har brug for en anden jordbund end andre, så husk at plante blomsterne, så de passer sammen.

Vær også opmærksom på at planterne også skal passe sammen i højde. Der må ikke være tilfælde, hvor høje planter skygger for lavere planter, og på den måde blokerer for solens stråler. Medmindre de mindre planter naturligvis foretrækker halvskygge.

 
Du skal "nippe" eller plukke døde blomster fra dine planter så du fremmer flere blomster.   

Vedligeholdelse af haven

Det måske vigtigste råd af alle. Sørg for at passe på din have og vedligeholde den. Vedligeholdelse under hele sæsonen er hemmeligheden bag de allersmukkeste haver i verdenen. Så snart dine blomster begynder at blomstre, skal du være opmærksom på at plukke eller “nippe” de døde blomsterhoveder af for at fremme flere blomster.

Når dine flerårige blomster begynder at blomstre, er det også på tide at plante dine etårige blomster, så du får mest ud af dem senere på sæsonen. Det sene forår er også et godt tidspunkt at tilføje et lag barkflis i dine bede. Det hjælper med at holde ukrudtet nede, og supplerer haven med et flot udseende.

Ikke nok med at barken hjælper med at holde ukrudtet nede, hjælper det også med at holde på vandet og holde jorden fugtig under lange perioder med meget lidt vand og høj sol. Hen på efteråret og hen over vinteren vil barken blive nedbrudt og tilføre yderligere næringsstoffer til jorden i dine bede. Det er jo bare en win/win.

 
Bark flis i bedene er en kæmpe hjælp for både dig og dine planter.    

Kilde: realsimple.com

31. januar 2017 Amanda Vejle
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...