Læn dig trygt tilbage, og lad din have gøre arbejdet selv.
Læn dig trygt tilbage, og lad din have gøre arbejdet selv. Foto: Getty Images

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Af: Jeppe Nybye, 24. august 2020

Du kender det sikkert godt: Den dårlige samvittighed, når du ser naboens knivskarpe hæk og græsplæne og bagefter kigger på din egen have, hvor opgaverne hober sig op. Den dårlige samvittighed kan du imidlertid godt pakke langt væk. For hvis du lader plæneklipperen og skuffejernet stå, kan du faktisk skabe en klimavenlig have, der både binder CO2 og hjælper dyrelivet

En doven haveejer hjælper klimaet

Per Gundersen, professor i skovøkologi på Københavns Universitet, fortæller således til Information, at hvis du lader naturen gå sin naturlige gang i din have, kan du binde store mængder CO2 til haven. Selv har han omdannet sin have til et stykke vildt natur, og alt dødt materiale - nedfaldne blade, væltede træer og afklippede grene - lader han blive på grunden. Ifølge Per Gundersens beregninger har hans have i løbet af de sidste 27 år optaget 6,5 ton CO2 mere end end en parcelhusplæne af samme størrelse. Det svarer til en biltur rundt om Jorden.

- Jeg har meget svært ved at forstå de mennesker, der bare vil have en græsplæne, fordi de mener, at det er det nemmeste. En gang imellem skal jeg da fælde lidt og klippe det i stykker, så det ikke fylder hele haven, men efterfølgende forsvinder det jo langsomt af sig selv. Man hører tit folk, der brokker sig over, at de skal ordne have og slå græs. Jeg tænker, at hvis man lod naturen slippe mere fri og ikke havde så meget græs, så ville der være mindre arbejde, siger Per Gundersen.

Her følger fire traditionelle havepligter du passende kan ignorere.

Insekter vil trives i en vild græsplæne. Getty Images

1: En vild græsplæne er et palads for insekter

Du har måske hørt, at græsplænen bør stå snorlige og trimmet som en golfbane. Her tager du imidlertid fejl. For hvis du læner dig tilbage i liggestolen og lader græsslåmaskinen samle støv i redskabsskuret, gør du faktisk miljøet en stor tjeneste. Så snart du lader græsset gro til en vild eng, vil de hårdt prøvede insekter nemlig flytte ind i din have, og de vil elske det. I det høje græs kan insekterne finde ly samt lægge deres æg, og det er godt for biodiversiteten. 

Bier elsker det, vi andre kalder ukrudt. Getty Images.

2: Ukrudt er guld værd for sommerfugle og bier

Orker du ikke at komme ned på knæ for at fjerne ukrudtet i bedet, så fortvivl ej. Det bedste for miljøet er nemlig at lade ukrudt være ukrudt og lade det spire frem. Ukrudt er nemlig som slik for dyrelivet. De mere og mere sjældne sommerfugle og bier elsker eksempelvis tidsler og mælkebøtter, og en vild have kan dermed hjælpe til at bevare bestanden. Bier og sommerfugle har en vigtig funktion i økosystemet, fordi de bestøver blomsterne og overfører pollen mellem planter.

Et gammelt træ er et himmerige for smådyrene. Getty Images

3: Rådne træer tiltrækker egern

Slap blot af, når det gamle træ i haven ikke vil livet mere. Du gør nemlig dyrelivet en tjeneste ved at lade motorsav og stubfræser blive i redskabsskuret. Adskillige dyr - primært insekter - er afhængige af gamle døde træer. Her kan de bo, formere sig og finde mad. Hvis du er heldig kan du også tiltrække lidt større dyr. Flagspætten og egernet elsker gamle døde træer.

Haveaffaldet binder kulstof til jorden. Getty Images.

4: Haveaffald binder kulstof til jorden

Der er ingen grund til at køre hen til genbrugspladsen med grene, kviste og blade. For i stedet for at haveaffaldet bidrager til Co2-udledningen, kan det i din egen have gøre underværker for klimaet. Når grene, kviste og blade går i forrådnelse og nedbrydes af smådyr, bindes en del af kulstoffet nemlig til jorden i stedet for at påvirke vores klima.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, DR

24. august 2020 Jeppe Nybye
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...