idényts haveekspert giver gode råd til haven i maj.
idényts haveekspert giver gode råd til haven i maj. Foto: Lotte Bjarke og hortonom

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Af: Lotte Bjarke, 3. maj 2018

Haven i maj

Det er maj, og haven er så småt begyndt at spire. Her er 3 vigtige ting, du skal nå i haven i maj for at få de flotteste planter og lækreste grøntsager og krydderurter.

1. Fjern lakrøde liljebiller og bladlus

Hold øje med de lakrøde liljebiller og kvas dem, du fanger, før de gør kål på liljerne. Kvas dem for eksempel mellem to negle, så du er sikker på, at de er døde.

Derudover skal du frem med vandslangen og bruse tætte kolonier af bladlus i rosernes og frugttræernes topskud af med masser af koldt vand. 

Læs mere: Sådan genkender du de mindste skadedyr - billerne

2. Grønne tips til sunde grøntsager og planter

  • Knib hovederne af afblomstrede tulipaner, så de ikke bruger kræfter på at danne frø.
  • Kålplanter  skal dækkes med net. Således forhindrer du kålsommerfuglen i at lægge æg på bladene.
  • Hyp jord om kartoflerne.
  • Tynd ud i rodfrugterne.
  • Lug  mælkebøtter, før de danner deres smukke frøstande, der indeholder frø til en hel ukrudtstsunami.
  • Fjern rabarberblomster.

Læs mere: Sæt fut i kartoflerne

3. Plant en krydderkrukke

Mange populære krydderurter er smukke, blomstrende stauder, der er nemme at dyrke i krukker. Oregano, salvie, anisisop, hestemynte, timian og lavendel klæder hinanden i krukker. Blomsterfarverne er typisk lilla, pink og hvide, og deres dufte og farver tiltrækker både sommerfugle og bestøvende insekter, så du faktisk rækker miljøet en hånd, samtidig med at du selv får glæde af både synet, duften og smagen.

Læs mere: Sådan dyrker du din egen basilikum

Det er vigtigt, at krukken er ren og fri for planterester, og at krukkemulden er ny. Stil planterne i en bakke med vand, før du planter dem om, så de kan suge til sig. Krydderstauderne behøver en del næring for at udvikle sig , så hvis du har problemer med at huske at gøde, er det en god idè at tilsætte langtidsvirkende gødning til den gennemfugtede krukkemuld, før du planter.

Placér krukken på terrassen, så du kan nippe løs, når der grilles og spises under åben himmel.

3. maj 2018 Lotte Bjarke
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...