Denne artikel er sponsoreret

3 tips til at beskære træer

Havetips

Følg disse simple grundregler til beskæring af havens træer året rundt, så du har styr på, hvornår du skal gøre hvad – og får arbejdet løst på den mest nemme måde.

Havearbejde er hyggeligt, især når vejret er til det, men beskæring af træer kan virke som en uoverskuelig opgave for mange. Men med lidt basal viden, og det helt rigtige udstyr, er det faktisk meget nemt – og sjovt! Her får du en overskuelig guide til at komme godt i gang, så du får din drømmehave med sunde, stærke og smukke træer. 

1. Brug det rigtige redskab

Mange vælger at bruge en hækkesaks eller sav til at beskære grene med, men en grensaks sikrer det mest effektive snit, så træets åbne "sår" ikke flosser og dermed er mindre udsatte for at blive angrebet af bakterier og svampe. Gå efter én, der er lav i vægt og har stor klippekraft – det letter arbejdet markant!

Tip! Til meget store grene bør du bruge et ørnenæb, som hjælper med at fastholde grenen og gør arbejdet mere behageligt. FISKARS PowerGear grensakse giver et skarpt snit til beskæring af grene på op til 5,5 cm. Samtidig gør dens patenterede mekaniske arbejdet mere end to gange nemmere.  

2. Kend din grund til at beskære

Beskæring er et indgreb, der koster træet energi, og som et udgangspunkt bør du kun gøre det, hvis der er en fornuftig grund til det. Det kan typisk være, at:

  • Grenene er beskadigede
  • Grenene er syge (eller ser syge ud)
  • Grenene er i vejen
  • Du vil fremprovokere blomstring
  • Du vil booste kvaliteten af træets frugter (bemærk, at beskæring ikke giver flere frugter)
  • Du vil skabe mere lys
  • Du vil forme træet (æstetiske årsager)

3. Vælg det optimale tidspunkt

Der har længe været tradition for at beskære træer om vinteren, men forskning tyder på, at sommertiden er bedst – især august, hvor træerne er i sprudlende vækst og derfor har et stærkt immunforsvar. Desuden kan stort set alle træer tåle at blive beskåret om sommeren, mens en del ikke har godt af det om vinteren. Træer med stenfrugt risikerer eksempelvis let at blive inficeret med svampe, hvis de beskæres om vinteren. For disse er det bedste tidspunkt fra omkring juli til september, når frugterne er blevet plukket.

Tip! Når du skal beskære, så sørg for at finde det punkt, hvorfra grenen vokser ud. Skær lige udenfor det punkt, hvor selve grenkraven sidder. Find den PowerGear grensaks, der passer til dine behov, på fiskars.dk.

3. april 2017
Mere om Havetips

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Havetips Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Havetips Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Havetips Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Havetips Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Havetips Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Få mest muligt ud af dit regnvand

Havetips Dit hus og din have bliver vådere grundet klimaændringerne. Det er et faktum. Se hvorfor de stigende mængder af vand ikke behøver at være...

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Havetips Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med en støjvold… helt gratis!

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Havetips Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

Havetips I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Ny i haven: sådan går du frem

Havetips Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Havetips Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone. 

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Havetips Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Havetips Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...