Foto: Lotte Bjarke

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Af: Lotte Bjarke, 17. maj 2020

1. Skab rum med slyngplanter

En have med mange rum er spændende, da den har mange forskellige oplevelser at byde på. Det kan lyde uoverskueligt, hvis haven er flad og firkantet, men der skal faktisk ikke så meget til for at skabe rum i haven. Det er ikke nødvendigt at bygge mure eller plante kilometervis af hække for at skabe de eftertragtede rum. En enkel portal i træ eller jern med en slyngplante til at bløde konstruktionens linjer op kan gøre underværker for rumvirkningen. Blåregn, klematis og slyngroser er supergode til formålet, men de klatrer på hver deres måde. Blåregn kræver en kraftig konstruktion, som stænglerne kan sno sig om, mens klematis har fine slyngtråde, der behøver et mere fintmasket net at slynge sig i. Slyngroser har brug for lidt hjælp i form af opbinding til at komme i gang.

2. Blomstrende buske til bierne

Din have er en livgivende oase for bier og andre insekter, der bestøver planternes blomster og dermed sikrer deres – og vores allesammens – overlevelse. Jo flere blomstrende planter i haven, jo mere har den at byde på for insekterne. Forårets blomstrende buske er altså ikke bare til glæde for øjet, når de står fyldt med blomster. Rigtig gode forårsblomstrende buske til bierne er sargentæble, dronningebusk, bærmispel og surbær (Aronia) – alle smukke, nemme og solelskende planter, der er værd at plante både for biodiversitetens og haveejerens skyld.

3. Plant dahlia til sommerflor

Dahliaer er fantastiske til at fylde haven og vaserne med smukke blomster i skønne farver
i en lang periode fra midt på sommeren, til frosten kommer. Uanset om du har forspiret dahliaknolde eller lægger dem direkte i jorden, er foråret nu så langt fremme, at det er ved at være tid til at grundlægge sommerfloret. Dahliaer tåler ikke frost, så hold øje med vejrudsigten, før du går i gang. De runkne knolde, der lægges i jorden, bliver til høje planter med tunge blomster. Derfor er det en god idé allerede på plantetidspunktet at give dem støtte – så skjuler planten hurtigt stativet med sin frodige vækst, og du undgår, at planten vælter efter en byge. Du kan også med fordel knibe toppen af planterne, når de begynder at gro – det får dem til at forgrene sig bedre fra basis og resulterer i flere blomstrende skud. Knib eller klip lige over et bladpar.

17. maj 2020 Lotte Bjarke
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller begynde på byggeprojekter.

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...