Kaffegrums er en af de tre supervarer med et smukt efterliv som næring i køkkenhaven.
Kaffegrums er en af de tre supervarer med et smukt efterliv som næring i køkkenhaven.

3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du ikke har en kompost og heller ikke ejer tålmodigheden til at vente på, at dit køkken- og haveaffald komposterer.

Af: Mikkel Hede, 30. oktober 2017

Tre fødevarer der kan gå direkte i køkkenhaven

Vil du gerne være god ved din køkkenhave og har du ambitioner på dine afgrøders vegne. I det tilfælde er det altid en god idé at tilføre næring fra en kompost.

Den slags anordninger ser dog ikke altid så kønne ud i haven. Eller måske mangler du bare pladsen i din have til en kompost.

Det behøver dog på ingen måde at betyde, at din køkkenhave ikke kan få nogle godbidder med jævne mellemrum. Der findes nemlig tre fødevareemner, som alle bruger, og som med en lille forarbejdning kan gå direkte i køkkenhaven.

1. Kaffegrums

Kaffegrums er den letteste form for gødning at have med at gøre. Kaffegrumsen kan nemlig strøs direkte ud over jorden ved de planter, som behøver næringen. Grumsen fungerer både som næring, den er med til at dræne jorden på bedste vis og i takt med, at kaffegrumsen dekomposterer in situ, vil den tilføje nitrogen til jorden. 

Kaffegrums i moderate mængder har ingen indflydelse på jordens PH-værdi. Har du planter, som har behov for en syreholdig næring, så kan ubrugte kafferester bruges til netop det formål.

Kaffegrumsen gør også regnormene glade, fordi den gør jorden mere muldjordsagtig og lettere at vride sig rundt i.  

Knuste æggeskaller

Rens dine æggeskaller og lad dem tørre nogle dage. Knus dem derefter og brug dem som næring til dine planter. Æggeskallerne tilføjer jorden organisk materiale, de hjælper på dræneringen af jorden, og de tilfører jorden calcium (kalk) i store mængder. 

De knuste æggeskaller kan også hjælpe med at holde snegle væk. Her skal man danne en ring af knuste æggeskaller omkring planterne. Det bryder sneglene sig ikke overhovedet ikke om. Det virker på dem lidt ligesom på os, når vi går barfodede hen over knust glas. 

Opskårede bananskræller

3. Opskårede bananskræller

Bananskræller er en anden og hurtigt måde at tilføre næring til dine planter. Du skal bare sørge for at skære bananskrællerne op i små stykker. Det ser pænere ud, og på den måde bliver bananskrælle-resterne også nedbrudt hurtigere. Derefter kan de opskårne bananskræller fordeles direkte hen over den jord, der behøver næring.

Bananskrællerne er fulde af calclum, magnesium, svovl, fosfat og mange andre gode næringsstoffer. Samtidig hjælper bananskrællerne - ligesom både æggeskallerne og kaffegrumsen - på dræningen af jorden. Og så bliver alle glade: gartneren, regnormene og planterne.

Kilde: wholefood.com

30. oktober 2017 Mikkel Hede
Mere om Havetips

Derfor skal du omdanne din græsplæne til en køkkenhave

68% af haveejerne bruger ikke gift i haven ifølge en undersøgelse fra Haveselskabet. Mange tænker altså på biodiversitet og miljøet i haven - hvorfor så ikke omdanne græsplænen til en køkkenhave?

Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at...

Tag trygt en corona-pause i haven

Foråret er her, og det kribler i fingrene på haveejerne. Heldigvis er det ikke forbudt at gå i haven, mens du holder dig hjemme - og hvis...

Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

5 råd: Sådan hjælper du din have igennem tørken

Vi hjælper dig igennem den tørre sommerperiode med disse 5 råd, der vil sikre din haves overlevelse.

Forspiring af frø - sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af...

3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Ros til danskernes opførsel i byggemarkederne

I disse tider, hvor aktiviteten er begrænset og påsken er over os, vil du sikkert gerne bruge de frie timer til at komme i haven eller...

Sådan undgår du skader når du går i haven

Hvert år sker der omkring 8.000 haveulykker i Danmark. Læs hvornår chancen er størst for at komme til skade, og få fysioterapeutens råd...

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

3 vigtige ting du skal nå i haven i maj

Det er tid til at tage sig af krydderurter og sommerblomster. Her er 3 vigtige ting du skal nå i haven i maj.

Støjproblemer? Sådan får du en gratis støjvold

Bor du nær en jernbane eller en trafikeret vej? Og er du plaget af de støjgener, der oftest medfølger? Så kan problemet muligvis løses med...