Foto: Kristian S. Krogh

Test af lugeredskaber - find det bedste til dit behov

Der er langt mellem snapsene blandt de testede lugeredskaber. Ergonomien er ikke god, nogle gange gør et kort skaft det bedre - andre gange værre. Markedet for lugeredskaber, der er specielt lavet til at rense fuger mellem fliser, er noget broget. Ingen af de testede redskaber er perfekte, men nogle trods alt bedre end andre. Se hvordan vores test af lugeredskaber gik.

Lugeredskaber findes i forskellige udgaver

Der findes hårde fugebørster, som går sammen i en spids, så faconen passer til fugerne. Nogle børster har påmonteret en kratter (en trekantet spids af metal) oven på børstehovedet. Der er også renseknive – nogle er lige med spidse ender, andre er vinkel-formede med flere skæreflader. Både knive og børster fås med langt og kort skaft, og en del fås med multifunktionsskafter, så du kan skifte mellem kniv og børste og mellem kort og langt skaft.

Behandlingen skal gentages jævnligt

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, vurderer, at producenternes strategi med fugebørsterne er, at du skal udmarve ukrudtsplanterne ved at såre de overjordiske dele. Rødderne kommer sjældent med op lige meget hvilket af test-redskaberne, du bruger. Det er altså ikke nok med en enkelt behandling, den skal gentages jævnligt.

Kniv eller børste - hvad skal du vælge?

KNIV
Fordel: Bedre end børsten til brede fuger.
Ulempe: Du kan ikke undgå at hive fugemateriale med op. Det kan gøre renholdelse mere besværlig i længden, fordi ukrudtet kommer længere og længere nedefra.

BØRSTE
Fordel: Der kommer ikke så meget fugemateriale med op.
Ulempe: Er ikke så egnet til brede fuger, men til belægninger med smalle fuger giver børsten mere mening end kniven.

Sådan testede vi, og sådan har vi tildelt karakterer

Hvilket lugeredskab skal ejerne af en fliseterrasse på ca. 25 m² vælge? Det spørgsmål har vi bedt en række producenter om at besvare ved at udvælge den af deres rense­knive/fugebørster, der er bedst til følgende tre opgaver:

1. Effektivt løsne forskelligt ukrudt fra fugerne, som fx græs og mælkebøtter, uden at du skal “køre” redskabet flere gange samme sted.
2. Nem at betjene.
3. Ergonomisk at holde på (så du ikke får ondt i ryggen).

Genrelt om testen

Karakteren beror på de tre kriterier samt helhedsindtrykket – her er bl.a. lagt vægt på længden af skaftet. Det er selvfølgelig en individuel faktor, men de redskaber, der kaldes ikke lange nok, vil nok føles sådan for de fleste. Børsten fungerer bedst på et langt skaft, mens det har sine fordele at have kniven på et kort skaft, så du kan kradse med den ene hånd og hive ukrudtet op med den anden uden at skulle op og ned i knæ. Vi har ikke testet mht. slid og levetid.

Karakterskalaen

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, har givet lugeredskaberne karakterer udfra denne skala:

1 = Skuffende
2 = Tilfredsstillende
3 = God
4 = Meget god
5 = Suveræn

De Wit

Flisefugerenser, skaft 140 cm,
Pris: 179 kr.
Karakter: 3

Vurdering: Lækkert, stærkt skaft der er rart at holde ved. Virker potent. God længde. Kniv med to bredder til forskellige fugebredder. Godt vinklet i forhold til skaftet gør den god at arbejde med. Men en kniv fungerer generelt ikke optimalt med langt skaft, derfor får De Wit “kun” karakteren 3.


Fiskars

Fugebørste QuickFit,
Pris: 125 kr.

Skaft QuickFit 145 cm,
Pris: 139 kr.

Karakter: 2

Vurdering: Multifunktionsskaft af metal med en belægning, der er rar at holde ved, og som hænderne ikke glider på. Virker lidt ustabilt. En ring skal skubbes tilbage, hvorved redskabet frigøres. Umiddelbart enkelt men det er bare ikke så nemt at betjene. Lange børster i forhold til de andre – måske også det der gør, at den føles løs at arbejde med og ikke er så effektiv. Fugekratter monteret på børsten.

WOLF-Garten

Kombi-system bestående af:
Fugebørste FB-M,
Pris: 90 kr.

Kniv FK-M,
Pris: 80 kr.

Multifunktionsskaft:
Kliksystem. Enkelt og let at betjene. Langt skaft (ZM 150),
Pris: 109 kr.


Børste med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Multifunktionsskaft af lækkert træ. Virker lidt løs i det, som om samlingen vil gå op under arbejdet. Ingen fugekratter. Vinkling af børste-hovedet i forhold til skaftet er forkert og gør den svær at arbejde med, fordi kraftoverførslen ikke fungerer optimalt.


Kniv med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Monteret med kniven virker redskabet løst og ustabilt. Knivens vinkel er uhensigtsmæssig i forhold til skaftet og derfor vanskelig at arbejde med.

Burgon & Ball

Miracle børster
Med langt skaft (146 cm)
Med kort skaft (50 cm).
Pris: 139 kr./stk.

Børste med langt skaft - TESTVINDER
Karakter: 4

Vurdering: Lækkert træskaft, der desværre er lidt for tyndt til, at det er helt optimalt. God vinkling af børste i forhold til skaft sikrer optimal kraftoverførsel. Der er ingen fugekratter på, men børsten har god styrke, virker solid og er dermed effektiv. Det gør den til en delt testvinder.


Børste med kort skaft
Karakter: 1

Vurdering: Lækkert redskab med børste som ovenstående men påmonteret fugekratter, hvilket er en fordel. Fugebørsten er ikke god på kort skaft. Svært at få ordentlig kraft, så du bruger uforholdsmæssigt mange kræfter og får hurtigt ondt i ryggen af at kravle rundt.

På næste side kan du se, hvordan det gik redskaberne fra Gardena, som havde et multifunktionsredskab med i testen, som i alt kunne varieres til fire forskellige redskaber. Et par af varianterne fik bundkarakter, mens en blev delt testvinder sammen med redskabet fra Burgon & Ball.


Gardena

Kombi-system bestående af:
Fugebørste, pris: 75 kr.
Fugerenser (kniv), pris: 100 kr. (inkl. håndskaft)

Multifunktionsskaft: Et kort (håndskaft) og et langt (130 cm), som du kan skifte imellem. En skrue skal løsnes for at frigøre redskabet – børsten eller kniven. Egentlig ret problemfri betjening, men undgå at stramme skruen for grundigt. Pris: Langt skaft 135 kr. Håndskaft købes sammen med kniv, 100 kr.


Kniv med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Virker stærkt, men har problem med vinklingen i forhold til skaftet, hvilket gør den svær at bruge.Kniven med kort skaft
Karakter: 3

Vurdering: Kniven fungerer bedre på det korte skaft, hvor vinklingen synes at passe, så redskabet er nemt at betjene. Det er en fordel at arbejde med kniven på det korte skaft, fordi du kan kradse med den ene hånd og trække ukrudtet op med den anden.


Børste med langt skaft - TESTVINDER
Karakter: 4

Vurdering: Multifunktionsskaft i metal med en kunststofbelægning, der er rar at holde på, og som hænderne ikke glider på. Skaftet måtte gerne være lidt længere, men det buer foroven, hvilket er en stor fordel, der gør det nemmere at arbejde med end de øvrige. God, kraftig børste, der desværre mangler en fugekratter.

Børsten med kort skaft
Karakter: 1

Vurdering: Børsten er den samme som ovenstående, men den fungerer ikke godt på det korte skaft. Besværlig og udmattende at arbejde med.

Galax

Flise-fugerenser, skaft af asketræ (der er vokset og lakeret), længde 150 cm. Pris: 177 kr. Klingen kan udskiftes – en pakke med 2 stk. koster 80 kr.
Karakter: 2 huse

Vurdering: Skaftet rart at holde ved og har god længde, men virker lidt blødt og eftergivende. Knivklingen har v-form, det betyder, at det er en dobbeltfunktions kniv med både egentlig kniv og et vinkeljern til brede fuger. En god løsning til den opgave.

Zinck-Lysbro

Fliserenser, skaft af lakeret asketræ, længde 141 cm. Pris: 129 kr.
Karakter: 1 hus

Vurdering: Træskaftet er lidt ru og for kort til mig. Selve børsten er for vinklet i forhold til skaftet, hvilket gør den vanskelig at arbejde med, fordi kraftoverførslen ikke fungerer. Tungt – hvilket er en yderligere hæmsko. Godt med fugekradser påmonteret børsten. Børsten begynder allerede under testen at se slidt ud. Skaftet er for kort
Fugebørste, skaft i lakeret træ, længde 137 cm. Pris: 129 kr.
Karakter: 2 huse

Vurdering: Solidt træskaft, der desværre er for kort. Godt vinklet kniv, der fungerer som en forlængelse af skaftet og dermed er nem at arbejde med.

 


13. marts 2012
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er vokset, advarer ekspert. Her får du fem råd til dit køb af robotplæneklipper.

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfatt...

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Overraskende: Husqvarna lancerer tøj-kollektion til udefolket

Det nye fritidstøj er designet, så du kan føle dig veltilpas uanset om du slapper af eller udforsker verden, hjemme eller udendørs.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveejere. Det danske sommervejr har nemlig fået græsset til at gro igen - og det har fået flere danskere til at investere i en hjælpende hånd til haven. 

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...