Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

Haveredskaber og -maskiner

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

Foto: iStock

Rensning af træfacade

Hvis du højtryksrenser en træfacade vil du højt sandsynligt få problemer med fugtskader. Det skyldes at en træfacade ikke er helt tæt, så vandet har let ved at trænge ind bag facaden. Yderligere kan selve træet tage skade af det høje vandtryk, som kan resultere i en ru overflade og at træet bliver revet op.

Højtryksrensning af havemøbler

Det kan være fristende at bruge højtryksrenseren til at rengøre havemøblerne, så de er klar til sommeren. Men pas på! Er dine havemøbler lavet af træ vil overfladen blive ru og porerne i træet vil åbne sig, og vil kræve en behandling med træbeskyttelse efterfølgende. I nogle tilfælde vil du også skulle slibe træet, for igen at få en glat og pæn overflade. 

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

Ved havemøbler i andre materialer kan en højtryksrensning resultere i, at skruer og beslag ruster på grund af fugt, samt at vandet trænger ind og løsner lim i samlingerne.

Højtryksrensning af træterrasse

Hvis du vil rense din træterrasse med en højtryksrenser, skal du bruge et mundstykke som er beregnet til netop det formål. Brug en terrasserenser eller patio cleaner, som mindsker trykket på vandet og gør behandlingen mere skånsom. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom på, at en højtryksrensningen af træet vil efterlade det råt og åbent. Du skal derfor efterbehandle træet med træbeskyttelse, når træet er blevet tørt igen.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at slibe terrassen efter en højtryksrensning, da behandlingen vil gøre overfladen mere ru end før behandlingen. 

Højtryksrensning af betonfliser

En terrasse med betonfliser kan højtryksrenses, hvis du bruger en terrasserenser eller patio cleaner som mundstykke. Generelt bør du dog ikke rense dine betonfliser med en højtryksrenser, da flisernes overflade kan blive beskadiget og der kan komme farveforskelle. Yderligere risikerer du, at fugerne mellem dine fliser bliver skyllet væk på grund af det høje tryk fra vandet. Det gælder uanset hvilke fliser, du har liggende på din terrasse.

Læs også: Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Hvis du vil prøve at højtryksrense din terrasse, så prøv på et lille hjørne et skjult sted, for at tjekke hvordan dine fliser reagerer på det. 

Rensning af pudset/muret facade med højtryksrenser

Du bør aldrig højtryksrense din pudsede facade.  Du risikerer, at vandet fjerner pudsen og i nogle tilfælde trænger ind bag pudsen så den med tiden falder af.Yderligere kan muren blive fugtig, og hvis muren er den mindste smule utæt kan vandet trænge ind i muren og resultere i dårlig isolering og fugtskader.   

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

En muret facade kan som en pudset facade heller ikke tåle at blive højtryksrenset. Det skyldes at det høje tryk fra vandet kan skade murstenenes yderste lag, som gør muren meget modtagelig over for fugt og muren risikerer derfor at frostsprænges hurtigere.  Samtidig risikerer du, at fugerne i muren skylles væk, og at muren skal fuges om efter rensningen.

Højtryksrensning af facade i gasbeton

Har du en gasbetonsfacade skal du undgå en højtryksrenser fuldstændigt. Gasbeton er et meget skrøbeligt materiale, og vil blive ødelagt af en højtryksspuling. Yderligere er det meget modtageligt over for vand og du risikerer derfor at få problemer med fugtskader.

 

Kilde: Bolius.dk

22. maj 2018
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Tre tips til dig der vil købe en plæneklipper

Haveredskaber og -maskiner Lige nu kan man finde 1.206 plæneklippere til salg på dba.dk. Her får du tips til tre ting, du skal forholde dig til, når du køber en brugt plæneklipper.

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Haveredskaber og -maskiner Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Haveredskaber og -maskiner Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Haveredskaber og -maskiner Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på samme tid med disse 9 lækre havemaskiner.

Sådan sparer du hurtigt og nemt flere tusinde kroner, når du skal...

Haveredskaber og -maskiner Vil du gerne spare en masse penge på din nye plæneklipper? Læs med her, og find ud af hvordan.

Uundværlige haveredskaber

Haveredskaber og -maskiner Vi har fundet en haveredskaber, der gør arbejdet lettere, sjovere, nemmere og mere effektivt. Kort sagt – havens "must-haves".

Løvsuger eller løvblæser - find den rette til din have

Haveredskaber og -maskiner Få styr på dit løv og dit haveaffald med en løvsuger eller en løvblæser. Læs om forskellen og om, hvad du skal tænke på, når du overvejer at anskaffe dig en løvsuger med orkanstyrke.

Multihavemaskinen indtager haven

Haveredskaber og -maskiner En multihavemaskine kan afhængig af det udstyr, du bruger, klare flere forskellige arbejdsopgaver i haven. Med et snuptag kan du fx forvandl...

Test: Robotplæneklipperen gør græsslåningen nem

Haveredskaber og -maskiner Hører du til blandt dem, der holder af en nytrimmet græsplæne, men ikke rigtig gider besværet med at klippe den, så kan det være, at en...

Giv de batteridrevne haveredskaber et langt liv

Haveredskaber og -maskiner Et hav af nye batteridrevne redskaber er med til at lette havearbejdet lige fra beskæring og hækkeklipning til kant­trimning og græsslåning. Læs her om, hvordan du giver maskinerne og de smarte lithium-ion-batterier et længere liv.

Haveredskaber, der selv klarer arbejdet for dig

Haveredskaber og -maskiner De nyeste tendenser inden for moderne haveredskaber handler ikke så meget om, at du skal gøre det selv. De handler mere om at få nogen –...

Undgå ulykker under havearbejdet

Haveredskaber og -maskiner Mens de fleste danskere er fantastisk bevidste om sikkerhed på deres arbejdsplads, så er det for mange nærmest lige modsat, når det gælder...

Let havearbejdet med de rette redskaber

Haveredskaber og -maskiner Slå græsset lydløst og bekæmp ukrudtet med en græstrimmer, der vejer to kilo. Havemaskiner med litiumbatterier har en væsentlig større ydelse end de gamle batterityper. Det lille batteri har givet mulighed for en helt ny generation af havemaskiner, der er utroligt lette og kan køre væsentligt længere på en opladning.

Sådan klarer du rengøringen af haveredskaberne

Haveredskaber og -maskiner Lige siden det tidlige forår er der blevet gravet, plantet, luget, savet og beskåret rundt omkring i haverne. Nu skal haveredskaberne så...

Få haveredskaberne i topform før vinter

Haveredskaber og -maskiner Haveredskaber holder sig bedst vinteren igennem, hvis de er rene på blad og tænder. Hæng dem i skuret eller under et tagudhæng eller et...