Foto: iStock

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

Af: Louise Ankerstjerne Olsen, 22. maj 2018

Rensning af træfacade

Hvis du højtryksrenser en træfacade vil du højt sandsynligt få problemer med fugtskader. Det skyldes at en træfacade ikke er helt tæt, så vandet har let ved at trænge ind bag facaden. Yderligere kan selve træet tage skade af det høje vandtryk, som kan resultere i en ru overflade og at træet bliver revet op.

Højtryksrensning af havemøbler

Det kan være fristende at bruge højtryksrenseren til at rengøre havemøblerne, så de er klar til sommeren. Men pas på! Er dine havemøbler lavet af træ vil overfladen blive ru og porerne i træet vil åbne sig, og vil kræve en behandling med træbeskyttelse efterfølgende. I nogle tilfælde vil du også skulle slibe træet, for igen at få en glat og pæn overflade. 

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

Ved havemøbler i andre materialer kan en højtryksrensning resultere i, at skruer og beslag ruster på grund af fugt, samt at vandet trænger ind og løsner lim i samlingerne.

Højtryksrensning af træterrasse

Hvis du vil rense din træterrasse med en højtryksrenser, skal du bruge et mundstykke som er beregnet til netop det formål. Brug en terrasserenser eller patio cleaner, som mindsker trykket på vandet og gør behandlingen mere skånsom. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom på, at en højtryksrensningen af træet vil efterlade det råt og åbent. Du skal derfor efterbehandle træet med træbeskyttelse, når træet er blevet tørt igen.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at slibe terrassen efter en højtryksrensning, da behandlingen vil gøre overfladen mere ru end før behandlingen. 

Højtryksrensning af betonfliser

En terrasse med betonfliser kan højtryksrenses, hvis du bruger en terrasserenser eller patio cleaner som mundstykke. Generelt bør du dog ikke rense dine betonfliser med en højtryksrenser, da flisernes overflade kan blive beskadiget og der kan komme farveforskelle. Yderligere risikerer du, at fugerne mellem dine fliser bliver skyllet væk på grund af det høje tryk fra vandet. Det gælder uanset hvilke fliser, du har liggende på din terrasse.

Læs også: Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Hvis du vil prøve at højtryksrense din terrasse, så prøv på et lille hjørne et skjult sted, for at tjekke hvordan dine fliser reagerer på det. 

Rensning af pudset/muret facade med højtryksrenser

Du bør aldrig højtryksrense din pudsede facade.  Du risikerer, at vandet fjerner pudsen og i nogle tilfælde trænger ind bag pudsen så den med tiden falder af.Yderligere kan muren blive fugtig, og hvis muren er den mindste smule utæt kan vandet trænge ind i muren og resultere i dårlig isolering og fugtskader.   

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

En muret facade kan som en pudset facade heller ikke tåle at blive højtryksrenset. Det skyldes at det høje tryk fra vandet kan skade murstenenes yderste lag, som gør muren meget modtagelig over for fugt og muren risikerer derfor at frostsprænges hurtigere.  Samtidig risikerer du, at fugerne i muren skylles væk, og at muren skal fuges om efter rensningen.

Højtryksrensning af facade i gasbeton

Har du en gasbetonsfacade skal du undgå en højtryksrenser fuldstændigt. Gasbeton er et meget skrøbeligt materiale, og vil blive ødelagt af en højtryksspuling. Yderligere er det meget modtageligt over for vand og du risikerer derfor at få problemer med fugtskader.

 

Kilde: Bolius.dk

22. maj 2018 Louise Ankerstjerne Olsen
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Buskrydder eller kastestjerne? Derfor sælges ulovligt haveredskab...

Sikkerhedsstyrelsen advarer om kastestjernelignende trimmerhoveder. Udstyret er livsfarligt og ulovligt i hele EU. Kun bestemte typer skæreudstyr må sidde på buskrydderen.

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er...

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfattende test af robotplæneklippere, nu fortælle dig hvilken du skal vælge. 29 robotter er testet. 1 robotplæneklipper løber med prisen som ’bedst i test’.

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder...

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Endelig: Nu kan du bruge løvblæseren uden at genere naboerne

Kom hurtigt og effektivt af med efterårsløv uden at genere naboerne. Læs mere om den nye miljøvenlige løvblæser her.

Haveredskab fra internetgigant tilbagekaldt: Udgør betydelig risiko...

Er dit haveredskab sikkert? Henover sommeren har Sikkerhedsstyrelsen tilbagekaldt flere haveredskaber - blandt andet fra en af verdens...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...