Foto: iStock

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

Rensning af træfacade

Hvis du højtryksrenser en træfacade vil du højt sandsynligt få problemer med fugtskader. Det skyldes at en træfacade ikke er helt tæt, så vandet har let ved at trænge ind bag facaden. Yderligere kan selve træet tage skade af det høje vandtryk, som kan resultere i en ru overflade og at træet bliver revet op.

Højtryksrensning af havemøbler

Det kan være fristende at bruge højtryksrenseren til at rengøre havemøblerne, så de er klar til sommeren. Men pas på! Er dine havemøbler lavet af træ vil overfladen blive ru og porerne i træet vil åbne sig, og vil kræve en behandling med træbeskyttelse efterfølgende. I nogle tilfælde vil du også skulle slibe træet, for igen at få en glat og pæn overflade. 

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

Ved havemøbler i andre materialer kan en højtryksrensning resultere i, at skruer og beslag ruster på grund af fugt, samt at vandet trænger ind og løsner lim i samlingerne.

Højtryksrensning af træterrasse

Hvis du vil rense din træterrasse med en højtryksrenser, skal du bruge et mundstykke som er beregnet til netop det formål. Brug en terrasserenser eller patio cleaner, som mindsker trykket på vandet og gør behandlingen mere skånsom. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom på, at en højtryksrensningen af træet vil efterlade det råt og åbent. Du skal derfor efterbehandle træet med træbeskyttelse, når træet er blevet tørt igen.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at slibe terrassen efter en højtryksrensning, da behandlingen vil gøre overfladen mere ru end før behandlingen. 

Højtryksrensning af betonfliser

En terrasse med betonfliser kan højtryksrenses, hvis du bruger en terrasserenser eller patio cleaner som mundstykke. Generelt bør du dog ikke rense dine betonfliser med en højtryksrenser, da flisernes overflade kan blive beskadiget og der kan komme farveforskelle. Yderligere risikerer du, at fugerne mellem dine fliser bliver skyllet væk på grund af det høje tryk fra vandet. Det gælder uanset hvilke fliser, du har liggende på din terrasse.

Læs også: Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Hvis du vil prøve at højtryksrense din terrasse, så prøv på et lille hjørne et skjult sted, for at tjekke hvordan dine fliser reagerer på det. 

Rensning af pudset/muret facade med højtryksrenser

Du bør aldrig højtryksrense din pudsede facade.  Du risikerer, at vandet fjerner pudsen og i nogle tilfælde trænger ind bag pudsen så den med tiden falder af.Yderligere kan muren blive fugtig, og hvis muren er den mindste smule utæt kan vandet trænge ind i muren og resultere i dårlig isolering og fugtskader.   

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

En muret facade kan som en pudset facade heller ikke tåle at blive højtryksrenset. Det skyldes at det høje tryk fra vandet kan skade murstenenes yderste lag, som gør muren meget modtagelig over for fugt og muren risikerer derfor at frostsprænges hurtigere.  Samtidig risikerer du, at fugerne i muren skylles væk, og at muren skal fuges om efter rensningen.

Højtryksrensning af facade i gasbeton

Har du en gasbetonsfacade skal du undgå en højtryksrenser fuldstændigt. Gasbeton er et meget skrøbeligt materiale, og vil blive ødelagt af en højtryksspuling. Yderligere er det meget modtageligt over for vand og du risikerer derfor at få problemer med fugtskader.

 

Kilde: Bolius.dk

22. maj 2018
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Få mere ud af regnvandet med en regnvandstønde

En regnvandstønde er en god investering, hvis du bruger meget vand i haven. Læs alt, hvad du skal vide om at genbruge regnvand med en regnva...

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

7 ting du SKAL vide, før du køber robotplæneklipper

Robotplæneklippere kan være til stor glæde, men det er vigtigt at finde en maskine, der passer til både dine og din haves behov. Her kan du...

Fra symaskiner til plæneklippere: Verdenskendt havefirma fejrer...

Våben, symaskiner, motorcykler, brændeovne, kødhakkere og endelig havemaskiner. Husqvarna ser tilbage på 330 års innovativ, teknologisk udvikling. Få et indblik i den svenske producents unikke historie og milepæle fra våbenproduktion i 1689 til robotplæneklippere med kunstig intelligens i 2019 her.

Sådan laver du dit eget lugejern

Vil du fjerne ukrudt nemt og effektivt, har vi her et tip til, hvordan du kan bruge et gammelt, ødelagt haveredskab som lugejern.

Nu kan du lade din robotplæneklipper op med solenergi

Ny solcellelader kan holde din robotplæneklipper kørende på 100 procent grøn og gratis energi. Det betyder også, at du selv kan bestemme,...

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet. Derfor vælger flere forhandlere at fjerne de støjende græsslåmaskiner fra sortimentet.

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...