Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

Hvad kan man bruge en højtryksrenser til?

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til udendørs rengøring. Du kan bruge maskinen til at rense terrassen eller facaden på huset for alger og genstridigt snavs, når intet andet virker. Det er dog ikke alt, der kan tåle at blive udsat for det høje vandtryk. Se her, hvad du bør undgå at bruge maskinen til – og hvorfor:

  1. Højtryksrenser til træværk
  2. Højtryksrenser til havemøbler
  3. Rensning af træterrasse med højtryksrenser
  4. Højtryksrensning af betonfliser
  5. Rensning af pudset/muret facade
  6. Højtryksrensning af facade i gasbeton

1. Undgå at bruge højtryksrenser til træfacader

Hvis du højtryksrenser en træfacade vil du højt sandsynligt få problemer med fugtskader. Det skyldes at en træfacade ikke er helt tæt, så vandet har let ved at trænge ind bag facaden. Yderligere kan selve træet tage skade af det høje vandtryk, som kan resultere i en ru overflade og at træet bliver revet op.

2. Højtryksrensning af havemøbler

Det kan være fristende at bruge højtryksrenseren til at rengøre havemøblerne, så de er klar til sommeren. Men pas på! Er dine havemøbler lavet af træ vil overfladen blive ru og porerne i træet vil åbne sig, og vil kræve en behandling med træbeskyttelse efterfølgende. I nogle tilfælde vil du også skulle slibe træet, for igen at få en glat og pæn overflade. 

Ved havemøbler i andre materialer kan en højtryksrensning resultere i, at skruer og beslag ruster på grund af fugt, samt at vandet trænger ind og løsner lim i samlingerne.

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye

3. Højtryksrensning af træterrasse

Hvis du vil rense din træterrasse med en højtryksrenser, skal du bruge et mundstykke som er beregnet til netop det formål. Brug en terrasserenser eller patio cleaner, som mindsker trykket på vandet og gør behandlingen mere skånsom. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom på, at en højtryksrensningen af træet vil efterlade det råt og åbent. Du skal derfor efterbehandle træet med træbeskyttelse, når træet er blevet tørt igen.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at slibe terrassen efter en højtryksrensning, da behandlingen vil gøre overfladen mere ru end før behandlingen. 

Læs også: Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

4. Højtryksrensning af betonfliser

En terrasse med betonfliser kan højtryksrenses, hvis du bruger en terrasserenser eller patio cleaner som mundstykke. Generelt bør du dog ikke rense dine betonfliser med en højtryksrenser, da flisernes overflade kan blive beskadiget og der kan komme farveforskelle. Yderligere risikerer du, at fugerne mellem dine fliser bliver skyllet væk på grund af det høje tryk fra vandet. Det gælder uanset hvilke fliser, du har liggende på din terrasse.

Hvis du vil prøve at højtryksrense din terrasse, så prøv på et lille hjørne et skjult sted, for at tjekke hvordan dine fliser reagerer på det. 

5. Rensning af pudset/muret facade med højtryksrenser

Du bør aldrig højtryksrense din pudsede facade. Du risikerer, at vandet fjerner pudsen og i nogle tilfælde trænger ind bag pudsen så den med tiden falder af.Yderligere kan muren blive fugtig, og hvis muren er den mindste smule utæt kan vandet trænge ind i muren og resultere i dårlig isolering og fugtskader.   

Læs også: Rene havefliser – sådan gør du

En muret facade kan som en pudset facade heller ikke tåle at blive højtryksrenset. Det skyldes at det høje tryk fra vandet kan skade murstenenes yderste lag, som gør muren meget modtagelig over for fugt og muren risikerer derfor at frostsprænges hurtigere.  Samtidig risikerer du, at fugerne i muren skylles væk, og at muren skal fuges om efter rensningen.

6. Højtryksrensning af facade i gasbeton

Har du en gasbetonsfacade skal du undgå en højtryksrenser fuldstændigt. Gasbeton er et meget skrøbeligt materiale, og vil blive ødelagt af en højtryksspuling. Yderligere er det meget modtageligt over for vand og du risikerer derfor at få problemer med fugtskader.

Læs også: Sådan genbruger du regnvandet med en regnvandstønde

Kilde: Bolius.dk

Artiklen er opdateret den 20. januar 2024.

Mest læste artikler