Hæng de største haveredskaber som spade, rive og kost op på specialkroge.
Hæng de største haveredskaber som spade, rive og kost op på specialkroge. Foto: Getty Images

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret, er det vigtigt, at du gør dem klar til vinterens hi med ordentligt pleje og opbevaring - se hvordan her. 

Vinteren er over os, og det er tid til at få både haveredskaber og værktøj tilbage i skuret. Hvis du vil sikre dig, at de også er nemme at arbejde med, når foråret kommer igen, skal du dog tage et par forholdsregler. 

Du kan nemlig gøre havearbejdet lidt sjovere ved at passe godt på dine redskaber. 

Kig dig omkring i dit skur. Er der ting, der skal hæves fra gulvet? Er der redskaber, der skal smøres med rusthæmmende olie? Er der noget, der ikke kan tåle frost?

Følg denne guide, og få dine haveredskaber og dit værktøj sikkert gennem vinteren:

Værktøj kræver et tørt skur

Skuret er der, hvor haveredskaber og værktøj normalt tilbringer vinteren. Det er bedst at opbevare redskaberne et overdækket og tørt sted, så de kan overleve de kolde temperaturer. 

Haveredskaber bør renses grundigt først

Haveredskaber som hækkeklipper, havesaks, kanttrimmer, ørnenæb, motorsav og skæret på plæneklipperen bør renses grundigt for jord og græs, før du lader dem stå vinteren over. Sørg også for at rense ledningen. 

Derefter skal delene af stål sprayes eller smøres med en beskyttende olie. Saften fra grene og græs indeholder nemlig syre, der får metallet til at ruste. 

Ophæng til haveredskaber

Hæng så mange haveredskaber op på væggen som muligt. På den måde får de mindre fugt, du undgår rust og får samtidig mere plads på gulvet til plæneklipperen, trillebøren og andre store ting.

Mange af de små redskaber som skovle, grensakse og planteskeer har et hul eller en snor i skæftet, og det gør dem nemme at hænge op på et søm eller en lille krog.

De største haveredskaber skal hænges på specialkroge. Du kan både købe redskabskroge og specialophæng til for eksempel skovl og rive i diverse havecentre. Du kan også sagtens hænge din haveslange og stige op. 

Gem de små redskaber væk

Gem små haveredskaber i reoler, skuffer og hylder eller hæng dem op, så du nemt kan finde dem igen, når de første tegn på forårets komme viser sig.

Elredskaber skal stå tørt

Generelt kan elredskaber ikke tåle fugt, så hvis dit skur er uisoleret og virker fugtigt, kan elredskaber tage skade. Alle metaldele bør behandles med en rusthæmmede olie. 

Batterier kan godt tåle frost

De batterityper, der benyttes til redskaber og elværktør kan generelt godt tåle frost. Har du redskaber med gamle batterityper fx nikkel/cadmium, skal de oplades et par gange i løbet af vinteren, fx til jul og til påske. Lithium-ion batterier kan holde opladningen hele vinteren.

Maling tåler ikke frost

Maling, spartelmasse og andre malerprodukter tåler generelt ikke frost. Det gælder både akryl- og alkydprodukter, som det er bedst at stille indenfor i huset. Hvis uheldet alligevel er ude, og din maling er frosset fast, skal du ikke tage det ind i varmen. Den bedste chance for at malerprodukterne kan bruges efter nedfrysningen er, hvis de tør langsomt op.

Havehynder og parasol

Hynder, parasol, barnevogn og andet med stof kan være rigtig godt at få ned i en varm kælder - eller ind i et varmt hus -, hvor det kan få lov til at tørre ordentligt ud over vinteren.

Byg selv et isoleret skur

Med et isoleret skur, kan du både holde frosten ude og mindske fugt og temperaturforskelle hele året. Det giver nye muligheder for, hvad du kan opbevare i skuret. Se, hvordan du selv isolerer dit skur her, og læs alt om isolering af skuret og om muligheden for at montere et varme- og ventilationssanlæg, der sørger for tør luft i skuret.

 

21. december 2018
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Få mere ud af regnvandet med en regnvandstønde

En regnvandstønde er en god investering, hvis du bruger meget vand i haven. Læs alt, hvad du skal vide om at genbruge regnvand med en regnvandstønde her - og se 10 inspirerende bud på, hvordan de praktiske beholdere kan se ud i din have.

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

7 ting du SKAL vide, før du køber robotplæneklipper

Robotplæneklippere kan være til stor glæde, men det er vigtigt at finde en maskine, der passer til både dine og din haves behov. Her kan du se 7 ting, du skal vide, før du investerer i en robotplæneklipper. 

Fra symaskiner til plæneklippere: Verdenskendt havefirma fejrer...

Våben, symaskiner, motorcykler, brændeovne, kødhakkere og endelig havemaskiner. Husqvarna ser tilbage på 330 års innovativ, teknologisk...

Sådan laver du dit eget lugejern

Vil du fjerne ukrudt nemt og effektivt, har vi her et tip til, hvordan du kan bruge et gammelt, ødelagt haveredskab som lugejern.

Nu kan du lade din robotplæneklipper op med solenergi

Ny solcellelader kan holde din robotplæneklipper kørende på 100 procent grøn og gratis energi. Det betyder også, at du selv kan bestemme, hvor du vil placere ladestationen i din haven. 

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet....

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...