Regnvandstønde | Sådan genbruger du havens regnvand

En regnvandstønde er en god investering, hvis du bruger meget vand i haven. Læs alt, hvad du skal vide om at genbruge regnvand med en regnvandstønde her - og se 10 inspirerende bud på, hvordan de praktiske beholdere kan se ud i din have.

En regnvandstønde i haven opsamler regnvand

Det regner meget i Danmark. Faktisk regner det i gennemsnit 179 dage om året, og det gør det både oplagt og nemt at genbruge regnvandet til flere af hverdagens våde opgaver. Det kræver blot, at du opfanger de mange dråber i en regnvandsbeholder.

Her er regnvandstønden den mest almindelige måde at opsamle regnvand på. Den er både let at finde plads til i haven, og så er den virkelig nem at bruge og vedligeholde.

Læs med her, hvor vi guider dig til alt, du skal vide om genbrug af regnvand – og find ud af, hvilken type regnvandstønder- eller beholder der passer bedst til din have og til dine behov.

Alt du skal vide om regnvandstønder

Gode grunde til at genbruge regnvand 

I Danmark er grundvandet en af vores allervigtigste ressourcer. Vi drikker det, vi bader i det, vi bruger det til rengøring, til havevanding og til rigtig mange ting i dagligdagen. Faktisk bruger en dansker i gennemsnit 106 liter vand i døgnet – eller 38.690 liter vand om året. Men grundvandet er ikke en uudtømmelig ressource, vi kan bruge uden omtanke, og som husejer behøver du faktisk ikke at bruge rent drikkevand til alle dine gøremål.

Havevanding, bilvask, toiletskyl og tøjvask kan nemlig sagtens klares med vand, der er mindre rent end det drikkevand, der kommer ud af vandhanen.

Spar penge og hjælp miljøet med regnvandstønden

Der er tre rigtig gode grunde til at få en regnvandstønde- eller anlæg i haven.

Når du genbruger regnvand, er du for det første med til at mindske forbruget af postevand, hvilket er med til at forøge mængden af grundvand til fremtiden. For det andet vil det aflaste kloakkerne i dit boligområde, når voldsomme skybrud fører til oversvømmelser, og for det tredje vil du spare penge på din vandregning.

Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler

Så meget sparer du med en regnvandstønde

I 2017 kostede et årligt vandforbrug omkring 2.603 kroner per person. Men ved at genbruge regnvand, vil du kunne reducere dit vandforbrug betragteligt – og måske endda halvere det, hvis du investerer i et regnvandsanlæg.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget du kan spare. Det afhænger af hvor mange ting, du begynder at bruge regnvandet til.

Grøn regnvandstønde i plastik
Du kan både få regnvandstænder i træ og plastik. Foto: Getty Images

Regnvandstønde eller regnvandsanlæg – hvad skal du købe?

Med en regnvandstønde kan du spare penge ved at genbruge det opsamlede vand til at vande haven og vaske bilen. Vil du gerne genbruge regnvandet til tøjvask og toiletskyl, kræver det en større investering i et regnvandsanlæg samt nogle særlige intstallationer.

Ifølge en opgørelse fra Hofor fra 2012 bruger en almindelig familie cirka 28 procent af vandforbruget til toiletskylning og tøjvask. Ved bare at genbruge regnvand til disse gøremål, vil du altså kunne spare helt op til 28 procent på din vandregning.

Husk: Du skal dog være opmærksom på, at du kan blive opkrævet en vandafladningsafgift. 

Læs også: Få højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

Hvad kan du bruge vandet fra regnvandstønden til?

Regnvandet bliver opsamlet på dit tag. Hvis dit tag egner sig til at føre dråberne ned i en regnvandstønde, kan du genbruge vandet til:

Havevanding

Mange planter kan bedre lide regnvand end vandhanevand, fordi det er mindre kalkholdigt. Derfor kan du med fordel vande havens blomster, buske og bede, samt indendørs planter. Specielt orkideer er særligt vilde med regnvand.

Bilvask

Når du vasker din bil med regnvand, behøver du ikke at bruge så meget sæbe som normalt. Samtidig er det kalkfattige regnvand godt, da det ikke efterlader kalkpletter på lakken.

Toiletskyl

Regnvand kan sagtens bruges til at skylle ud i toilettet. Regnvand indeholder mindre kalk end postevand, og derfor slipper du for aflejringer af kalk i toilettet. Det gør det lettere at holde toiletkummen ren, og du slipper for at bruge uanede mængder kalkfjerner og andre krasse rengøringsmidler. 

Når du bruger regnvand til toilettet, hjælper du derfor ikke kun miljøet ved at bruge mindre mængder af grundvand, men også ved ikke at skylle så mange rengøringsmidler ud i kloakken.

Tøjvask

Du kan med fordel vaske dit tøj med regnvand. Der er mindre kalk i vandet, hvilket betyder, at du kan spare meget på vaskemidlet. Kalk slider også på vaskemaskinen, og ved at bruge regnvand giver du maskinen en længere levetid.

Hvad bør du ikke bruge vandet fra din regnvandstønde til?

Selvom regnvand er rigtig godt til mange ting, bør du undgå at bruge det til:

Drikkevand

Regnvand må ikke genbruges som drikkevand. Skidt som fugleekskrementer, insekter, jord og støv kommer med ned i regnvandstønden fra tagfladen, så selv om vandet virker rent, vil der være bakterier i vandet.

Vand haven bæredygtigt med vandet fra din regnvandstønde. Foto: Getty Images

Badning og soppebassiner

Regnvand bør heller ikke bruges til badning, da vandet kan være forurenet af førnævnte bakterier. Pas især på med at lade småbørn bade i det opsamlede regnvand, da de let kan få vandet i munden, når de pjasker rundt.

Regnvand bør ikke bruges i børnenes soppebassin.

I sommerperioder

Undgå at bruge regnvand i varme sommerperioder. Når vandet står stille i varmen, skaber tønden nemlig den perfekt grobund for bakterier

Må man vande køkkenhaven med vand fra sin regnvandstønde?

I køkkenhaven skal du være lidt forsigtig med at vande med regnvand. Du bør ikke vande afgrøder som jordbær, salat og andre bladgrøntsager, som spises rå, med regnvand – især ikke på de dele af grøntsagen eller frugten, som spises. Vandet kan nemlig være forurenet. Du kan dog roligt bruge regnvand til grøntsager, som skal koges, før du spiser dem.

Grøntsager optager ikke bakterier via jorden

Hvis planterne udelukkende optager vand fra jorden, som for eksempel tomat- og agurkeplanter, kan regnvandet godt bruges. Grøntsagerne optager nemlig ikke bakterierne via jorden. Vær dog opmærksom på, at regnvandet ikke kommer i direkte kontakt med grøntsagerne. 

Du kan vande løs, når det gælder stiklinger – der er nemlig ingen fare for, at bakterierne havner på afgrøderne om flere måneder.

Hvad kan vand fra regnvandstønden bruges til
Jordbær, salat og andre bladgrøntsager, som spises rå bør ikke vandes med vand fra regnvandstønden. Foto: Getty Images

Sådan vælger du den rette regnvandstønde

Der er forskellige måder at opsamle og opbevare regnvand på. Et normalt hustag kan opfange mellem 50.000 og 75.00 liter regnvand i løbet af et år. Det er meget mere vand end en normal hustand kan nå at bruge. Derfor skal du overveje, hvilken regnvandsbeholder der passer til dine behov. Hvad vil du bruge regnvandet til?  

Skal du kun bruge regnvandet til at vande havens planter og vaske bilen, er en regnvandstønde stor nok til dine behov. Men vil du bruge vandet til at skylle ud i toilettet og vaske tøj har du brug for et regnvandsanlæg. Se mere om det her

Læs også: Sådan bruger du din højtryksrenser

Montering af regnvandstønde

Den nemmeste måde at opsamle regnvand på er ved at bruge en regnvandstønde. Regnvandstønden stilles i nærheden af et nedløbsrør og tilsluttes med et overløb, så regnen fra taget løber fra nedløbsrøret og over i tønden. På den måde løber det overskydende vand ikke over og ud på jorden, men i stedet tilbage i nedløbsrøret og videre ud i kloakken.

Hvor stor skal en regnvandstønde være – 300, 500 eller 1000 liter?

En regnvandstønde er nem at stille op, og den gør det let at opsamle vand. De kan typisk indeholde mellem 250 og 1000 liter vand afhængig af hvilken form og model, du vælger. Den har en aftapningshane, som du kan bruge, når du skal fylde en vandkande eller en spand.

Husk derfor at hæve regnvandstønden et stykke over jordniveauet, så det kan lade sig gøre at tappe vandet.

Vælg den rette regnvandstønde til haven

Regnvandstønder fås både beklædt med naturligt træ, i praktiske og/eller stilrene plastikbeholdere og som gamle, charmerende vintønder.

Hvis din beholder skal stå et synligt sted i haven, bør du derfor overveje, hvilket design der passer bedst ind i din haveindretning. Hvis tønden skal stå skjult bag træer eller buske, betyder det måske ikke lige så meget. 

10 bud på fantastiske og fine regnvandstønder i træ og plast

Ved du, hvilken farve, form og størrelse, du gerne vil have stående i haven? Find inspiration herunder, hvor vi har samlet 10 fine og meget forskellige regnvandstønder. 

1. Charmerende regnvandstønde i træ

Drømmer du om at give din have et romantisk element, kan du let genbruge en gammel vintønde som regnvandstønde. Du kan også købe samlede vintønder i træ hos flere byggemarkeder. Fuldend det charmerende look med en hane i messing. 

Fundet hos Coop til 2.148 kroner. 225 liter. 

2. Vintønde som regnvandstønde

En vintønde behøver ikke at være i træ. Du kan sagtens finde nye regnvandstønder i plastik, der er formet som vintønder:

Fundet i Silvan til 1.499 kroner. 240 liter.

3. Simpel, sort plastik regnvandstønde

Går du mest op i, at din regnvandstønde er praktisk, kan du finde en simpel plastikbeholder i en sort eller grønlig nuance. Den falder i et med omgivelserne, men er samtidig praktisk i størrelse og materiale.  Den går i et med planterne i haven, og tager helt sikkert ikke opmærksomhed fra resten af haven.

Fundet hos Jem og Fix til 299 kroner. 120 liter. 

4. Romantisk regnvandstønde i terracotta

Få en smuk terracotta regnvandstønde i haven
Fundet hos Coop til 6.499 kroner. 600 liter. Fås i flere størrelser.

5. Tønde på tønde

Du kan let finde på dine egne kreative løsninger, når du skal anskaffe dig en regnvandstønde. Hvis du for eksempel ikke synes, at der er plads nok til det vand, du har brug for, kan du blot sætte flere tønder sammen, som det er gjort her. 

Foto: Getty Images

6. Gem regnvandstønden med blomster 

Hvis du gerne vil have, at din regnvandstønde passer så godt ind i dit havedesign som muligt, kan du finde mange fine og stilrene løsninger. Vælg for eksempel en tønde, der har samme farve og materiale som de omkringstående havemøbler. Du kan også vælge en regnvandsbeholdere med blomster i toppen, der lever helt naturligt i det genbrugte vand. Det pynter! 

Fundet hos Lomax til 2.647 kroner. 300 liter. 

7. Regnvandstønde i træ 

Denne beholder er lavet af plastik, men den er formet, som var den lavet i træ. Det gør den mindre bemærkelsesværdig i din have, hvor den brune farve vil passe pænt til træernes farver. 

 

Fundet hos Coop til 1.399 kroner. 320 liter. 

8. Gem regnvandstønden væk 

Vil du helst have, at din vandbeholder er usynlig i haven, kan du finde fine regnvanstønder, der er beklædt, så de slet ikke ligner regnvandstønder. Se bare denne! 

Fundet hos Homeshop til 3.799 kroner. 100 liter. 

9. Den kreative regnvandstønde

Faktisk kan du lave en regnvandstønde præcis som du vil.

Hvis du hellere vil samle vandet i en gammel spand, et gammelt badekar, et brugt dæk eller noget helt fjerde, som du synes er sjovt, er der intet, der hindrer dig i det. Det kan være svært at få en hane på, men se, hvor fint det kan se ud… 

Foto: Getty Images 

Sådan vedligeholder du regnvandstønden

Det er let at vedligeholde din regnvandstønde.

Når havesæsonen begynder, bør du tømme tanken helt og rengøre den, så den er klar til at opsamle masser af vand. Det samme bør du gøre, når vinteren nærmer sig. På den måde undgår du, at regnvandstønden sprænger eller får frostskader.

Husk også at afmontere slangen fra nedløbsrøret, når frosten sætter ind.

Pumpe til regnvandstønde – vinter

Hverken regnvejrsbeholdere i plast, træ eller metal, der helt fyldte, kan tåle hård frost. Hvis du gerne vil bruge vandet fra tønden over vinteren, skal du derfor installere et frostsikringskabel eller købe en tønde, der kan graves ned i frostfri dybde. Den løsning er en anelse dyrere, da der blandt andet skal tilsluttes en pumpe, der skal pumpe vandet op.

Sådan tømmer du regnvandstønden

I efteråret falder masser af regn, som hurtigt kan fylde din regnvandstønde op. Men når du tømmer den, er det vigtigt, at du ikke hælder det overskydende regnvand i kloakkerne, der allerede er overbelastede af sæsonens regnskyl.

Heldigvis har planter som surbundsbede, stedsegrønne planter, buske og især rododendroner rigtig godt af det ekstra vand om efteråret. Derfor er det ideelt at bruge det overskydende vand fra regnvandstønden til vanding af dem.

Led vandet forskellige steder hen

Når du skal have tømt din regnvandsbeholder og vande planterne, kan du lede vandet forskellige steder hen i haven, ved at koble en slange til hanen på tønden. Vær dog opmærksom på ikke at tømme din regnvandstønde for tæt på huset, da det kan give fugt- eller vandskader. Vælg bede, planter og buske, der ligger mindst 3 meter væk fra huset for ikke at risikere skader på huset.

Har du en kælder, skal afstanden til huset være lidt større. Derudover må du ikke tømme vandet for tæt på skellet til din nabo.

Tip

Har du ikke planter eller buske, kan din græsplæne sørge for en langsom nedsivning. Græsplænen har ikke brug for vand, men den tager ikke skade af det ekstra vand.

Hvilket regnvand kan ikke bruges i køkkenhaven?

Vær opmærksom på hvilket slags tag du har før du opsamler regnvandet. Regnvand fra tage kan nemlig være for forurenet til, at du kan genbruge det i køkkenhaven. Herunder kan du se, hvilke tage du ikke bør opsamle og genbruge regnvand fra.

Zinktag eller kobbertag

Er dit tag af zink eller kobber, bør du ikke genbruge vandet til køkkenhaven, da koncentrationen af zink og kobber i vandet ofte vil være højere end de tilladte grænseværdier. 

Gammelt asbestholdigt eternittag

Hvis dit hus har et gammelt eternittag fra før 1988, kan der være asbest i tagpladerne. Er tagpladerne ved at være udtjente, bør du derfor ikke opsamle regnvand fra eternittaget.

Tagpaptag

Har du lige lagt et nyt tagpaptag, bør du ikke bruge opsamlet vand derfra i køkkenhaven. De første år afgiver det nemlig forurenende stoffer til vandet. Det samme gælder, hvis du har et ældre tagpaptag. Den skiferbestrøning, som er på taget, bliver nemlig skyllet af med regnvandet. 

Saml vand med regnvandsanlæg og regnvandstank

En regnvandstønde er den mindste type beholder, du kan købe til at opsamle regnvand.

Hvis du gerne vil genbruge vandet til mere end havevanding og bilvask, skal du anskaffe dig en større beholder. Det kan enten være en palletank eller et nedgravet regnvandsanlæg:

Regnvandstank

Hvis du vil have en større regnvandsbeholder, end den normale regnvandstønde, kan du købe en palletank – også kaldet en regnvandstank. Den har også en god størrelse, hvis du blot skal opsamle regnvand til bilvask og havevanding, mem den kan typisk rumme omkring 1.000 liter vand.

Nedgravet regnvandsanlæg

Vil du genbruge regnvandet til toiletskyl og tøjvask, skal du derimod investere i et regnvandsanlæg. Et regnvandsanlæg er et komplet regnvandssystem, som grundlæggende består af en nedgravet regnvandstank, en filterindsats, en pumpe, rør og et vandudtag over overfladen.

​Ligesom de andre vandbeholdere ledes regnvandet fra taget og ned i tanken, men regnvandsanlægget fører samtidig rør derhen, hvor regnvandet skal bruges.

Dæk dit vandbehov

Skal dit regnvand bruges til toilet og tøjvask, er en god idé at købe en regnvandsbeholder, der er stor nok til at dække 3-4 ugers forbrug. Så vil du sjældent løbe helt tør for vand. En tank på 2 eller 4 kubikmeter vil normalt være passende, afhængigt af familiens størrelse.

Husk

Der vil være perioder med overløb af vand, mens der i andre perioder måske er behov for supplerende vand fra forsyningsnettet.

Kontakt kommunen

På din kommunes hjemmeside kan du se, om der er bestemte regler og krav, du skal følge, hvis du vil opsætte en regnvandstønde i haven.

Der kan være regler om, hvilke typer tønder du må bruge, hvad du må bruge vandet til, særlige regler hvis du bor til leje og krav om at den skal monteres af en professionel. 

Mest læste artikler