Pas på! Disse haveredskaber kan ikke tåle kulde

Pas godt på dine haveredskaber om vinteren. Nogle af dem kan ikke tåle kulde.

Et batteridrevent haveredskab

Batterier skal opbevares frostfrit

Før frosten sætter ind, er det vigtigt at gennemgå de batteridrevne redskaber i haveskuret, og vintersikre det, der ikke tåler kulden. Der findes flere forskellige batterier, men generelt tåler ingen af dem frost. De nyeste havemaskiner har ofte batterier af typen lithium-ion, men i ældre maskiner kan der sidde NiCd eller NiMH.

NiCd- og NiMH-batterier

Opladning: Batterierne skal være fuldt opladede, før de gemmes væk. Lades evt. en gang i løbet af vinteren, men det er ikke strengt nødvendigt.
Opbevaring: Tag altid batteriene ud af laderen og redskabet, da de ellers kan stå og aflade i løbet af vinteren.
Temperatur: Læg dem tørt og lunt – over 0 grader og under 50 grader, men bedst ved stuetemperatur.

Lithium-ion-batterier

Lithium-ion-batterier (Li-Ion) udmærker sig ved, at der stort set ingen selvafladning er af akkumulatoren/batteriet over tid, og at batterierne tåler sjat-ladning. Batterierne er meget små – og dermed er maskinerne lettere at håndtere.
Vinteropbevaring: Ligesom med de andre batterier gælder: Lad dem helt op, tag dem ud af lader og redskab, og opbevar ved stuetemperatur.

Ingen ekstraopladninger af Li-Ion om vinteren

Det specielle ved Li-Ion er, at de kan holde spændingen i tre år, før det er kritisk, så de kan sagtens holde spændingen vinteren over uden ekstra opladninger. Du skal være opmærksom på, at opladning slider på et Li-ion-batteri. En ekstra opladning midt på vinteren er ikke kun unødvendig, men slider også på batteriet. Nogle Li-Ion-batterier har en lille ventilationsåbning, hvor laderen kan køle batteriet under opladning. Rens åbningen med en lille pensel/børste med jævne mellemrum – så holder batteriet længere.

Rens de bevægelige dele inden vinteren

Når batteriet er fjernet kan resten af redskabet blive ude i skuret og også tåle let frost. Kæder, skær og bevægelige dele skal renses for græs og grønt og sprayes med olie, så holder de fint vinteren over og er klar til foråret. Husk at sende kædesavens kæde til slibning, hvis den trænger.

Tjek kniven på batteriplæneklipperen

Batteriplæneklipperen skal renses godt af under skjoldet for gammelt græs. Batteriet skal ud og tages med ind i varmen – medmindre hele plæneklipperen kan stå et frostfrit sted. Tjek kniven – hvis den er bulet, bøjet eller ødelagt, skal den enten slibes eller skiftes og afbalanceres. Med en skarp kniv kører batteriplæneklipperen i øvrigt meget længere på en opladning.

Vinterklar i drivhuset

Tag din automatiske vanding ned, inden frosten kommer. Rens slangerne og tøm alt vand af. Anlægget kan godt overvintre i drivhuset, når alt vand er tømt af, så det ikke frostsprænger. Afmontér den automatiske vinduesåbner, og sørg for, at vinduerne er låst i lukket position – så blæser de ikke op. Nogle vinduesåbnere kan godt tåle at blive ude – tjek brugsvejledningen.

Kør ikke batteriet helt fladt

Du skal undgå at køre batterierne helt flade, da du risikerer at minimere batteriets levetid. Når volt-styrken kommer under 1,5 V er det kritisk, og derfor “slår batteriet fra” inden, så du kan nå at oplade det. Men ignorerer du batteriets signal om behovet for opladning ved at starte maskinen igen, kan du nemt ødelægge batteriet totalt. Det er værd at undgå – især hvis du har en serie af redskaber, der deler batteri, og fordi et nyt batteri er dyrt.

Læs også: Vælg den rette græsslåmaskine

Mest læste artikler