Foto: Husqvarna

Fra symaskiner til plæneklippere: Verdenskendt havefirma fejrer 330 års fødselsdag

Våben, symaskiner, motorcykler, brændeovne, kødhakkere og endelig havemaskiner. Husqvarna ser tilbage på 330 års innovativ, teknologisk udvikling. Få et indblik i den svenske producents unikke historie og milepæle fra våbenproduktion i 1689 til robotplæneklippere med kunstig intelligens i 2019 her.

Når din græsplæne skal slås eller hækken skal trimmes, er det de færreste af os, der overvejer, hvilken udvikling vores maskiner til haven har været igennem. Men de havemaskiner vi bruger i dag, er ikke bare kommet fra den ene dag til den anden.

Faktisk har det taget over et halvt århundrede at gå fra den manuelle plæneklipper til den stemmestyrede robotplæneklipper, som vi i dag kan finde i butikkerne. Den skandinaviske virksomhed, Husquarna, har haft en stor indflydelse på markedet, og lige siden 1689 har de været med til at udvikle og producere mange af de havemaskiner vi kender i dag. 

Selvom vi i dag nok kender virksomheden bedst for deres havemaskiner, har de gennem deres 330 år gennemgået en drastisk udvikling. De har nemlig været store inden for mange forskellige brancher, og det har været med til at give dem en knowhow, der har været med til at skabe flere af de banebrydende udviklinger, som vi kender i dag. 

Startede ud med produktion af våben

Kunstig intelligens var der ikke meget af, da Husqvarna for første gang så dagens lys for 330 år siden. På det tidspunkt var Europa ramt af flere krige, og det skabte et øget behov for våben. Våbenproduktion krævede vandkraft, og derfor blev der i 1689 etableret boreværker ved vandfaldene i den lille svenske by, Huskvarna, i det sydlige Sverige, der dengang hed Husqvarna. 

Den dag i dag produceres mange af Husqvarnas produkter stadig i samme by.

Indtagelse af nye markeder

Da behovet for våben faldt i slutningen af 1800-tallet, og deres riffelkontrakt ophørte, overførte Husqvarna færdighederne opnået fra produktionen af våben til et udvalg af andre produkter, blandt andet:

  • Symaskiner i 1872
  • Jagtvåben og brændeovne i 1877
  • Kødhakkere i 1892
  • Den første svenske skrivemaskine i 1895
  • Cykler i 1896

Husqvarnas motorcykler

I 1903 introducerede Husqvarna deres første motorcykel. I 1982 vandt Husqvarna-motorcyklen det legendariske Paris-Dakarrally, og solgte motorcyklerne i 1986.

Fokus på havemaskinernes begyndelse

I 1918 opkøbte Husqvarna virksomheden ”Norrahammars Bruk”, som tilføjede to nye produkter til porteføljen: kedler og manuelle plæneklippere.

Dette var starten på en fremtid inden for haveredskaber, og i 1947 lancerede Husqvarna den første motoriserede plæneklipper til kommercielt brug.12 år efter, i 1957, kom den første motoriserede plæneklipper altså ud til haveejerne. 

Succesfuld videreudvikling takket været knowhow

Fremstillingen af så mange forskellige produkter gav Husqvarna en unik knowhow, som virksomheden brugte til at udfordre eksisterende løsninger. 

Husqvarna udtænkte blandt andet i 1959 en videreudvikling, der skulle løse problemet med kædesaves høje støjniveau. Ved at bruge teknologien fra en motorcykels lydpotte halverede de støjniveauet på kædesave i forhold til de konkurrerende produkter på markedet. 

Kædesavens nye og smarte funktioner

Snart efter opfandt de flere nye features til kædesaven, blandt andet anti-vibration i 1969 og verdens første motorsav med automatisk kædebremse i 1973. 

Anti-vibrationen skulle forhindre skovarbejderne i at få såkaldt hvide fingre ved kontinuerligt brug af motorsave, og den automatiske kædebremse skulle forhindre ulykker. I 1999 blev teknologien TrioBrake™ udviklet, så du nu også kunne aktivere kædebremsen med højre hånd. 

Senere blev motorsaven også videreudviklet til et kraftfuld skæreværktøj til byggebranchen.

Maskiner og robotternes rolle bliver større

Siden 1960’erne har Husqvarna fokuseret på maskinproduktion til have, park, skov og byggebranche. Gennem årene har virksomheden gang på gang bevist sit teknologiske lederskab ved at indføre banebrydende og prisvindende løsninger og produkter med et stærkt brugerfokus.

Rider giver optimal manøvredygtighed

Den første prototype af en Rider fra Husqvarna blev udviklet i 1985 og sat i produktion året efter. Det frontmonterede klippeaggregat var revolutionerende og gav optimal manøvredygtighed. 

Verdens første robotplæneklipper

I 1995 lancerede Husqvarna Solar Mower, som var verdens første 100 procent robotdrevne plæneklipper. Den kørte på solenergi og blev grundstenen for virksomhedens kontinuerlige videreudvikling af robotplæneklipper-serien, Automower®.

Den første nedrivningsrobot

Husqvarna startede i 2009 produktionen af deres første nedrivningsrobot, DXR 310. Den fjernbetjente robot med høj effekt og lav vægt var designet til alskens nedrivningsopgaver - også der hvor det var for farligt for arbejderne at komme ind. 

Stor rolle inden for videreudvikling af bæredygtige redskaber

Miljø og bæredygtighed har i flere år været et vigtigt samtaleemne, som mange går op i. Specielt gennem de seneste år har miljøvenlige maskiner derfor været prioriteret hos Husqvarna.

Det miljømæssige gennembrud

I 2009 introducerede Husqvarna AutoTune™. Denne teknologi var et miljømæssigt gennembrud inden for professionelle motorsave, da den minimerede udstødningsemissioner og optimerede motorens ydeevne uden, at det var nødvendigt at bruge tid på karbutatorjusteringer. 

Batteri produkter med ydeevne som de benzindrevne

Diskussionen om at de batteridrevne maskiner ikke havde en lige så høj ydeevne som de benzindrevne, gjorde Husqvarna op med i stor stil i 2012. 

Dette år introducerede de nemlig en hel vifte af batteriprodukter med en ydeevne, der var lige så krafttig som de benzindrevne. Batteriet gav ingen direkte emissioner, det var lydsvagt, havde minimale vibrationer og var stort set vedligeholdelsesfri. 

Den nye serie inkluderede motorsave, trimmere, hækkeklippere og en helt ny Rider.

Stort fokus på den teknologiske udvikling

Det er ingen hemmelighed, at teknologien de seneste år er undergået en stor udvikling. Selvdrevne redskaber og selvkørende biler er blevet mere normalt at eje, og det har Husqvarna gennem årene har haft et øje for. Gennem de seneste år har den moderne teknologi især haft stor indvirkning på deres videreudvikling af deres robotplæneklipperserie Automower®.

Tilslutning af maskinparken til online styring

Husqvarnas Connect og Fleet Services teknologi gjorde det i 2015 muligt at tilslutte batteri- og benzindrevne maskiner med mobilapps, computersoftware og smarthøjtalere. På den måde kunne haveejere fjernstyre maskiner og se status for deres brug.

Robotplæneklipperen med kunstig intelligens

Selvom Husqvarna med sine 330 år efterhånden er en aldrende virksomhed, sætter producenten stadig standarder inden for teknologi og anvendelighed. Senest med robotplæneklippere, der kan stemmestyres via kunstig intelligens.

1. maj 2019
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er vokset, advarer ekspert. Her får du fem råd til dit køb af robotplæneklipper.

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfatt...

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Overraskende: Husqvarna lancerer tøj-kollektion til udefolket

Det nye fritidstøj er designet, så du kan føle dig veltilpas uanset om du slapper af eller udforsker verden, hjemme eller udendørs.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveejere. Det danske sommervejr har nemlig fået græsset til at gro igen - og det har fået flere danskere til at investere i en hjælpende hånd til haven. 

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...