Skal du have nye haveredskaber, bør du være opmærksom på maskinernes ladetid, vægt, effekt og ergonomi. FOKUS
Skal du have nye haveredskaber, bør du være opmærksom på maskinernes ladetid, vægt, effekt og ergonomi. Foto: Getty Images

Haveredskaber: Sådan vælger du mellem batteri, ledning og benzin

Der findes et stort udvalg af motoriserede haveredskaber, men ved du, om du skal vælge en batteridrevet motorsav, en benzindrevet hækkesaks eller en elektrisk løvsuger til havearbejdet? Vi guider dig til at finde den havemaskine, der passer bedst til dine behov.

 
 

Der findes et stort udvalg af plæneklippere, hækkerklippere og andre motoriserede haveredskaber, der kan gøre dit arbejde i haven meget lettere. Det kræver blot, at du vælger en maskine, der passer til dig og dine behov. 

Genopladeligt batteri

Batteridrevne haveredskabeer har tidligere krævet et batteri og en oplader til hver enkelt maskine, men sådan er det heldigvis ikke i dag. Der findes flere serier af produkter, hvor alle maskinerne er i samme voltklasse og derfor kan bruge samme batteri og oplader. Med et el-drevet haveredskab slipper du for, at brænde benzin af, når du går i haven. Til gengæld kan batteridrift ikke altid erstatte de tungeste motordrevne havemaskiner, hvad angår effekt og styrke.

Ladetid, effekt, vægt og ergonomi

Om du har brug for et benzin-, elektrisk- eller batteridrevet haveredskab afhænger af dine arbejdsopgaver. Skal du bruge en motorsav til at fælde store træer eller blot save brænde? Skal du klippe en stor eller lille hæk når sommeren nærmer sig i år? 

Når du skal vælge den maskine, der passer bedst til dine behov, skal du både være opmærksom på maskinens ladetid, vægt, effekt og ergonomi. 

Se med her, hvor vi guider dig til at finde den havemaskine, der passer bedst til dig og dine behov. 

Find det rette haveredskab til dig 

·      Sådan finder du den rette hækkeklipper

·      Sådan finder du den rette motorsav

·      Sådan finder du den rette løvsuger- og blæser

·      Sådan finder du den rette plæneklipper

·      Sådan finder du den rette græstrimmer

Hækkeklipper - sådan vælger du den rette

En god hækkeklipper gør både havearbejdet lettere og sparer dig for tid og kræfter, når hækken skal klippes. Når du skal have en ny hækkeklipper, bør du først og fremmest overveje, om din nye hækkeklipper skal være med eller uden motor, og hvilken styrke og kraft den skal have.

Benzindrevne hækkeklippere

Benzindrevne hækkeklippere er ofte kraftige maskiner, der kan klare de fleste opgaver. Det er klart den model, der har de fleste kræfter. Samtidig har modellen en lang levetid og en stor fleksibilitet, da du ikke bliver begrænset af at skulle oplade et batteri eller passe på en ledning.

Til gengæld larmer denne type mere end hækkeklippere med batteri eller ledning, og motoren skal vedligeholdes i højere grad end en elmotor. 

Hækkeklippere med ledning

Hækkeklippere med ledning har den fordel, at de ikke løber tør for strøm, som det kan være tilfældet med batteridrevne hækkeklippere. Det kræver dog, at du har adgang til strøm, mens den er i brug, og er opmærksom på ledningen mens du arbejder – det er set mere end én gang, at ledningen er blevet klippet over ved en fejl.

Hækkeklippere med ledning er ofte den model, der har den laveste vægt, hvilket gør den god at arbejde med i længere tid.

Hækkeklippere med batteri

Hækkeklippere med batteri (akku hækkeklippere) er også lette at arbejde med. De har en høj fleksibilitet i forhold til hækkeklippere med ledning, og de har en lav vægt. Derudover larmer de mindre end benzindrevne hækkeklippere.

Vær dog opmærksom på, at den batteridrevne hækkeklipper ikke nødvendigvis har en kraftig motor, og du skal tænke desuden over, at batteriet løbende skal lades op.

Har du en stor hæk, kan du derfor risikere at skulle oplade batteriet midt i hækkeklipningen. Det er derfor en god idé med at ekstra (opladt) batteri, så du kan skifte det ud, når det løber tør for strøm.

Tip

Et godt tip er at klippe hækken, så den er bredest nederst. På den måde kan sollys bedre trænge ned til bunden af hækken, og du risikerer ikke at den knækker, hvis der falder sne på den.

Som hovedregel siger man, at en god bredde er 40 cm øverst og 50 cm nederst. Se, hvordan du beskærer de forskellige hække her.

Motorsav - sådan vælger du den rette 

Skal du bruge motorsaven til at skære brænde, eller skal du bruge den til at fælde træer? Det har betydning for, hvilken motorsav der passer bedst til dit behov.

Motorsave med ledning

Elektriske motorsave er ofte billigere i drift, da de ikke kører på benzin. De vejer og larmer mindre og er derfor gode til det arbejde, der udføres i haven. Motoren er dog ikke altid lige så kraftig som på en benzindrevet motorsav. Samtidig er en elektrisk motorsav ikke lige så fleksibel, da du skal være opmærksom på en ledning. 

Batteridrevne motorsave

Elektriske motorsave kan fås med et genopladeligt batteri. Det giver en større fleksibilitet, da den ikke har en ledning. Til gengæld er du begrænset af batteriets levetid. Derfor kan det være en god ide, at have et ekstra batteri, hvis du bruger din motorsav i lang tid af gangen.

Derudover er batteridrevne motorsave ofte lette i vægt. 

Benzindrevne motorsave

Denne model har ofte en kraftig motor med stor styrke, og den kan arbejde i fugtigt vejr og træ uden problemer. Skal du fælde træer, passer en benzindrevet motorsav derfor godt til dig. Derudover er modellen meget fleksibel, da du hverken er begrænset af ledninger eller batteriets levetid - til gengæld skal du løbende fylde brændstof på motoren, der også kræver større vedligeholdelse.

Tip

Når du bruger din motorsav, bør du altid bære sikkerhedsudstyr - især hjelm, visir og høreværn - så dit ansigt og dine øjne beskyttet mod træsplinter. Høreværnet beskytter dine øre mod støj fra motorsavens motor.

Derudover bør du også bære handsker, så du har et godt greb om motorsaven og de er beskyttet. Desuden bør du også bære benværn og fodværn. Det beskytter dine ben og fødder, hvis du bliver ramt af motorsavens kæde eller det, som du saver i.

Løvsuger- og blæser - sådan vælger du den rette

Løvblæsere og løvsugere kaldes også for havestøvsugere. Der findes et stort udvalg af de forskellige maskiner, og både en løvsuger og en løvblæser kan fås med en elmotor eller benzindrevet motor.

Løvsuger med batteri eller ledning

En elmotor har et langt mindre støjniveau end en benzindrevet løvsuger eller blæser. Eldrevne løvsugere er ofte lettere i vægt end de benzindrevne. Der følger dog ofte bæreseler med, som gør løvsugeren mere ergonomisk og behageligt at arbejde med. 

Benzindrevet løvsuger

Langt de fleste professionelle gartnere gør brug af en benzindreven løvsuger, for de er oftest langt mere effektive og kraftfulde end en eldreven løvsuger.

Men du kan sagtens finde en eldrevet løvsuger, der er kraftig nok til både at gøre brug af derhjemme og i professionelle sammenhænge. 

Plæneklipper - sådan vælger du den rette

Til den almindelige have kan de fleste plæneklippere anvendes. Derfor handler det om, at tage stilling dine egne præferencer, krav og behov. Hvis terrænet, hvor du skal bruge plæneklipperen er kuperet eller stort, vil det kræve mere af din græsslåmaskine.

Elektriske plæneklippere

Elektriske plæneklippere er gode til græsplæner, der er mellem 100 og 400 m2. De er støjsvage, lette og billige i drift. Elektriske plæneklippere kan fås både med og uden batteri.

Er din have lille, og uden for mange forhindringer, kan du sagtens bruge en elektrisk græsslåmaskine med ledning. Det kræver blot, at der ikke er for langt til stikkontakten.

Du kan også få el plæneklippere med batteri. Som regel rækker batteriet til at klippe en have på 400 m2, og batteriet gør den elektriske plæneklipper mere fleksibel.

Plæneklippere med benzinmotor

Plæneklippere med benzinmotorer er derimod gode til større haver. Det er en fleksibel maskine, og du behøver ikke bekymre dig om batteritid eller strømforsyning.

Benzindrevne græsslåmaskiner har en kraftigere motor, der gør det hurtigt og effektivt at slå græs. Det betyder, at du ikke skal bruge så mange kræfter på at skubbe maskinen. Benzindrevne plæneklippere larmer dog noget mere end de elektriske, og så forurener de også i forhold til de elektriske modeller.

Tip

En anden ting, der også kan hjælpe dig til at vælge din nye plæneklipper, er klippebredden på maskinen. En hovedregel siger, at jo større græsplænen er, jo større skal klippebredden være. Så går det nemlig hurtigere at slå græsset.

Store plæneklippere med en bred klippebredde kan dog være svære at skubbe rundt og få ind mellem planter og bede. Derfor kommer det også an på, hvordan din have ser ud. 

Græstrimmer - sådan vælger du den rette 

Selvom græsslåmaskinen er god til at slå græsplænen, vil der altid være områder, den ikke kan nå. Men med en græstrimmer tager du nemt de umulige græstotter og slipper samtidig for for at bruge flere timer med fingrene i jorden.

Elektriske græstrimmere med ledning

Elektriske græstrimmere fås både med og uden batteri. De har et lavt støjniveau og en let vægt, der gør dem rigtig gode, hvis du skal lave mildt havearbejde. Derudover er de elektriske græstrimmere ofte billigere end de benzindrevne. Men de har ofte en lang opladningstid, som du skal være opmærksom på.  

Græstrimmere med batteri

Græstrimmere med batteri er ofte bedst til de mindre haver, hvorimod den elektriske græstrimmer med ledning er bedre til de større haver. Græstrimmeren kan nemlig arbejde for fuld kraft hele tiden, selvom ledningen giver en noget mindre fleksibilitet.

Benzindreven græstrimmer

Den benzindrevne græstrimmer er ligeledes populær, da den har stor bevægelsesfrihed og kan yde stor kraft. Dog er dens støjniveau relativt høj og vejer noget mere end den eldrevne på grund af benzinmotoren

 

 

3. januar 2019
 
 
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og ved du hvad? Det kan du nu!

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Få mere ud af regnvandet med en regnvandstønde

En regnvandstønde er en god investering, hvis du bruger meget vand i haven. Læs alt, hvad du skal vide om at genbruge regnvand med en regnva...

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

7 ting du SKAL vide, før du køber robotplæneklipper

Robotplæneklippere kan være til stor glæde, men det er vigtigt at finde en maskine, der passer til både dine og din haves behov. Her kan du...

Fra symaskiner til plæneklippere: Verdenskendt havefirma fejrer...

Våben, symaskiner, motorcykler, brændeovne, kødhakkere og endelig havemaskiner. Husqvarna ser tilbage på 330 års innovativ, teknologisk udvikling. Få et indblik i den svenske producents unikke historie og milepæle fra våbenproduktion i 1689 til robotplæneklippere med kunstig intelligens i 2019 her.

Sådan laver du dit eget lugejern

Vil du fjerne ukrudt nemt og effektivt, har vi her et tip til, hvordan du kan bruge et gammelt, ødelagt haveredskab som lugejern.

Nu kan du lade din robotplæneklipper op med solenergi

Ny solcellelader kan holde din robotplæneklipper kørende på 100 procent grøn og gratis energi. Det betyder også, at du selv kan bestemme,...

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet. Derfor vælger flere forhandlere at fjerne de støjende græsslåmaskiner fra sortimentet.

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...