Støjgenerne er en af de vigtigste årsager til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder.
Støjgenerne er en af de vigtigste årsager til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder. Foto: GettyImages

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet. Derfor vælger flere forhandlere at fjerne de støjende græsslåmaskiner fra sortimentet.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 8. april 2019

En mere eller mindre konstant brummen fra plæneklippere i landets villakvarterer har i mange år været det sikre tegn på, at foråret er kommet. Men nu kan forårets karakteristiske lydtæppe snart ændre toneart.

Salget af benzindrevne plæneklippere har nemlig været stærkt nedadgående de seneste år, og derfor har flere butikker nu valgt helt at fjerne de benzindrevne plæneklippere fra deres sortimentet.

“Mens det går lidt trægt med at få elmotorer til at slå igennem på vores landeveje, så går det anderledes stærkt i vores haver. For to år siden var knap 60 procent af vores solgte plæneklippere med benzinmotorer – sidste år var det mindre end hver fjerde, og i år satser vi så udelukkende på elplæneklippere,” siger Ivan Jæger Christiansen, der er administrerende direktør i elektronikbutikken Proshop i en pressemeddelelse.  

Robotterne kommer

Ifølge Ivan Jæger Christiansen er elplæneklipperne især blevet attraktive, fordi batterierne er blevet bedre og billigere. Derudover er særligt robotplæneklipperne blevet populære.

“Nu kan man få robotplæneklippere, der ikke er meget dyrere end det, vi har været vant til at betale for en god benzinplæneklipper – og så er valget ikke så svært. Det er de færreste haveejere, der synes, at det er ret sjovt skubbe rundt med en plæneklipper, hvis de kan blive fri,” siger Ivan Jæger Christiansen.

Han peger desuden på, at robotplæneklipperne er en del af den 'smart home'-bølge, der lige nu spreder sig.

“Vi er blevet vant til at betjene blandt andet lyd, lys og varme i vores hjem via apps, og nu rykker de her smart home-apps bare ud i haven. Det betyder, at man kan sidde i sommerhuset eller på kontoret og følge med i, hvordan græsslåningen skrider frem,” fortæller Ivan Jæger Christiansen.

Benzin forsvinder

Hos tyske Gardena, der en af Europas førende producenter af haveudstyr, tror man også, at de benzindrevne plæneklippere snart hører til fortiden i de danske villahaver:

“Støjgenerne er nok i virkeligheden den vigtigste årsag til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder. Som haveejere synes vi simpelthen ikke, at vi kan være det bekendt i forhold til vores naboer," siger Thomas Madsbjerg Sofussen, der er Key Account Manager hos Gardena.

Han mener dog også, at der ligger andre grunde bag udviklingen: 

"Derudover er det også en del af den grønne bølge – vi vil gerne træffe nogle gode valg i forhold til naturen, og derfor ryger de gamle benzinmotorer ud af haverne, siger han.

De fedeste robotplæneklippere

Vil du selv skifte din benzindrevne plæneklippere ud med en mere miljøvenlig og selvkørende udgave, kan du få et overblik over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige her.

8. april 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Buskrydder eller kastestjerne? Derfor sælges ulovligt haveredskab...

Sikkerhedsstyrelsen advarer om kastestjernelignende trimmerhoveder. Udstyret er livsfarligt og ulovligt i hele EU. Kun bestemte typer skæreudstyr må sidde på buskrydderen.

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er...

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfattende test af robotplæneklippere, nu fortælle dig hvilken du skal vælge. 29 robotter er testet. 1 robotplæneklipper løber med prisen som ’bedst i test’.

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder...

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

Endelig: Nu kan du bruge løvblæseren uden at genere naboerne

Kom hurtigt og effektivt af med efterårsløv uden at genere naboerne. Læs mere om den nye miljøvenlige løvblæser her.

Haveredskab fra internetgigant tilbagekaldt: Udgør betydelig risiko...

Er dit haveredskab sikkert? Henover sommeren har Sikkerhedsstyrelsen tilbagekaldt flere haveredskaber - blandt andet fra en af verdens...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...