Støjgenerne er en af de vigtigste årsager til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder.
Støjgenerne er en af de vigtigste årsager til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder. Foto: GettyImages

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet. Derfor vælger flere forhandlere at fjerne de støjende græsslåmaskiner fra sortimentet.

En mere eller mindre konstant brummen fra plæneklippere i landets villakvarterer har i mange år været det sikre tegn på, at foråret er kommet. Men nu kan forårets karakteristiske lydtæppe snart ændre toneart.

Salget af benzindrevne plæneklippere har nemlig været stærkt nedadgående de seneste år, og derfor har flere butikker nu valgt helt at fjerne de benzindrevne plæneklippere fra deres sortimentet.

“Mens det går lidt trægt med at få elmotorer til at slå igennem på vores landeveje, så går det anderledes stærkt i vores haver. For to år siden var knap 60 procent af vores solgte plæneklippere med benzinmotorer – sidste år var det mindre end hver fjerde, og i år satser vi så udelukkende på elplæneklippere,” siger Ivan Jæger Christiansen, der er administrerende direktør i elektronikbutikken Proshop i en pressemeddelelse.  

Robotterne kommer

Ifølge Ivan Jæger Christiansen er elplæneklipperne især blevet attraktive, fordi batterierne er blevet bedre og billigere. Derudover er særligt robotplæneklipperne blevet populære.

“Nu kan man få robotplæneklippere, der ikke er meget dyrere end det, vi har været vant til at betale for en god benzinplæneklipper – og så er valget ikke så svært. Det er de færreste haveejere, der synes, at det er ret sjovt skubbe rundt med en plæneklipper, hvis de kan blive fri,” siger Ivan Jæger Christiansen.

Han peger desuden på, at robotplæneklipperne er en del af den 'smart home'-bølge, der lige nu spreder sig.

“Vi er blevet vant til at betjene blandt andet lyd, lys og varme i vores hjem via apps, og nu rykker de her smart home-apps bare ud i haven. Det betyder, at man kan sidde i sommerhuset eller på kontoret og følge med i, hvordan græsslåningen skrider frem,” fortæller Ivan Jæger Christiansen.

Benzin forsvinder

Hos tyske Gardena, der en af Europas førende producenter af haveudstyr, tror man også, at de benzindrevne plæneklippere snart hører til fortiden i de danske villahaver:

“Støjgenerne er nok i virkeligheden den vigtigste årsag til, at de benzindrevne haveredskaber forsvinder. Som haveejere synes vi simpelthen ikke, at vi kan være det bekendt i forhold til vores naboer," siger Thomas Madsbjerg Sofussen, der er Key Account Manager hos Gardena.

Han mener dog også, at der ligger andre grunde bag udviklingen: 

"Derudover er det også en del af den grønne bølge – vi vil gerne træffe nogle gode valg i forhold til naturen, og derfor ryger de gamle benzinmotorer ud af haverne, siger han.

De fedeste robotplæneklippere

Vil du selv skifte din benzindrevne plæneklippere ud med en mere miljøvenlig og selvkørende udgave, kan du få et overblik over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige her.

8. april 2019
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er vokset, advarer ekspert. Her får du fem råd til dit køb af robotplæneklipper.

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfatt...

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Overraskende: Husqvarna lancerer tøj-kollektion til udefolket

Det nye fritidstøj er designet, så du kan føle dig veltilpas uanset om du slapper af eller udforsker verden, hjemme eller udendørs.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveejere. Det danske sommervejr har nemlig fået græsset til at gro igen - og det har fået flere danskere til at investere i en hjælpende hånd til haven. 

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...