Et det våben eller haveredskaber? Det er svært at afgøre.
Et det våben eller haveredskaber? Det er svært at afgøre. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Buskrydder eller kastestjerne? Derfor sælges ulovligt haveredskab i Danmark

Sikkerhedsstyrelsen advarer om kastestjernelignende trimmerhoveder. Udstyret er livsfarligt og ulovligt i hele EU. Kun bestemte typer skæreudstyr må sidde på buskrydderen.

Af: Jeppe Nybye, 26. oktober 2020

Det er efterhånden blevet en sport for Sikkerhedsstyrelsen at kalde trimmerhoveder til buskryddere tilbage. Ulovlige trimmerhoveder, som af udseende minder om kastestjerner, er nemlig let tilgængelige for danske forbrugere. Det fortæller Anders Mortensen, som er chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

- Det er nemt for producenterne at sætte dem til salg på online sider. De fleste bliver sat til salg på især udenlandske sider, men enkelte bliver også solgt af danske sites, siger Anders Mortensen.

Pas på de ulovlige buskryddere

Netop nu advarer Sikkerhedsstyrelsen om næsten 30 forskellige trimmerhoveder - senest fire styks fra den kinesisk baserede, men verdensomspændende e-shop Gearbest.com

Trimmerhoveder af den type, som Gearbest sælger, har siden 2013 været ulovlige i hele EU. Det er de, fordi skæreudstyret har påsat kæder eller leddelte metalklinger. Hvor farligt den type skæreudstyr kan være, vidner en dødsulykke fra Storbritannien om. Her løsrev en kæde sig fra en buskrydder og dræbte en person. Netop den ulykke førte senere til et forbud i hele EU.

Kun buskryddere med klinger i ét stykke eller trimmersnøre er lovlige i EU. Alligevel kan de ulovlige findes i hele Europa og dermed også i Danmark. Anders Mortensen har svært ved at sige, hvor mange ulovlige buskryddere, der er i Danmark, men vurderer, at tallet ligger omkring de 100. Han advarer om, at ejerne skal vogte sig for deres haveredskaber. 

- De her redskaber består af flere stykker metal, hvor nitterne kan blive slidt i stykker. Det betyder, at enkelte dele kan flyve ud og slå en person ihjel. Der findes flere eksempler på det fra udlandet, siger Anders Mortensen. 

Sikkerhedsstyrelsen beder jævnligt forhandlerne om at fjerne de ulovlige trimmerhoveder fra deres websites, fortæller Anders Mortensen. Indtil videre er forhandlerne - og også de udenlandske - gode til at rette sig efter de danske påbud. Det har de også god grund til, eftersom Sikkerhedsstyrelsen den 1. juli 2020 fik et nyt værktøj at tage i brug. Hvis en platform gentagne gange ignorerer de danske påbud, kan Sikkerhedsstyrelsen således gå til de danske domstole og få siden blokeret i Danmark.  

- Der er dog ikke en sag på trapperne, fortæller Anders Mortensen.
- Generelt er forhandlerne rigtig gode til at rette sig efter påbuddene og også skrive til køberne.

Disse fire trimmerhoveder fra Gearbest.com er kaldt tilbage:


Navn:Blades Cutter Head – Six leaves dentate’ eller ’Chain Brushcutter’. 

Det skal du gøre: Har du købt produktet skal du straks stoppe med at anvende det. Du bør enten sende det retur til leverandøren eller destruere det.


Navn:Grass Chain Coil String Trimmer Head’ eller ’Garden Grass Trimmer Head Coil Chain Brush Cutter’ eller ’Universal Trimmer Head Chain Brushcutter’.

Det skal du gøre: Har du købt produktet skal du straks stoppe med at anvende det. Du bør enten sende det retur til leverandøren eller destruere det.

Navn:Metal Blades Trimmer Head Tool for Lawn Mower – Red’ og ’6 Blades Cutter Head Grass Trimmer Brush 65Mn’.

Det skal du gøre: Har du købt produktet skal du straks stoppe med at anvende det. Du bør enten sende det retur til leverandøren eller destruere det.

Navn: Metal Blades Trimmer Head for Lawn Mower – Multi Type 2’.

Det skal du gøre: Har du købt produktet skal du straks stoppe med at anvende det. Du bør enten sende det retur til leverandøren eller destruere det.

26. oktober 2020 Jeppe Nybye
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er vokset, advarer ekspert. Her får du fem råd til dit køb af robotplæneklipper.

Få en plæneklipper der er perfekt til rækkehuse og kolonihaver

Bor du i rækkehus, eller har du en by- eller kolonihave? Så bør du købe en plæneklipper der er designet til at forvandle alle små græsplæner...

29 robotplæneklippere testet: Se vinderen her

Er det i år, du vil gøre som så mange andre danskere og investere i en robotplæneklipper? Så kan Pricerunners testeksperter, efter en omfatt...

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Endelig: Nu kan du bruge løvblæseren uden at genere naboerne

Kom hurtigt og effektivt af med efterårsløv uden at genere naboerne. Læs mere om den nye miljøvenlige løvblæser her.

Haveredskab fra internetgigant tilbagekaldt: Udgør betydelig risiko...

Er dit haveredskab sikkert? Henover sommeren har Sikkerhedsstyrelsen tilbagekaldt flere haveredskaber - blandt andet fra en af verdens...

Pas på! Robotplæneklipper tilbagekaldt af sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har tilbagekaldt en robotplæneklipper solgt i Danmark, da den er til fare for både børn og voksne!

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...