Flere robotplæneklippere har kanttrimning med i repertoiret.
Flere robotplæneklippere har kanttrimning med i repertoiret. Foto: GettyImages

7 ting du SKAL vide, før du køber robotplæneklipper

Robotplæneklippere kan være til stor glæde, men det er vigtigt at finde en maskine, der passer til både dine og din haves behov. Her kan du se 7 ting, du skal vide, før du investerer i en robotplæneklipper. 

Solen skinner, fuglene synger, blomsterne skyder op, og græsset gror. Og gror!

Du kan hurtigt komme til at bruge en stor del af sommermånederne på at slå græs. Hvis du gerne vil bruge dine sommerdage på afslapning frem for græsslåning, kan det derfor være en god idé at se dig om efter en robotplæneklipper.

Når det gælder robotplæneklippere er udvalget dog kæmpestort, og det kan være svært at gennemskue, hvad man egentlig skal gå efter. Det fortæller Vickie Dahl Matzen, der er produktgruppechef i Bauhaus en pressemeddelelse.

Derfor har hun samlet 7 råd til, hvad du skal vide for at købe en robotplæneklipper, der passer til dine behov.

1. Min have er stor og kuperet – kan robotplæneklipperen klare det?

Du vælger robotplæneklipper efter din haves størrelse og terræn. En stor grund kræver en maskine med en stor motor – og du kan få plæneklippere, der kan klare en plæne helt op til 3000 kvadratmeter.  Er haven kuperet skal du gå efter en robust og terrængående robotplæneklipper, og har du kringelkroge og smalle passager, er en kompakt robotplæneklipper, hvor du kan lægge kanttråden med kort afstand, det bedste bud.

2. Skal jeg grave hele haven op for at få kanttråden anbragt?

Kanttråden afgrænser robottens arbejdsområde, og skal graves – eller stikkes – ned i kanten af haven og langs bede og terrasser. Det er ikke noget stort projekt, da den ligger i overfladen af plænen. Og så skal du selvfølgelig finde en plads til laderstationen med adgang til strøm. Så kører robotplæneklipperen selv til opladning, typisk efter 60-90 minutters arbejde. Robotplæneklipperne er udstyret med sensorer, så de også kører i laderstationen, når det begynder at regne.

3. Hvad med kanterne – dem tager den jo ikke?

Flere robotplæneklippere har kanttrimning med i repertoiret, så de klipper ud over hjulene og dermed kommer tættere på kanterne. Men sandsynligvis kommer du selv til at gå kanterne efter indimellem. Til gengæld skal du ikke rive græs sammen. Robotplæneklippere klipper græsset af i så små stykker, at de bare falder ned mellem græsstråene.

4. Bliver græsset klippet lige så jævnt, som jeg selv kan gøre det?

De fleste robotplæneklippere uanset pris klarer en almindelig parcelhusgrund uden problemer. Indeholder din have større udfordringer, skal du gå efter en lidt dyrere model med flere funktioner – nogle modeller har sensorer, som måler arealet, skråninger og vejrforhold og tilpasser sin kørsel efter det. Du indstiller selv den ønskede klippehøjde, typisk mellem 15 og 60 mm.

5. Larmer og forurener den ikke?

Nej, det gør den faktisk ikke. Den er batteridrevet og kører langsomt og stille rundt uden at gøre meget væsen af sig. Når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på modellerne – og du kan gå efter de mest støjsvage, hvis det er vigtigt for dig. Robotplæneklippere kører på el og på et genopladeligt batteri og har et meget lavt strømforbrug.Under alle omstændigheder er lydniveau og forurening meget lavere end på en benzindreven plæneklipper.

6. Kan folk bare gå ind i min have og snuppe robotplæneklipperen?

De fleste robotplæneklippere er udstyret med et alarmsystem og en pinkode, som sikrer dem mod tyveri.

7. Koster robotplæneklipperen ikke en bondegård?

Prisniveauet på robotplæneklippere ligger typisk mellem 3.000 kroner og 15.000 kroner. Rigtig mange ligger på mellemniveauet mellem 5.000 og 8.000 kroner, mens andre er helt oppe og ramme 35.000 kroner. Priserne dækker over de helt enkle maskiner og op til de intelligente, som du kan fjernstyre fra din smartphone eller med stemmen.

… Og så kan du se frem til en sommer på terrassen, mens robotten klarer græsplænen.

23. maj 2019
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Stop brugen: Farligt haveredskab tilbagekaldes

Hvis de defekte dele bliver løse og flyver væk, er der risiko for personskade både for brugeren og folk i nærheden. Derfor tilbagekalder producenten nu produkterne.

Kom let hele terassen rundt med denne ledningsfrie højtryksrenser

En uproblematisk forårsrengøring, uden ledninger og andre hindringer, er der vist mange, inklusiv os her os på idenyt, der drømmer om. Og...

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en...

Få mere ud af regnvandet med en regnvandstønde

En regnvandstønde er en god investering, hvis du bruger meget vand i haven. Læs alt, hvad du skal vide om at genbruge regnvand med en regnvandstønde her - og se 10 inspirerende bud på, hvordan de praktiske beholdere kan se ud i din have.

11 fede robotplæneklippere i 2019

Her får du overblikket over alle de fedeste robotplæneklippere på markedet lige nu. Find den perfekte robot til din plæne.

Vådt vejr får haveejerne til at shoppe løs

Sidste års lune sommeraftener har været byttet ud med regnvejr og lavere temperaturer, og det kan mærkes på købelysten hos de danske haveeje...

Fra symaskiner til plæneklippere: Verdenskendt havefirma fejrer...

Våben, symaskiner, motorcykler, brændeovne, kødhakkere og endelig havemaskiner. Husqvarna ser tilbage på 330 års innovativ, teknologisk udvikling. Få et indblik i den svenske producents unikke historie og milepæle fra våbenproduktion i 1689 til robotplæneklippere med kunstig intelligens i 2019 her.

Sådan laver du dit eget lugejern

Vil du fjerne ukrudt nemt og effektivt, har vi her et tip til, hvordan du kan bruge et gammelt, ødelagt haveredskab som lugejern.

Nu kan du lade din robotplæneklipper op med solenergi

Ny solcellelader kan holde din robotplæneklipper kørende på 100 procent grøn og gratis energi. Det betyder også, at du selv kan bestemme,...

Forhandler: Salget af benzindrevne plæneklippere styrtdykker

Salget af benzindrevne plæneklippere er gået voldsomt ned de senere år, mens elplæneklippere og robotplæneklippere har overtaget markedet. Derfor vælger flere forhandlere at fjerne de støjende græsslåmaskiner fra sortimentet.

Havestøvsuger gør udendørs-oprydning nemmere

Har du spildt noget jord, eller er havemøblerne dækket med pollen? Nu har GARDENA udviklet en håndstøvsuger til udendørs brug – som den...

Ryd op i skuret inden frosten kommer

Dit skur er uundværligt når haveredskaber og værktøj skal gemmes væk over vinteren. Men skal dine redskaber være så gode som nye til foråret...

Pas på! Disse former for havearbejde sender flest på hospitalet

Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade under havearbejdet. Mange af disse ulykker kan undgås, hvis du bare følger disse råd.

Her er brugtmarkedet største hits hos haveejerne

Havesæsonen er skudt i gang, og det er jagten efter brugte haveting også. Lige nu ryger brugte plæneklippere og havetraktorer som varmt...

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...