Havemøbler i teaktræ kræver meget lidt vedligholdelse. Der findes dog mange langt billigere alternativer.
Havemøbler i teaktræ kræver meget lidt vedligholdelse. Der findes dog mange langt billigere alternativer. Foto: iStock

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af plastik, der ligner træ, eller havemøbler i granit eller aluminium. Se fordele og ulemper ved alle moderne former for vedligeholdelsesfri havemøbler.

Af: Thea Jessen Kristensen, 8. marts 2017

Havemøbler med et minimum af vedligeholdelse

Du behøver ikke at lede længe efter havemøbler, som kun kræver et minimum eller måske slet ingen vedligeholdelse, og som kan stå ude hele året. I år er der flere af dem på markedet end nogensinde før. Aluminium og stål - gerne i kombination med holdbare træsorter - er kommet for at blive.

Nye typer af plastikmøbler

Plastikmøbler i utallige udgaver er blevet det store hit. De gode gamle formstøbte plastikstole og -borde har fået en opblomstring, ligesom møbler i flettede plastfibre i vid udstrækning har erstattet de gammeldags forgængelige kurvemøbler.

Styr på materialerne

Når du skal vælge dine nye havemøbler, kan det være rart på forhånd at vide lidt om de mange forskellige materialer, møblerne kan være lavet af. Læs vores guide over aluminium, granit, plastikflet, plastik der ligner træ, formstøbt plastik, teak, texteline og stål – der alle har det tilfælles, at de er så godt som vedligeholdelsesfrie.

Havemøbler i aluminium - rustfrit og let

Aluminium er det mest almindelige metal i naturen.

Fordele: Det er et let og stærkt materiale, der er rustfrit, hvorfor møblerne kan stå ude hele året. Aluminium vejer ikke særlig meget.
Ulemper: Metallets grålige overflade er ikke så spændende at se på. Møbler, hvor aluminium er kombineret med fx træ, er langt at foretrække.

Granit - nu også til havemøbler

Stenart som især bruges til havebænke. Men der er også dukket havemøbler op, der kombinerer en granitbordplade med stel af metal, fx aluminium.
Fordele: Granit er uforgængelig og kan tåle frostvejr. Desuden står natursten godt til de grønne omgivelser.
Ulemper: Man skal nøje overveje, hvor fx bænken skal stå, da granit ikke er sådan at flytte rundt på.

Havemøbler i forarbejdet plastik

Når det gælder de mange forskellige møbler af forarbejdet plastik, er det vigtigt før køb at sikre sig, at de er UV-testede. Det er nemlig din garanti for, at materialet er gennemfarvet og farveægte og dermed ikke blegner i sommersolen.

1. Plastikflet – tynde fibre og bånd af plast

Polyrattan, SunLoom, Petan, Shin-totex og Hularo: En række forskellige tynde fibre og bånd af plast, som bruges til flettede havemøbler.

Fordele: Fletværket ligner til forveksling traditionelt kurveflet, men er langt mere hårdfør over for vind og vejr samt meget let at rengøre og ofte også smudsafvisende.
Ulemper: Mangler nok den charme, som fletmøbler af naturmateriale har.

2. Polywood - et plastmateriale, der ligner træ

Et stærkt plastmateriale der imiterer div. træsorter eller malede træmøbler. Kaldes også artwood, nonwood og aintwood.

Fordele: Du kan få møbler med træ-look, som ikke kræver den samme vedligeholdelse som rigtig træ. Desuden fås møblerne i flere farver.
Ulemper: Møblerne får ikke den ofte smukke
patina, som rigtig træ opnår med tiden.

3. Formstøbt plastik – nu i masser af farver

I 1980'erne og 90'erne var plastikmøblerne frem for
alt hvide - i dag findes de i en bred palet af farver.

Fordele: Hvis kvaliteten er god, og plastikken kraftig,
er møblerne yderst holdbare og vejrbestandige. Plastikstole er som regel også lette at stable og flytte rundt på. Der er tale om meget billige havemøbler.
Ulemper: Møbler af tynd kvalitet har det med at sprække, og hvide plastikmøbler kan godt være lidt sarte. Det er ikke en god idé at efterlade dem i direkte sollys, da du risikerer, at glansen forsvinder, og møblerne bliver modtagelige over for snavs. Plastiksiddemøbler kræver som regel også hynder for at være behagelige at sidde på. 

Læs også: Regnvandstønde - sådan genbruger du regnvandet

Havemøbler i teaktræ 

Fordele: Blandt de mange træsorter til havemøbler er teak en af de mest holdbare og vedligeholdelsesfrie, da træet i sig selv indeholder megen olie.
Ulemper: Havemøbler i teak bliver uden behandling sølvgrå og til sidst næsten sorte. Nogle synes, det er smukt, andre vælger at give møblerne en oliebehandling. Teak er også relativ dyr.

Texteline - kunststof til stolesæder 

Kunststof som i vid udstrækning anvendes til stolerygge og -sæder.

Fordele: Materialet er meget holdbart, stærkt, vejrbestandigt og rart at sidde på, da det giver ventilation til kroppen. Og det tørrer relativt
hurtigt efter en regnbyge.
Ulemper: Som regel er texteline ensfarvet, så hvis du er til de store mønstre, skal du vælge klassiske siddemøbler med stof i ryg og sæde.

Havemøbler i rustfrit stål

Stål er et blandingsmateriale, der primært består af jern. Ønsker du havemøbler i stål, så skal det tillige være i rustfrit stål.

Fordele: En god kvalitet af rustfrit stål ruster ikke.
Ulemper: Slid og ridser på galvaniseret stål vil gøre stålet sårbart overfor rust.

8. marts 2017 Thea Jessen Kristensen
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien er nu et skridt nærmere fra skrot til Amager slot.

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.   

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde,...

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhavemøbler rigtigt, så kan de faktisk holde i mange år.

Shop havemøbler af granit

Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.