Møbler i haven er både praktiske og hyggelige, men de kræver dog nogen vedligeholdelse.
Møbler i haven er både praktiske og hyggelige, men de kræver dog nogen vedligeholdelse. Foto: Colourbox

Vedligehold dine havemøbler

Solen er hård ved havemøbler – men også sved og fugt kan påvirke havemøbler negativt. Få gode råd til, hvordan du vedligeholdelser dine havemøbler så de får nyt liv.


Beskyt havemøblerne mod solen

Havemøbler af træ og andre naturlige materialer skal behandles med en olie med uv-filter, som beskyttelse mod solens stråler. Møblerne har også brug for beskyttelse mod udtørring, der kan betyde revner i møblerne.

  Foto: GAP Photo
  Vejr og vind udtørrer, derfor er træbeskyttelse meget vigtig.

Træet flosser
Vinden udtørrer træ og andre naturmaterialer, derfor er det vigtigt, at du påfører møblerne en beskyttende overflade, fx i form af olier eller træbeskyttelse (enten transparent eller dækkende), så de ikke revner eller får “flosset” overflade.

Beskyt mod sved
Sved sætter også sine spor på havemøblerne – eller især på havehynderne, som jo normalt er den del af havemøblet, der har nærkontakt med kroppen. Du kan behandle hynder og møbler med tekstiloverflader med forskellige smudsafvisende produkter.

Fjern bladene, så undgår du råd på møblerne
Almindeligt snavs i form af fx jord og sand, der sidder fast på havemøblerne, samt efterårets blade, der får lov at blive liggende, kan også påvirke dine havemøbler. Blade bør altid fjernes, så der ikke opstår “fugtlommer” under dem, hvor der igen kan opstå råd og svamp i vinterens løb.

Rengør havemøblerne løbende
Det er altid en god idé løbende at rengøre sine havemøbler, så svamp, råd og snavs ikke får lov at få fodfæste. I den forbindelse kan du nå langt med bare vand og sæbe.
Har du havemøbler af træ, skal du af og til tjekke og stramme skruer og bolte, så møblerne hele tiden er stabile.
Er bolte og skruer ikke strammet, kan møblerne blive vredet fra hinanden.


Udskift eventuel bolte og skruer
Hvis bolte og skruer i dine møbler efterhånden er blevet så medtagede og/eller slidte, at det er nødvendigt at udskifte dem, så husk, at de nye skal være en anelse større end de gamle, for at de kan få ordentligt fat i de oprindelige skruehuller.

Beskyt også hynder og puder
Selv om du måske ikke umiddelbart tænker på det som et havemøbel, så bør du også overveje at beskytte hynder, puder og andre tekstiler med tekstilimprægnering. Der kan fås specielle udgaver til udendørs brug. Imprægneringen af tekstilerne beskytter mod solen – så hynder og puder ikke så let falmer – og det bliver nemmere at holde hynderne rene.

Midler til møblerne
 • Møbelolie: Der finde forskellige mærker og typer. Tjek altid, hvad producenten af dine havemøbler anbefaler.
 • Møbelgrunder: Bruges til nye møbler, inden der behandles med andet.
 • Møbelmaling: Beskytter mod fugt og slid. Kan give møblerne et helt nyt liv, hvis du skifter farve.
 • Træolier: Bevarer træets udseende og beskytter mod fugt, men ikke alle beskytter mod uv-lys.
 • Klar lak: Giver god fugtmodstand og også en god beskyttelse mod slid. Beskytter mod slitage.
 • Pigmenterede midler: Beskytter mod uv-lys, giver fugtmodstand og beskytter mod slitage.
 • Sæbe og knofedt: Kan hjælpe dig et langt stykke hen ad vejen, når det drejer sig om at gøre havemøbler rene.
 • Stenpolish: Er en flyd­ende specialvoks, til bl.a. granit, marmor og natursten. Giver en blank, hård og vandafvisende overflade, der tåler varmt vand uden at skjolde eller ændre farve.
 • Plastrens: Fjerner fedtet belægning, der er opstået pga. snavs fra luft og vand m.m.
 • Polérmiddel: Kan give matte plastikmøbler et helt nyt liv.
 • Vinylspray: Til bilen, men kan også friske slidte plastikmøbler op, når de er gjort rene.
 • Redskaber: Slibesvamp, olieringssvamp, pensler, diverse klude og rengøringsmidler. Stå på et stabilt underlag, når du behandler havemøblerne.
17. september 2009
Mere om Havemøbler

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthængekøjer til træerne.

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.