Et bålfad kan flyttes rundt i haven efter behov og pakkes væk, når det ikke er i brug
Et bålfad kan flyttes rundt i haven efter behov og pakkes væk, når det ikke er i brug Foto: GettyImages

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

Af: Janny Hallquist, 8. juni 2020

Sommer betyder forhåbentlig lange, lune aftener i haven. Men hvad nu, hvis solen går ned, før hyggen er slut? Eller hvis den danske sommer ikke helt lever op til forventningerne? Så er det fantastisk at kunne tænde bål i haven og nyde både lys og varme fra flammerne.

I en enorm have ville de fleste af os sikkert sagtens kunne finde et hjørne, hvor et bål ikke fylder for meget eller skaber rod. Men nu har de fleste af os altså bare en helt gennemsnitlig parcelhushave, og når der både skal være plads til cykelskur, staudebed, terrasse og alverdens andre ting, kan det være lidt svært også at finde kvadratmeter til en stor, lækker bålplads.

Heldigvis er der også masser af andre muligheder, hvis du har lyst til lidt bålhygge. Når du vælger, hvad der passer bedst til dig, er der flere ting at tænke på såsom placering, størrelse, anvendelse og ikke mindst pris. Og så skal du også nøje overveje, om du vil lægge arbejde i at anlægge en permanent bålplads, eller om du er typen, der hellere skal vælge en løsning, der kommer direkte fra en kasse.

Inden du går i gang med noget som helst, skal du dog undersøge, hvilke regler der gælder i din kommune, for det er ikke alle kommuner, der tillader bål i byzoner. Under alle omstændigheder skal dit bål ligge mindst 10 meter fra bygninger.

Muret bålsted

Et muret bålsted i plænen er det rigtige for dig, der er rimelig fiks på fingrene, og som har en relativt stor have. Til et permanent bålsted skal du bruge grus og chaussésten for et par tusind kroner, afhængigt af den størrelse, du ønsker på dit bålsted. Til gengæld får du et skønt permanent samlingsområde i haven, hvor du kan placere et par lækre liggestole og krukker med planter.

Med andre ord kan du bruge området omkring bålstedet som en alternativ terrasse, hvor I samles om aftenen, efter at grillmaden er spist. Et brolagt bålsted er perfekt til familien, fordi det både dækker de voksnes behov for hygge og børnenes behov for at riste snobrød og skumfiduser.

Det murede bålsted er det perfekte gør det selv-projekt og et naturligt samlingspunkt i haven.

Bålfad

Et bålfad er den nemmeste løsning, hvis du ønsker dig et rigtigt bål, men ikke er interesseret i en fast bålplads. Bålfade findes i et hav af modeller, både helt billige fra det lokale byggemarked og langt dyrere designdrømme. Funktionen er den samme, så det er alene designet og størrelsen på bålfadet, der bestemmer prisen. Fælles for alle modeller er, at de består af et metalfad eller en metalkurv, der løfter dit bål op fra underlaget. Med et bålfad får du på den måde et bålsted, der er rimelig mobilt.

Det betyder, at du kan tænde bål på terrassen og så bagefter rydde bålfadet lidt af vejen eller endda sætte det ind i skuret, indtil det skal bruges næste gang. Derfor er bålfadet også perfekt til den lille have, hvor du måske ikke kan allokere et helt hjørne til et fast bålsted.

Bålfadet fås i et hav af modeller, både de prisvenlige fra byggemarkedet og de mere labre designmodeller – og så kan det flyttes.

Fakler

Havefakler er for dig, der ønsker dramatisk belysning i haven, men som ikke har tænkt dig at bruge tid på at sidde og flette fingre, mens du betragter ilden. Men der behøver ikke gå hawaiifest i den, fordi du sætter fakler op i bedene og langs stierne. De klassiske bambusfakler fås stadig, nu også i et hav af farver, men der findes masser af mere moderne varianter i rustfrit stål eller sortfarvet metal. Faklerne fyldes med almindelig lampeolie og kan brænde i helt op til 20 timer.

Du kan også vælge en klassisk stormlanterne. Den har hank, så den kan hænges op rundtomkring i haven på hegnet eller i træerne, og du får lukket flammen inde bag glas, så ingen kommer til skade. Hvis du har helt små børn i haven, er det mest fornuftigt at vælge sol- eller batteridrevne LED-fakler. De giver ganske vist ikke helt den samme stemning som levende flammer, men omvendt er der intet, der ødelægger en god fest, som en tur til skadestuen.

Fakler fås både i den klassiske bambusversion a la hawaiifest og – som her – i mere moderne, stringente varianter.

Udepejs

Udepejsen er for dig, der godt kan lide at sidde ved ilden, men som ikke er særlig vild med røgen. En udepejs er nemlig kendetegnet ved, at den løfter ilden op i højden og har et aftræk, der leder røgen væk fra dem, der sidder rundt om den. Du kan altså nyde synet af flammerne uden at få sviende øjne. Til gengæld er udepejsen typisk mindre velegnet til børnehygge med snobrød, da ilden er lukket mere inde end i et bålfad.

Udepejse findes i mange materialer og former, fra rustikke mexico-ovne lavet af hårdtbrændt ler i organiske former til minimalistiske, kantede modeller i rustfrit stål. Der findes helt sikkert et design og en prisklasse, der passer til netop din havestil, og en udepejs er perfekt at samles omkring på terrassen.

Udepejsen leder røgen væk, så den ikke svier i øjnene, og så fungerer den som et dekorativt terrassemøbel.

Biopejs

Hvis du drømmer om stemningsfulde flammer, men aldrig har bestået den store spejdereksamen, er en biopejs et godt bud. Her kræves der ingen brænde, og du kommer aldrig til at kæmpe med at få ild i et vådt bål. Det er nemlig ætanol, der brænder, og ikke træ. Det eneste, du skal gøre, er at hælde ætanol på pejsen og så tænde ilden med en lang lighter.

En biopejs giver en del varme, men varmer slet ikke som et bål, så den arbejder ikke dobbelt som effektiv terrassevarmer, sådan som et bålfad eller en havepejs gør. Til gengæld brænder ætanol helt rent, så afbrændingen skaber ingen generende røg.

Biopejse består grundlæggende af et kammer til ætanolet, og alt andet er egentlig pynt. Det betyder, at biopejse kan udformes som borde, søjler eller lanterner, og de findes i alle prisklasser fra et par tusind kroner til flere hundred tusind kroner. En udendørs biopejs bør have en skærm, der beskytter flammen mod vind og vejr, og så skal den være lavet af vejrbestandigt materiale. Men derudover er der stort set frit slag for udformningen!

Biopejsen er for dig, der godt kan lide hyggen ved flammerne, men aldrig har bestået den store spejdereksamen.

8. juni 2020 Janny Hallquist
Mere om Havemøbler

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthængekøjer til træerne.

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhave...

Shop havemøbler af granit

Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet en tyndere og lettere udgave på havemøbelmarkedet.

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

Sådan laver du bænken om træet

Du kan selv lave en hyggelig “sladrebænk” rundt om et træ i haven. Følg anvisningen trin for trin, og bænken bliver flot.