Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse.
Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse. Foto: iStockphoto

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en smule vedligeholdelse. Her kan du se, hvordan du bedst passer på dine teaktræsmøbler.

Af: Mariah Leitisstein, 28. juni 2017

Som regel kan du købe dine teaktræsmøbler ubehandlet eller behandlet med en smule teaktræsolie. Og der kan godt være forskel på, hvordan dine møbler kommer til at se ud, alt efter hvilken slags du vælger. Går du efter at få møbler, der med tiden bliver sølvgrå, så skal du investere i ubehandlede teaktræsmøbler. Hvis du derimod gerne vil have, at møblerne har en flot gylden tone, skal møblerne behandles.

Sådan skal teaktræsmøbler rengøres

Det er vigtigt, at du sørger for regelmæssigt at få rengjort dine teakmøbler. Det vil nemlig forhindre mug og potentiel misfarvning i træet. Sørg for at give møblerne en hurtig vask med en mild sæbe og varmt vand. Du kan også bruge en lille smule eddike. 

Hvis du bruger en børste, skal du sørge for at bruge en, der er blød, da du med eksempelvis metalbørster kan risikere at ridse eller beskadige træets overflade. Hvis der er kommet pletter eller mærker på træet, som du synes er en anelse sværere at fjerne, så kan du også rengøre møblerne med teakrens. Start dog altid ud med den mildeste rengøringsopløsning.

 
Ubehandlet teaktræ får en flot grå farve, der står godt til havens grønne planter.  

Sådan olierer du dine teaktræsmøbler

Når du olierer teaktræsmøbler, skal du altid huske, at det ikke er en decideret måde at beskytte træet på. Det handler i højere grad om at vedligeholde træets naturlige gyldne farve.

Det er i længden bedst at bruge oliebehandlede teaktræsmøbler indendørs, fordi miljøet er langt mere stabilt indenfor. Hvis du vælger at oliere teak, der står udenfor, så skal du også samtidig være indstillet på, at du skal vedligeholde møblerne i langt større grad.

Står dine oliebehandlede teaktræsmøbler udenfor, skal du sørge for at give dem en oliebehandling hver anden eller hver tredje måned. Og du skal samtidig sørge for at møblerne ikke er placeret i direkte sollys, da det ikke gavner møblernes farve. Du kan dog godt få fingrene olie til teaktræ, der har UV-beskyttelse, og på den måde vil dit bord og stole kunne klare sig en anelse bedre i direkte sol. 

28. juni 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Denne havetrend forbinder uderum og inderum

Efter et langt år med coronarestriktioner er haven for alvor blevet et ekstra rum, og mange udnytter potentialet til at indrette små hyggekr...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien er nu et skridt nærmere fra skrot til Amager slot.

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.   

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde,...

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhavemøbler rigtigt, så kan de faktisk holde i mange år.

Shop havemøbler af granit

Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.