Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse.
Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse. Foto: iStockphoto

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en smule vedligeholdelse. Her kan du se, hvordan du bedst passer på dine teaktræsmøbler.

Som regel kan du købe dine teaktræsmøbler ubehandlet eller behandlet med en smule teaktræsolie. Og der kan godt være forskel på, hvordan dine møbler kommer til at se ud, alt efter hvilken slags du vælger. Går du efter at få møbler, der med tiden bliver sølvgrå, så skal du investere i ubehandlede teaktræsmøbler. Hvis du derimod gerne vil have, at møblerne har en flot gylden tone, skal møblerne behandles.

Sådan skal teaktræsmøbler rengøres

Det er vigtigt, at du sørger for regelmæssigt at få rengjort dine teakmøbler. Det vil nemlig forhindre mug og potentiel misfarvning i træet. Sørg for at give møblerne en hurtig vask med en mild sæbe og varmt vand. Du kan også bruge en lille smule eddike. 

Hvis du bruger en børste, skal du sørge for at bruge en, der er blød, da du med eksempelvis metalbørster kan risikere at ridse eller beskadige træets overflade. Hvis der er kommet pletter eller mærker på træet, som du synes er en anelse sværere at fjerne, så kan du også rengøre møblerne med teakrens. Start dog altid ud med den mildeste rengøringsopløsning.

 
Ubehandlet teaktræ får en flot grå farve, der står godt til havens grønne planter.  

Sådan olierer du dine teaktræsmøbler

Når du olierer teaktræsmøbler, skal du altid huske, at det ikke er en decideret måde at beskytte træet på. Det handler i højere grad om at vedligeholde træets naturlige gyldne farve.

Det er i længden bedst at bruge oliebehandlede teaktræsmøbler indendørs, fordi miljøet er langt mere stabilt indenfor. Hvis du vælger at oliere teak, der står udenfor, så skal du også samtidig være indstillet på, at du skal vedligeholde møblerne i langt større grad.

Står dine oliebehandlede teaktræsmøbler udenfor, skal du sørge for at give dem en oliebehandling hver anden eller hver tredje måned. Og du skal samtidig sørge for at møblerne ikke er placeret i direkte sollys, da det ikke gavner møblernes farve. Du kan dog godt få fingrene olie til teaktræ, der har UV-beskyttelse, og på den måde vil dit bord og stole kunne klare sig en anelse bedre i direkte sol. 

28. juni 2017
Mere om Havemøbler

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthængekøjer til træerne.

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til...

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af plastik, der ligner træ, eller havemøbler i granit eller aluminium. Se fordele og ulemper ved alle moderne former for vedligeholdelsesfri havemøbler.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktis...

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af træ. 

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk havedesign.

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde,...

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser ude.

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhave...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.