Rengøringsmidler med desinficerende effekt vil fjerne og forhindre eventuelle svampeangreb og mug.
Rengøringsmidler med desinficerende effekt vil fjerne og forhindre eventuelle svampeangreb og mug. Foto: GettyImages

Sådan rengør du havemøblerne inden de skal ind

Dine havemøbler holder sig længere og flottere, hvis du passer godt på dem - også over vinteren. Her får du vores guide til at rengøre havemøblerne, så de kommer til at fremstå pæne, rene og klar, når de igen skal tages i brug til sommer. 

Temperaturen er ofte høj i september, og derfor plejer havemøblerne stadig at stå ude i årets første efterårsmåned. Men inden længe skal havemøblerme rengøres, pakkes ned og stilles i vinterhi. Og det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du rengør og vedligeholder dem. Eller om du gør det.

Der er nemlig ingen tvivl om, at havemøblerne holder sig længere og flottere, hvis du passer godt på dem. Derfor får du her vores guide til at rengøre dine havemøbler, så de kommer til at fremstå pæne, rene og klar, når de igen skal tages i brug til sommer. 

Sådan rengør du havemøbler - i træ, plastik og aluminium

Plastik-, laminat- og alu-havemøbler

Havemøbler af disse materialer er meget lette at rengøre. Anvend en opløsning af universalrengøringsmiddel med desinficerende effekt og en blød børste, som ikke ridser. Rengøringsmidler med desinficerende effekt vil fjerne og forhindre eventuelle svampeangreb og mug.

Træ-havemøbler

Havemøbler af træ kræver en del vedligehold og rengøring og skal rengøres jævnligt, da materialet ellers vil tage skade af kombinationen af snavs, vind og vejr. Rengør møblerne i en opløsning af universalrengøringsmiddel med desinficerende effekt med en blød børste. Det sker tit at træhavemøbler bliver mørke i farven, hvilket typisk er et tegn på svampeangreb og mug. Her kan du med fordel anvende et rengøringsmiddel med desinficerende effekt 

Tip

Husk at følge produktanvisningen nøje og vær især opmærksom på virketiden. Øvrig vedligehold - slib og brug maling, olie m.m. efter behov.

Teaktræs-havemøbler

Netop denne trætype adskiller sig fra de øvrige, fordi den stort set er vedligeholdelsesfri. Træsorten indeholder store mængder af naturlige olier, og den kan derfor holde sig flot længe uden at tage samme synlige skade af vind og vejr, som øvrige trætyper typisk gør. 

Men den bliver beskidt fuldstændig på lige fod med alle andre havemøbler. Rengør med en opløsning af universalrengøringsmiddel med desinficerende effekt. Hvis farven på dette type havemøbel bliver lidt mat og grålig i farven, kan man med fordel give det en gang ekstra olie.

3 gode tips til rengøringen af havemøblerne

1. Anvend en blød børste, som ikke ridser til rengøringen.

2. Skyl altid rester af sæbevand af dine havemøbler efter endt rengøring.

3. Aftør altid rengjorte havemøbler med en tør og ren klud. 

18. september 2019
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som nyt materiale i kollektionerne af havemøbler. Og der er naturligvis en masse dansk design i teak og rattan til de mere romantiske. 

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.